ΔΙΕΘΝΗ

Έλληνας ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν ασκεί αντί-τουρκική εξωτερική πολιτική

Έλληνας ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν ασκεί αντί-τουρκική εξωτερική πολιτική

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν ασκεί αντί-τουρκική εξωτερική πολιτική, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, με αντικείμενο την κύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι θα αποτελούσε ευτυχή εξέλιξη να «απομακρυνθεί η Τουρκία από τις παράλογες αξιώσεις της». «[Θ]α μπορούσε να υπάρξει εκρηκτική δυναμική αν το κάνει», ανέφερε ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το αν αυτή είναι μια πιθανή εξέλιξη. «Η Ελλάδα δεν ασκεί αντί-τουρκική εξωτερική πολιτική. Έχουμε αυτόνομη στρατηγική η οποία όμως λαμβάνει υπόψη την τουρκική απειλή», σημείωσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής, ενώ υπενθύμισε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες ομογενείς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρέμεινε στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως είπε το κομβόι στο οποίο επέβαινε και ο κ. Ανδρουλάκης κατευθυνόταν αρχικά προς την Ζαπορίζα, ωστόσο μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό της συγκεκριμένης πόλης, η αυτοκινητοπομπή χρειάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τα αισθήματα που εξέφρασαν για τους Έλληνες διπλωμάτες, ενώ υπενθύμισε όλες τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών τόσο για την προειδοποίηση των Ελλήνων ομογενών και υπηκόων στην Ουκρανία, όσο και για την ασφαλή μεταφορά τους εκτός Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές αρχές που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, οι οποίες είναι ο σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο, το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας και η συμμόρφωση με τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top