ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόδρομος Προδρόμου στην Άτυπη Σύνοδο: Μέρος της συζήτησης τα αρχαία μνημεία στην Κύπρο

Πρόδρομος Προδρόμου στην Άτυπη Σύνοδο: Μέρος της συζήτησης τα αρχαία μνημεία στην Κύπρο

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Υφυπουργείο Πολιτισμού στην Κύπρο.

«Συμμετείχα τις προηγούμενες μέρες στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. στην Ανζέ της Γαλλίας.

Μεταξύ των άλλων, κύριο θέμα της συνόδου ήταν η Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι σχεδιασμοί για τη διαχείριση, προστασία και ανάδειξη της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η καθιέρωση ενός πολιτιστικού «label» της Ευρώπης, η αποτελεσματικότερη προστασία απέναντι στη λεηλασία, κλοπή και φυγάδευση στο εξωτερικό αρχαιοτήτων, η πολιτική μιας ενιαίας ψηφιοποίησης της κληρονομιάς και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού Αποθετηρίου κ.ά.

Με ικανοποίηση μάλιστα κατέθεσα την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιοποίησης σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ και την Europeana.

Λόγος έγινε βέβαια κυρίως για τις αρχαιότητες και τα μνημεία. Αυτό μας φέρνει ξανά στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες ή αλλού, να συζητάμε από κοινού οι Υπουργοί Πολιτισμού και να σχεδιάζουμε κοινές δράσεις για τα αρχαία μνημεία, την κληρονομιά, τις αρχαιότητες και εδώ στη Λευκωσία αυτά να είναι θέμα… μεταφορών και έργων. Δεν γίνεται!

Χαίρομαι που σε μια εβδομάδα από σήμερα η Βουλή θα αποφανθεί και θα δώσει λύση σε αυτή την αποσπασματική αντιμετώπιση και τον εκτοπισμό των αρχαιοτήτων στις… συγκοινωνίες, με μια λογική που ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας. Όπως είναι γνωστό, εμείς δεν λέμε να έρθουν οι αρχαιότητες σε ένα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Αλλά να βρουν, μαζί με το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια ξεχωριστή δική τους στέγη: στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ελπίζω και αναμένω ότι η Βουλή θα εγκρίνει αυτό το βήμα προόδου και για την πολιτιστική κληρονομιά μας και για τον πολιτισμό γενικότερα.»

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top