ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο πυλώνες για «Πουρνάρα»: Αποφόρτιση και ανήλικοι - Περιορισμός στα 120 άτομα

Δύο πυλώνες για «Πουρνάρα»: Αποφόρτιση και ανήλικοι - Περιορισμός στα 120 άτομα

Εστιάζονται σε δυο πυλώνες οι αποφάσεις της ευρείας υπηρεσιακής σύσκεψης που διεξήχθη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, με στόχο την αποφόρτιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα». Ο πρώτος πυλώνας αφορά στους ανήλικους και ο δεύτερος στους ενήλικες, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» για να δει τις εγκαταστάσεις και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, συνομιλώντας και με αριθμό μεταναστών.

Η ευρύτατη σύσκεψη στο Προεδρικό η οποία ακολούθησε, σημείωσε ο Υπουργός, είχε αποκλειστικό αντικείμενο τον τρόπο αποφόρτισης του Κέντρου στον Πουρνάρα.

Η συζήτηση εστιάστηκε ουσιαστικά σε δυο πυλώνες, οι οποίοι αφορούσαν την αποφόρτιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» από τους ενήλικους ενοίκους και ξεχωριστά για το θέμα των ανηλίκων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης και της αποφόρτισης του Κέντρου, έχουν ληφθεί αποφάσεις, οι οποίες διαλαμβάνουν ότι για τους ενήλικους θα υπάρξει μια προσωρινή μετεξέλιξη του Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» στη Μενόγεια, ούτως ώστε να μεταφερθούν αριθμός διαμενόντων από τον «Πουρνάρα» και να μειωθεί ο αριθμός.

Ενημέρωσε ότι στο Κέντρο στις «Λίμνες» μεταφέρονταν, μέχρι στιγμής, όσων οι αιτήσεις απορρίπτονταν. Εξήγησε πως επειδή είναι ανοικτό Κέντρο υπάρχει μια δυνατότητα από τους διαμένοντες να αποχωρούν και σήμερα, είπε, υπάρχει ευχέρεια να φιλοξενηθεί ένας σημαντικός αριθμός. Θα βοηθήσει προσωρινά ως Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας, δηλαδή κατ’ αντιστοιχία με τον Πουρνάρα, ανάφερε ο Υπουργός.

Όσον αφορά στους ανήλικους, υπενθύμισε ο κ. Νουρής, ότι ο αριθμός την περασμένη Παρασκευή ήταν 356 και έχουν μετακινηθεί 92 άτομα σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λάρνακα, η οποία ενοικιάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη φιλοξενία των επαφών από τον κορωνοϊό. Δημιουργήθηκαν απομονωτικές λωρίδες και φιλοξενούνται 92 ανήλικοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από τον Πουρνάρα, διευκρίνισε.

Από τους υπόλοιπους 275 σημερινά διαμένοντες στον Πουρνάρα θα υπάρξει κατ΄ αντιστοιχία εξεύρεση άλλου χώρου τις επόμενες μέρες, ενδεχόμενα εντός της ημέρας, είπε ο κ. Νουρής, ούτως ώστε να υπάρξει μεταφορά πρόσθετων περίπου 150 ανηλίκων, αυτών δηλαδή που οι διαδικασίες τους είναι προχωρημένες και το υπολειπόμενο κομμάτι των διαδικασιών τους μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό χώρο εκτός του Πουρνάρα.

Πρόσθεσε ότι με τις αποφάσεις αυτές για τους ανήλικους, αναμένεται ο αριθμός να περιοριστεί στον Πουρνάρα στα 120 άτομα, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητες και προδιαγραφές, στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας.

Ο κ. Νουρής δήλωσε ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών και Υφυπουργείο Πρόνοιας «θα συνεχίζουμε να εξετάζουμε με ραγδαίους ρυθμούς και τις αιτήσεις των ανηλίκων που βρίσκονται στο ‘Πουρνάρα’ για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να έχουμε έξαρση του αριθμού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εντύπωση κακής διαβίωσης που έχει δημιουργηθεί για τα ανήλικα και τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το ότι δεν μερίμνησε το κράτος σε σχέση με αυτά τα παιδιά, ο κ. Νουρής διευκρίνισε πως την περασμένη Παρασκευή, που «είχαμε τον μέγιστο αριθμό που ήταν 356, ποτέ κανένας από τους 356 ανηλίκους δεν έμεινε σε κατάλυμα, εκτός από τα καταλύματα τα οποία διαθέτουν κλιματισμό και θέρμανση».

