ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eνας τόνος σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε καθαρισμό της ακτής Αγίου Γεωργίου Πέγειας

Eνας τόνος σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε καθαρισμό της ακτής Αγίου Γεωργίου Πέγειας

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Πέγειας και το καταδυτικό κέντρο Cydive διοργάνωσαν χθες καθαρισμό της ακτής και του βυθού στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην Πάφο στο πλαίσιο του οποίου συγκέντρωσαν έναν τόνο σκουπίδια από την ακτή και τον βυθό της θάλασσας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Ακτομηχανικός/ Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε πως στην εκστρατεία καθαριότητας, συμμετείχαν περίπου 70 εθελοντές κυρίως συνταξιούχοι Βρετανοί που διαμένουν στην Πέγεια και 22 δύτες του καταδυτικού κέντρου Cydive.

Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου μέσα σε μια ώρα συγκέντρωσαν ένα τόνο σκουπίδια από την ακτή και το βυθό της θάλασσας εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά και τα υπόλοιπα ήταν οικοδομικά υλικά και κομμάτια από ξύλο.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουν καθαρισμό της ακτής αλλά είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή των εθελοντών και των δυτών ήταν μεγάλη. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός της αύξησης των πλαστικών που συγκεντρώθηκαν από την θάλασσα που φέρεται να προήλθαν από γειτονικές χώρες. Επίσης συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του καθαρισμού πολλά φελιζόλ που, όπως τα χρησιμοποιούν πολύ οι ψαράδες .

Πρόσθεσε επίσης, πως στο πλαίσιο του προγράμματος plastic zero της Lidl, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ προχωρεί και σε ανίχνευση μικροπλαστικών με μετρήσεις πεδίου σε διάφορες παραλίες της Κύπρου. Αυτό, συμπλήρωσε, γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, έχουν τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία διαφαίνεται να υπάρχει, όπως είπε, μεγάλο πρόβλημα με τα μικροπλαστικά τα οποία δεν φαίνονται με το “μάτι” . Επεσήμανε ακόμη πως σε απομακρυσμένες ακτές διαφαίνεται να υπάρχει πάνω από 7% μικροπλαστικά. Είπε επίσης πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Η κ. Λοϊζίδου καταλήγοντας σημείωσε πως οι θάλασσες μας έχουν γίνει “σούπες" πλαστικών, τα μικροπλαστικά είναι παντού, τα αναπνέουμε, τα καταπίνουμε, ζούμε μαζί τους και πρέπει να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κίνδυνο της πλαστικής ρύπανσης μαζί με τις υπόλοιπες μορφές ρύπανσης.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου χαιρέτησε την προσπάθεια που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και ευχήθηκε να έχουμε λιγότερη ρύπανση των θαλασσών και των ακτών.

Στο μεταξύ η Άννα Τσέλεπου εκ των συμμετεχόντων από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανέφερε πως ο Ακάμας και η θάλασσα του, αποτελεί για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ την πρώτη επιλογή στο επιστημονικό πεδίο της μελέτης της για την καταπολέμηση των μικροπλαστικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top