ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το 25% της Αστυνομίας την Κύπρο αποτελείται από γυναίκες - Αναλαμβάνουν καίριες θέσεις σε αποστολές

Το 25% της Αστυνομίας την Κύπρο αποτελείται από γυναίκες - Αναλαμβάνουν καίριες θέσεις σε αποστολές

Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν ψηλό ποσοστό γυναικών στο αστυνομικό Σώμα, δήλωσε την Παρασκευή η Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Ανδρών και Γυναικών στην Αστυνομία, Κυριακή Λαμπριανίδου, η οποία σημείωσε ότι ο μέσος όρος γυναικών αστυνομικών στην Αστυνομία Κύπρου ανέρχεται στο 25%.

Παρουσιάζοντας στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Eurostat, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» για τη γυναίκα Αστυνομικό, η κ. Λαμπριανίδου ανέφερε ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος αστυνομικών γυναικών είναι κοντά στο 18%, για να τονίσει ότι στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες, που διαθέτουν ψηλό ποσοστό γυναικών αστυνομικών, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα κράτη με τα ψηλότερα ποσοστά βρίσκεται η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Εσθονία.

Όπως υπογράμμισε η κ. Λαμπριανίδου με βάση την έρευνα της Eurostat τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση το ποσοστού γυναικών αστυνομικών στα αστυνομικά σώματα όλης της Ευρώπης.

Πρόσθεσε, επίσης, πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι μία στους 6 αστυνομικούς στην Ευρώπη είναι γυναίκα, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 250 χιλιάδες είναι γυναίκες.

Σε χαιρετισμό της, στην εκδήλωση για τη Γυναίκα Αστυνομικό, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, είπε πως οι γυναίκες αποτελούν σήμερα ένα μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού της Αστυνομίας Κύπρου, αφού απαρτίζουν πέραν του 25% της δύναμης, σημειώνοντας ότι πλέον συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρησιακές αποστολές αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, κάτι που δεν ίσχυε παλαιότερα.

Σύμφωνα με την Υπουργού Δικαιοσύνης «σήμερα οι γυναίκες αστυνομικοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σχεδόν το 70%, ασκούν επιχειρησιακά και επιτελικά καθήκοντα, αντιστρέφοντας την κουλτούρα που επέβαλλε στη γυναίκα αστυνομικό να περιορίζετε σε γραμματειακές ευθύνες», αναφέροντας ότι σήμερα στην Αστυνομία Κύπρου γυναίκες κατέχουν 102 θέσεις λοχία, 23 θέσεις Υπαστυνόμου, 8 θέσεις ανώτερου υπαστυνόμου, 9 θέσεις Αστυνόμου Β’ και 1 θέση Αστυνόμου Α’.

Προέτρεψε τις γυναίκες αστυνομικούς όπως επιδιώξουν την ανέλιξη και την προαγωγή τους, με αφοσίωση, επιμονή και πείσμα, διαβεβαιώνοντας πως θα σταθεί σύμμαχός τους σε αυτή την προσπάθεια, ώστε επάξια να δουν περισσότερες γυναίκες στην ηγετική βαθμίδα της δύναμης.

«Έχετε την αμέριστη ευγνωμοσύνη και συμπαράσταση της πολιτείας. Σας διαβεβαιώνω πως παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες σας και όπου χρειάζονται διορθωτικά μέτρα είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε με νέες βελτιωτικές πολιτικές και προσεγγίσεις», είπε η κ. Δράκου.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι προτεραιότητα της αυτή τη στιγμή είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές, για να σημειώσει πως το Υπουργείο της είναι στα αρχικά στάδια υλοποίησης ενός πρωτοποριακού νομοθετήματος, που εναρμονίζει πλήρως την κυπριακή νομοθεσία με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Το σύγχρονο αυτό νομοθέτημα προβλέπει προστασία των γυναικών από όλες τις σύγχρονες μορφές βίας. Εγκαθιδρύει θεσμούς και διαδικασίες για πρόληψη και καταστολή της όπως και για προστασία των θυμάτων όλων των μορφών έμφυλης βίας. Σε αυτή την προσπάθεια, η γυναίκα αστυνομικός καλείται να επιτελέσει τον πιο σημαντικό ρόλο», ανέφερε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε πως «η Αστυνομία Κύπρου με 1.274 γυναίκες στο ένστολο προσωπικό της αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους, ενισχύει τον ρόλο τους, τις προστατεύει, τις αντιμετωπίζει ισότιμα και είναι δίπλα τους κάθε στιγμή», συμπληρώνοντας πως «κοινή υποχρέωση όλων συνιστά η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε γυναίκας, η διαφύλαξη της ισότητας των δύο φύλων και η ενίσχυση και ενδυνάμωσή της ενώπιον οποιασδήποτε απειλής και κινδύνου».