Συμπλήρωσε ότι αυτό που έχει λεχθεί είναι πως τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν μέγιστη χωρητικότητα διαμενόντων τα 120 παιδιά, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. «Αντί τούτου φιλοξενούσαν τριπλάσιο αριθμό», διευκρίνισε.
Είπε ότι ήταν συνειδητή επιλογή να μην αφήσουν παιδιά να μείνουν εκτός των υποστατικών από πλευρά ασφάλειας και από κλιματολογικών συνθηκών, έστω και με αυξημένους αριθμούς. «Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη μετακίνηση των 92 το Σάββατο και τους πρόσθετους 150 που θα μεταφέρουμε τώρα για να επαναφέρουμε τους αριθμούς», σηεμίωσε.

Όσον αφορά στο θέμα της σίτισης, για το οποίο επίσης έγινε πάρα πολύς λόγος, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι έγιναν ακραίες τοποθετήσεις τις οποίες, όπως ανάφερε, φρόντισαν κάποιοι να τις πολλαπλασιάσουν διαδίδοντάς τις με «πιασάρικες» εκφράσεις.

«Έχουμε επιδείξει σήμερα το πρωί και έχουμε παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πακέτο που παραχωρείται τόσο κατά την εισδοχή κάποιου στο Κέντρο, από πλευράς ρουχισμού, αλλά και όσον αφορά στη σίτιση, τα συγκεκριμένα γεύματα τα οποία παραχωρούνται στη βάση των προδιαγραφών που μας έχει ετοιμάσει το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο», είπε ο Υπουργός. «Η μόνη παρατήρηση που μας έγινε είναι ότι δεν υπάρχει ζεστό ρόφημα κατά το πρωινό, αντί τούτου υπήρχε νερό», πρόσθεσε. «Θα γίνουν και επ’ αυτού συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να προστεθεί το ζεστό ρόφημα», σημείωσε.

Τόνισε δε πως πόρρω απέχει η πραγματικότητα από την επίκριση που δέχθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών «ότι τάχατες δίνεται ένα μπουκαλάκι νερό και ένα κομματάκι ψωμί».

Ερωτηθείς κατά πόσο οι δομές είναι κατάλληλες, ο Υπουργός απάντησε ότι στη βάση των διαδικασιών ασύλου και μετανάστευσης διαλαμβάνεται πως μια χώρα θα πρέπει να έχει Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, το οποίο σήμερα στην Κύπρος είναι το «Πουρνάρα». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος απέκτησε μόλις τον Νοέμβριο του 2021, το Κέντρο Φιλοξενίας στις «Λίμνες», ενώ μια χώρα θα πρέπει να διαθέτει και προαναχωρησιακό Κέντρο, το οποίο η Κύπρος σήμερα δεν έχει.

Διευκρίνισε ότι «είναι το Κέντρο για το οποίο έχουμε αιτηθεί χρηματοδότησης 57 εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θέλω να ελπίζω ότι στις επόμενες λίγες μέρες θα έχουμε και την απάντηση». «Έχουμε ήδη δεσμεύσει 15 εκ. από τον εθνικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσής του δίπλα από το Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες», είπε. Θα τοποθετούνται σε αυτό το Κέντρο, το οποίο θα είναι κλειστού τύπου, όσοι βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής, πρόσθεσε.

Απαντώντας κατά πόσο στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής πρέπει να παρέχεται εκπαίδευση στους ανήλικους, είπε ότι είναι βραχυπρόθεσμη η διαμονή τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων και δεν είναι ευθύνη του Κέντρου να προσφέρει εκπαίδευση, ούτε άλλες δραστηριότητες.

Διευκρίνισε ότι η εκπαίδευση δεν είναι στην ευθύνη Υπουργείου, αλλά υπηρεσία η οποία παρέχεται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω των Κοινωνικών Λειτουργών, δίδοντας ως παράδειγμα το Ανοικτό Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανήλικων του Οργανισμού “Hope For Children” CRC Policy Center όπου υπάρχουν εκπαιδευτές για εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, καθώς και άλλες δραστηριότητες.

«Η αλυσίδα του ασύλου και μετανάστευσης είναι ξεκάθαρη. Ορίζει τι ο καθένας πρέπει να προσφέρει, και με την έξοδο των παιδιών από το Κέντρο ‘Πουρνάρα’, όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω των δικών του διαδικασιών», σημείωσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συμφωνία που υπεγράφη με τον FRONTEX και κατά πόσο θα δούμε σημαντικούς αριθμούς μεταναστών να επιστρέφουν στην χώρα προέλευσης τους, ο Υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα των επιστροφών, δεν είναι Κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, λέγοντας πως υπάρχει αντικειμενική δυσκολία και απροθυμία από αριθμό χωρών να δεχτούν ακόμη και τους δικούς τους υπηκόους.

