Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΥΠΕΣ: «Η Τουρκία είναι η τελευταία που θα αναμενόταν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο»

13.03.2022
14:45
Πολιτική

Η Τουρκία με την «ποντιοπιλατική» της στάση προσπαθεί, διατηρώντας μια ουδετερότητα, να κερδίσει οικονομικά και πολιτικά οφέλη και από την μία και από την άλλη πλευρά, δήλωσε την Κυριακή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος σημείωσε ότι μια χώρα όπως είναι η Τουρκία, που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρώτα με το έγκλημα που έχει διαπράξει σε βάρος της Κύπρου, όσο και με τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είναι η τελευταία που θα αναμενόταν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά το πέρας του ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, για τον ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό και τι προσπαθεί να κερδίσει, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η Τουρκία που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρώτο με το έγκλημα που έχει διαπράξει σε βάρος της χώρας μας, όσο και με τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είναι η τελευταία που θα αναμενόταν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο», για να προσθέσει ότι «παρά ταύτα στη διπλωματία όλα επιτρέπονται».

Σύμφωνα με τον Νίκο Νουρή, «η Τουρκία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι κινείται στο διπλωματικό επίπεδο σχετικά ευέλικτα και, ναι, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα για εμάς είναι οξύμωρο».

«Μια χώρα», είπε, «που είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών και που συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργαλειοποιεί μετανάστες, ζητά και προσπαθεί να παρέμβει ως διαμεσολαβητής στην κρίσης Ουκρανίας και Ρωσίας», κατέληξε ο κ. Νουρής.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε πως «τη δεδομένη στιγμή και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του εθνικού προβλήματος, δηλαδή δια της διπλωματικής οδού, δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες θυσίες, αλλά θα απαιτηθούν σίγουρα γενναίες προσπάθειες για να μπορέσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Πέραν των 2,5 χιλ. Ουκρανών υποδέχθηκε η Κύπρος, έτοιμη η κυβέρνηση να συνδράμει, είπε ο Ν. Νουρής

Πέραν των 2,500 Ουκρανών υποδέχθηκε η Κύπρος μετά τη ρωσική εισβολή, στους οποίους παρέχει όσες διευκολύνσεις μπορεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης, πέραν από την υιοθέτηση των αποφάσεων της ΕΕ, να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Σε δηλώσεις του, μετά από το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «η Κυβέρνηση και κυπριακός λαός στέκονται αρωγοί, στην όποια προσπάθεια μπορούμε να δώσουμε, κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα, στον ουκρανικό λαό», σημειώνοντας πως «η Κύπρος γνωρίζει από προσφυγιά και γνωρίζει από τις ανάγκες που δημιουργεί ένας πόλεμος».

Καταδίκασε εκ νέου τη ρωσική εισβολή, δηλώνοντας πως η Κύπρος στέκεται αρωγός στον ουκρανικό λαό.

Οι ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ σε καταλύματα χωρίς θέρμανση και κλιματισμό, λέει ο ΥΠΕΣ για Πουρνάρα

Οι 356 δηλωμένοι ως ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ εκτός καταλυμάτων, που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αναφερόμενος στα γεγονότα που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» και ιδιαίτερα για το θέμα των ανηλίκων.
 
Σε δηλώσεις του, μετά από το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «παρά τον τεράστιο αριθμό, που έχει συναθροιστεί στο Πουρνάρα, ο οποίος είναι πολύ πέραν των δυνατοτήτων του Κέντρου, οι 356 δηλωμένοι ως ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ εκτός καταλυμάτων, που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό».

«Όλοι παραμένουν ακριβώς και διαμένουν σε συγκεκριμένα τέτοια υποστατικά», είπε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ότι «παρά ταύτα αναγνωρίζοντας τον μεγάλο αριθμό, τον οποίο υποδεχόμαστε στο Κέντρο και παρά το γεγονός ότι παρέχεται και η ενδεδειγμένη σίτιση, όπως οι σχετικές προδιαγραφές και όλα όσα πρέπει να τους παρασχεθούν, με πρωτοβουλία και οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών έχουν μετακινηθεί οι 90 από τους ανήλικους σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λάρνακα, που είναι ενοικιασμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του Κέντρου».

Επίσης, πρόσθεσε ότι με οδηγία δική του, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης για εκείνους, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διεργασίες, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή, τις επόμενες λίγες ημέρες, η ενδεχόμενη προσωρινή μετακίνησή τους, παρά το γεγονός ότι το θέμα μετακίνησης εκτός του «Πουρνάρα» δεν αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να αποφορτίσουν το Κέντρο και να δώσουν τις καλύτερες των συνθηκών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