Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Από την Τουρκία έφτασαν οι 317 παράτυποι μετανάστες - Στην κατοχή του ΥΠΕΣ αποδεικτικό έγγραφο

16.03.2022
15:14
Πολιτική

Στα κατεχόμενα, μέσω της Κωνσταντινούπολης αφίχθηκαν οι 317 παράτυποι μετανάστες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προέβη σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ακόλουθη έκτακτη δήλωση προς τους δημοσιογράφους, για το μεταναστευτικό:

«Οι πολίτες έχουν γίνει κοινωνοί με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο μεταναστευτικό, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα».

Έχουν γίνει επίσης γνωστές οι προσπάθειες μας για την αποφόρτιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής με τη μεταφορά 600 ενηλίκων διαμενόντων από το «Πουρνάρα» στο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες», αλλά και 150 ασυνόδευτων ανήλικων, για τους οποίους οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν εξασφαλίσει σήμερα και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά σε ξενοδοχειακό κατάλυμα στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Την ώρα που στη σημερινή του Συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και πρόσθετες πιστώσεις για τη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης, το τελευταίο 24ωρο δεχτήκαμε 317 παράτυπους μετανάστες, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας, ενώ σημειώνω ότι οι 292 από τους 317 είναι μονήρεις άνδρες μέχρι 40 ετών.

Από την εξέταση των ταξιδιωτικών εγγράφων των μεταναστών, αλλά και τις μαρτυρίες των ιδίων, αποδεικνύεται ξεκάθαρα η εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία, αφού όλοι ανεξαιρέτως αφίχθηκαν από αφρικανικές χώρες στα κατεχόμενα, μέσω της Κωνσταντινούπολης, με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο της κατεχόμενης «Τύμπου», κατέχοντας μάλιστα άδεια παραμονής 60 ημερών από το ψευδοκράτος.

Αυτό βεβαιώνεται από τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε και τα οποία θα διαβιβαστούν με δική μου επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προς τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο κ. Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και την αρμόδια Επίτροπο κα Ίλβα Γιόχανσον.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σαν ύψιστη προτεραιότητά του, τόσο την αποτελεσματική διαχείριση της πράσινης γραμμής όσο και την επίσπευση των επιστροφών όσων παράνομα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα στοιχεία τα οποία έχουμε και τα οποία είναι βεβαίως πάρα πολλά -λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων θα αποφύγουμε να δώσουμε ονόματα- καταμαρτυρούν από τις σφραγίδες, στα συγκεκριμένα διαβατήρια ότι, ενώ υπάρχει η αναχώρηση από τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα - εδώ στη προκειμένη περίπτωση είναι η Νιγηρία- την επόμενη ακριβώς μέρα υπάρχει η άφιξη στο αεροδρόμιο του ψευδοκράτους στην Τύμπου και η παραχώρηση ταυτόχρονα με τη σφραγίδα, της άδειας παραμονής των 60 ημερών.

Είναι πάμπολα τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλεγεί. Όλα ανεξαιρέτως θα διαβιβαστούν στην ΕΕ, μαζί βεβαίως με όποια άλλα στοιχεία κρίνουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί περίτρανα αυτό που τόσο καιρό επαναλαμβάνουμε και λέμε, ότι ακριβώς υπάρχει σαφέστατη εργαλειοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για τους 317 που έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες, κατά πόσο θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στα σημεία από όπου διέρχονται, ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή μαζική προσέλευση τις επόμενες μέρες, ο  Υπουργός απάντησε ότι «για τα θέματα της επιτήρησης της πράσινης γραμμής είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί στις δηλώσεις μας» εξηγώντας ότι «υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας». «Έχουν γνώση οι φύλακες», είπε, και τα σώματα ασφαλείας είναι ενήμερα. «Εκείνο που αντιμετωπίζουμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και αυτό θέλουμε να παρουσιάσουμε σήμερα», κατέληξε ο Υπουργός.