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι «οι γυναίκες που αποφασίζουν να υπηρετήσουν στην Αστυνομία, στην ουσία αποδέχονται την υψηλή ευθύνη, να διαφυλάττουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια του τόπου μας και αποδέχονται την επιτέλεση ενός συνεχιζόμενου κοινωνικού λειτουργήματος, που θα τις συντροφεύει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους».

Όπως είπε «είναι σίγουρο πως κατά την πορεία τους θα έρθουν αντιμέτωπες με δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα την ικανότητα και την προσαρμοστικότητά τους σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διατηρώντας όμως παράλληλα και την ευαισθησία τους», σημειώνοντας πως «έχουν ένα δικό τους μοναδικό τρόπο να προσεγγίζουν και να διαχειρίζονται τις αστυνομικές υποθέσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πέραν από τις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες, οι γυναίκες αστυνομικοί σήμερα προσπαθούν να ισορροπήσουν επιτυχώς και μεταξύ των εξίσου απαιτητικών οικογενειακών τους υποχρεώσεων», για να προσθέσει ότι η Αστυνομία Κύπρου αντιλαμβάνεται αυτή την πολλαπλότητα στον ρόλο της γυναίκας.

«Σεβόμαστε και τιμούμε τον ρόλο της ως μητέρα και για τον λόγο αυτό έχουμε θεσπίσει ένα ισχυρό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, που προασπίζει και στηρίζει τη μητρότητα και τα κεκτημένα δικαιώματά της. Ενώ, επίσης, ως προς την επαγγελματική της καριέρα, αντιμετωπίζεται ισότιμα με τον άντρα αστυνομικό, έχοντας τη δυνατότητα ιεραρχικής ανέλιξης στις ανώτερες βαθμίδες του Σώματος και την τοποθέτησή της σε επιχειρησιακές και ηγετικές θέσεις, ανταποκρινόμενη σε όλα με άριστη επάρκεια και αποτελεσματικότητα», είπε ο Αρχηγός.

Καταληκτικά ανέφερε πως το Αστυνομικό Σώμα της Κύπρου, μέσω του θεσμικού του ρόλου, στέκεται αρωγός και ως προτεραιότητά του θέτει την προστασία της γυναίκας-θύματος βίας, ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής, και μέσω ενεργών δράσεων μεριμνά στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού της, ενώ σημείωσε πως ταυτόχρονα έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ένα δίκτυο ενημέρωσης και πληροφόρησης για την παρότρυνση καταγγελίας περιστατικών βίας και στοχεύει στην καθ’ αρμοδιότητά της προστασία της γυναίκας από ρατσιστικά και μισαλλόδοξα φαινόμενα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πενθεί η Λεμεσός: Αυτό είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι που έχασε τη ζωή του σε φωτιά στην οικία του - Δείτε φωτογραφία

• Οι αργίες του 2025: Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο - Πότε πέφτουν

• Aυτό ήταν το πρώτο μωρό του 2025 - Γεννήθηκε ένα λεπτό μετά την αλλαγή χρόνου

• Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Αφαντος ο 25χρονος και η 20χρονη Γεωργία - Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους

• Πασίγνωστη Κύπρια ηθοποίος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο την εγκυμοσύνη της - Βίντεο



Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν καθώς έληξε μια βασική συμφωνία διαμετακόμισης, αυξάνοντας το διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, καθώς αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα. «Λόγω της επανειλημμένης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς» να παρατείνει τις πενταετείς συμφωνίες, η Gazprom PJSC “στερήθηκε της τεχνικής και νομικής δυνατότητας να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025”, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου σε ανακοίνωση στο Telegram.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top