ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση Ζελένκσι στο ΝΑΤΟ: «Θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στα σπίτια πολιτών των χωρών σας»

Προειδοποίηση Ζελένκσι στο ΝΑΤΟ: «Θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στα σπίτια πολιτών των χωρών σας»

Σε μια δραματική προειδοποίηση προς τις χώρες του ΝΑΤΟ προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος της 18ης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην χώρα του. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε νέα του βίντεο στο Facebook που ονόμασε «ο δικός μας πόλεμος για τη ζωή», ισχυρίστηκε ότι ήταν «θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι… στα σπίτια πολιτών των χωρών του ΝΑΤΟ».

Στην καθημερινή του ομιλία προς τον λαό της Ουκρανίας και τον ευρύτερο κόσμο, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι προσπάθειες του για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, συνεχίζονται και πως καθημερινά γίνονται βιντεοκλήσεις μεταξύ εκπροσώπων και των δύο χωρών.

«Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα σαφές καθήκον – να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει μια συνάντηση των προέδρων», είπε ο Ζελένσκι. «Η συνάντηση που είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος περιμένει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο για να εμψυχώσει τους τραυματίες Ουκρανούς, σημειώνοντας πως και οι Ρώσοι τραυματίες λαμβάνουν «την ίδια περίθαλψη».

«Ισχυροί άνθρωποι μιας άθραυστης χώρας! Σήμερα είναι η 18η μέρα. Η 18η μέρα του πολέμου μας για τη ζωή, για την Ουκρανία, για την ανεξαρτησία», ξεκινάει το μήνυμά του ο Ζελένσκι και συνεχίζει...

«Η αρχή αυτής της ημέρας ήταν μαύρη. Ρωσικοί πύραυλοι και αεροπορικές βόμβες έπληξαν ξανά τη χώρα μας. Από ανατολή προς δύση. 30 βλήματα μόνο για την περιοχή Λβιβ. Ο βομβαρδισμός του Διεθνούς Κέντρου Ειρηνευτικής και Ασφάλειας σκότωσε 35 άτομα και τραυμάτισε άλλους 134. Δεν συνέβαινε τίποτα εκεί που θα μπορούσε να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά είναι τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Πέρυσι, έκανα μια σαφή προειδοποίηση στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι εάν δεν υπήρχαν σκληρές προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα ξεκινούσε ένας πόλεμος. Είχαμε δίκιο. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το Nord Stream είναι ένα όπλο που θα χτυπήσει την Ευρώπη. Τώρα είναι προφανές. Και τώρα επαναλαμβάνω ξανά – αν δεν κλείσετε τον εναέριο χώρο μας, είναι θέμα χρόνου να πέσουν ρωσικοί πύραυλοι στο έδαφός σας. Στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Σε σπίτια πολιτών χωρών του ΝΑΤΟ».

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στον Αμερικανό δημοσιογράφο που σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση από τον ρωσικό στρατό «εσκεμμένη», ενώ δεν παρέλειψε και την επίθεση στο μοναστήρι Λαύρα Σβιατοχίρσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. «Την ώρα της επίθεσης, στο έδαφος της μονής βρίσκονταν μόνο μοναχοί και εκατοντάδες πρόσφυγες. Κανένας στρατιωτικός στόχος μέσα ή κοντά στο μοναστήρι. Αλλά τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταματούν ακόμη και πριν χτυπήσουν το μοναστήρι. Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει ότι όλη η ιδεολογία του ρωσικού κράτους είναι απλώς ένα ψέμα».

Σε ότι αφορά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ο Ζελένσκι είπε: «Σήμερα επισκέφτηκα τα παιδιά μας, τους υπερασπιστές μας που αναρρώνουν από τραύματα σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Παρεμπιπτόντως, ο Ρώσος στρατιωτικός από το Ryazan νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο. Είναι στον ίδιο θάλαμο με τους υπερασπιστές μας. Παίρνει την ίδια βοήθεια. Από τους ίδιους γιατρούς. Παρά τα όσα έκανε αυτός ο τύπος. Απέναντί μας, απέναντι στην Ουκρανία. Όμως οι Ουκρανοί γιατροί τον έσωσαν. Και αυτό είναι προφανές. Γιατί είναι άνθρωποι. Όχι άγριοι. Και πρέπει να περάσουμε από αυτόν τον πόλεμο για να παραμείνουμε όλοι άνθρωποι».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε ξανά τους Ρώσους ότι μπλοκάρουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους: «Περισσότεροι από δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν. Περιφέρεια Κιέβου, περιοχή Λουχάνσκ… 5550 άνθρωποι σώθηκαν σε μια μέρα. Σε έξι ημέρες – περισσότερες από 130.000. Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Μαριούπολη ήταν αποκλεισμένος. Τα ρωσικά στρατεύματα διέκοψαν την κυκλοφορία φορτίων και λεωφορείων. Αλλά θα προσπαθήσουμε ξανά. Μέχρι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας».

Καταλήγοντας στο μήνυμα του ο Ζελένσκι επιχείρησε να αναπτερώσει το ηθικό των συμπατριωτών του.

«Ουκρανοί! Περνάμε τη χειρότερη δοκιμασία στην ιστορία μας. Στη ζωή μας. Προστατεύουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Πρέπει να κρατηθούμε. Πρέπει να πολεμήσουμε. Και θα νικήσουμε. Το ξέρω αυτό. Πιστεύω σε αυτό. Δόξα σε σένα!

Δόξα στον λαό μας! Δόξα στους ήρωές μας! Δόξα στην Ουκρανία!».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top