Είπε πως δεν υπάρχει ούτε μαγική συνταγή, ούτε μαγική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να περάσει ένα βουνό μπροστά της, διότι για 5η συνεχή χρονιά δέχεται υπέρμετρα το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος. «Μια ανεπιθύμητη πρωτιά για την οποία καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να απαλλαγούμε από αυτή», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Ανέφερε πως σε καθημερινή βάση οι εισροές κυμαίνονται από 60 ως 100 άτομα, όλα από την πράσινη γραμμή, βάσει της φυσιογνωμίας των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα μεταξύ των 150 παιδιών για παράδειγμα που θα μετακινηθούν, τα 128 είναι Σομαλοί και οι άλλοι 40 από το Κογκό. «Δεν είχαμε τέτοια δημογραφία πριν από 12 μήνες. Είχαμε παιδιά Σύριων, Πακιστανών, Ινδών κ.ο.κ. Τώρα έχει αλλάξει άρδην η μεταναστευτική φυσιογνωμία», είπε.

Σημείωσε πως οι δυνατότητες του κράτους είναι δοσμένες και έχουν ληφθεί σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ, συνέχισε, παραμένουν δυο άλλα κομμάτια. Το πρώτο αφορά τις εισροές, για τις οποίες θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση της πράσινης γραμμής σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το δεύτερο αφορά την επιτάχυνση των επιστροφών.

Όπως είπε, ο ίδιος έχει αναλωθεί το τελευταίο διάστημα σε αριθμό επαφών, και από τη στιγμή που κάποιες χώρες δεν συνεργάζονται, η Κύπρος έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, της εμπλοκής άλλων χωρών που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τέτοιες χώρες για να γίνουν κοινές πτήσεις.

Όπως είπε, ήδη η Κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με το Βέλγιο λόγω του ότι το Κογκό μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν βελγική αποικία, για την πραγματοποίηση μιας από κοινού πτήσης επιστροφής, και το Υπουργείο είναι σε διαδικασία να συμφωνήσει για μία καινούρια. Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει συμφωνήσει με τη Γερμανία για μια κοινή πτήση προς Πακιστάν, ενώ είπε ότι ως Κύπρος έχουμε πραγματοποιήσει από μόνοι μας μία πτήση επιστροφής στο Βιετνάμ. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει συνεννοηθεί και συμφωνήσει με την Ελλάδα για τις 29 Μαρτίου για μια κοινή πτήση στο Μπαγκλαντές.

«Μέχρι σήμερα, μέχρι τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη, είχαμε καταφέρει να επιστρέψουμε για το 2022 γύρω στους 500 παράτυπους μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί. Το 2021 οι επιστροφές ήταν 2300 που αναλογικά ήταν πολύ ψηλός αριθμός για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το παρελθόν, όμως πόρρω απέχει από τους αριθμούς που πρέπει να ολοκληρώσουμε ως επιστροφές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό τον τεράστιο αριθμό που έχουμε σήμερα στη χώρα», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στη δημοσιότητα το πρώτο πόρισμα του Ιράν για το ελικόπτερο του Ραϊσί - «Δεν βρέθηκαν σφαίρες»

Πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα επηρεάζει την Κύπρο μαζί με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Πώς πρέπει να συμπληρώσεις την φορολογική σου δήλωση - Αναλυτικά η διαδικασία και όσα πρέπει να ξέρεις

Καλά κρατεί η αισχροκέρδεια: Τιμές προϊόντων έχουν αύξηση μέχρι και… 170% - Τι ισχύει με τα καύσιμαΈβγαλαν μαχαίρια Αννίτα και Στέφανος - Αλληλοκατηγορίες με φόντο το ΕΛΑΜ

Έβγαλαν μαχαίρια Αννίτα και Στέφανος - Αλληλοκατηγορίες με φόντο το ΕΛΑΜ

17 ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ οι ψηφοφόροι αναμένουν να ακούσουν κάτι ουσιαστικό από τους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές, αυτό το οποίο εισπράττουν είναι απλά ένα κλίμα τοξικό, με στόχο τον εντυπωσιασμό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top