Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Μηνύματα από Τατάρ για Βαρώσι και Κυπριακό - Αντέδρασε για το κράνος του Γερμανού ραλλίστα

13.03.2022
15:13
Πολιτική

Η τουριστική προοπτική του Βαρωσιού είναι πολύ σημαντική για τους Τ/κ, είπε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά την πανδημία, την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχουν επισκεφθεί πάνω από 400.000 άτομα.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ένωση Δημοσιογράφων Αττάλειας, όπου βρίσκεται για το 2ο Διπλωματικό Φόρουμ, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και το Βαρώσι. Είπε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον του ψευδοκράτους.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι το ελληνικό – ε/κ δίδυμο μπορεί να κυριαρχήσει περισσότερο και η τουρκική παρουσία στην Κύπρο να διαλυθεί διαχρονικά μέσα σε μια μία ενιαία κυρίαρχη δομή». Γι αυτό, συνέχισε, ο ίδιος έχει πει ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει για μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας πλέον, αλλά μια συμφωνία μπορεί να αφορά μια λύση δύο κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα. «Αυτό είναι και η βούληση του έθνους. Αυτό είναι ένα αγώνας διαφύλαξης της Γαλάζιας Πατρίδας, των συμφερόντων και των Τ/κ και της Τουρκίας στην περιοχή που συνδέονται και με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ στην Αττάλεια ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι με βάση τις συμφωνίες του 1960 στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ιδρυτικοί λαοί, οι οποίοι είναι κυρίαρχοι σε ίσο βαθμό», καθώς και ότι οι Ε/κ, με τη δύναμη των όπλων, έδιωξαν τους Τ/κ από την (Κυπριακή) Δημοκρατία, που έχει μετατραπεί σε «ε/κ δημοκρατία».

Ο τ/κ «λαός», συνέχισε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Τουρκικής Δημοκρατίας και υπογράμμισε την σημασία που έχει γι’ αυτούς η εγγύηση της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το ψευδοκράτος η μεταφορά νερού από την Τουρκίακαι ανακοίνωσε ότι είναι σχεδόν έτοιμο το σχέδιο για τα νέα κτίρια «βουλής» και «προεδρίας» που είχε ανακοινώσει πέρυσι ο Τούρκος Πρόεδρος, για το οποίο τους επόμενους μήνες θα μπει ο θεμέλιος λίθος.

Εξάλλου μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή στην Αττάλεια για το Διπλωματικό Φόρουμ, ο Ερσίιν Τατάρ ανέφερε ότι «ξέρετε για χρόνια υπήρχαν συναντήσεις στο Νταβός. Πλέον είναι γενική πεποίθηση πως οι εργασίες του Διπλωματικού Φόρουμ Αττάλειας (ADF) έχουν ξεπεράσει τις συνεδριάσεις του Νταβός». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση που έγινε στην Αττάλεια, στο πλαίσιο του Φόρουμ, των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας. «Αυτό που η Τουρκία είχε να πει στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, το είπε. Ετυχε πολύ καλής διαχείρισης το θέμα», δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι τόσο η συνάντηση Ερντογάν – Χέρτζογκ στην Τουρκία στις 9 Μαρτίου, όσο και η σημερινή του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επηρεάζουν την προσπάθεια για λύση στις διαφορές που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο. « Η Κύπρος έρχεται στο προσκήνιο σε όλες αυτές τις συνομιλίες. Ούτε η τουρκική πλευρά ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικά και επανέλαβε τα περί νέας πολιτικής για μια λύση δύο χωριστών, κυρίαρχων κρατών. «Στα τελευταία γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο εξαρτημένη είναι η Δύση από το ρωσικό αέριο και πόσα προβλήματα δημιουργεί αυτό. Οι πέτρες (δυνάμεις ισορροπίας) έχουν μετακινηθεί και η αυξανόμενη σημασία και αξία αυτού του τόπου (της Κύπρου) στη Γαλάζια Πατρίδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει αυξηθεί ξανά μετά από αυτά τα γεγονότα».

Στο μεταξύ σε δήλωσή του στην απεσταλμένη του τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» σχετικά με το θέμα της σημαίας του ψευδοκράτους στο κράνους του Γερμανού οδηγού της Φόρμουλα 1, Sebastian Vettel, η οποία αφαιρέθηκε μετά από παράπονα από την ε/κ πλευρά, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η «ε/κ διοίκηση» διατηρεί την εχθρική της στάση απέναντι στη σημαία του ψευδοκράτος, ακόμη και σε ένα πολεμικό περιβάλλον όπου σκοτώνονται αθώοι πολίτες και βιώνεται μια ανθρώπινη τραγωδία.

Ο Vittel, πρόσθεσε, έδωσε ένα αντιπολεμικό μήνυμα για την Ουκρανία σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης, το οποίοι οι Ε/κ δεν μπόρεσαν να χωνέψουν και χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό, μια παγκόσμια γλώσσα, ως εργαλείο για τους πολιτικούς τους σκοπούς και διατύπωσαν παράπονα. «Αυτή η ξεπερασμένη νοοτροπία, που ανακατεύει την πολιτική με τον αθλητισμό και αγωνίζεται για τη συνέχιση της άδικης και απάνθρωπης απομόνωσης, δεν μπορεί να έχει θετική συμβολή ούτε στον αθλητισμό ούτε στην παγκόσμια ανθρωπότητα που ζει ειρηνικά και αδελφικά».

Πρέπει να γίνει γνωστό, συνέχισε, ότι εξηγώντας τη νέα πολιτική, που προβλέπει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών, σε όλο τον κόσμο με μεγάλη αποφασιστικότητα, θα συνεχιστεί ο αγώνας τους ενάντια στην απαρχαιωμένη «απομόνωση» των Τ/κ και εμπόδια κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