ΥΓΕΙΑ

Τρία φυτά-βάλσαμο για τους πνεύμονες – Βάλτε τα στο σπίτι

Τρία φυτά-βάλσαμο για τους πνεύμονες – Βάλτε τα στο σπίτι

Θέλετε πάντα καθαρό αέρα στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, αλλά με φυσικό τρόπο; Τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενσωματώσετε στη διακόσμησή του χώρου σας κάποιο από τα τρία πιο κοινά φυτά εσωτερικού χώρου: τον κρίνο της ειρήνης ή αλλιώς σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii), την αρωματική δράκαινα (Dracaena fragrans) και το είδος φτέρης Zamioculcas zamiifolia.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα του διοξείδιο του αζώτου (NO2) έως και 20%. Τα συγκεκριμένα φυτά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και είναι εύκολα στη συντήρηση: «Τα φυτά που επιλέξαμε ήταν όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, ωστόσο όλα έδειξαν εντυπωσιακά παρόμοιες ικανότητες να απομακρύνουν το διοξείδιο του αζώτου (NO2) από την ατμόσφαιρα», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Christian Pfrang, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι δοκιμές στο εργαστήριο

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, ένα μόνο φυτό από κάθε ποικιλία τοποθετήθηκε σε δοκιμαστικό θάλαμο που περιείχε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) παρόμοια με αυτά σε ένα γραφείο δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Μέσα σε μία ώρα, και τα τρία είδη αφαίρεσαν περίπου το μισό διοξείδιο του αζώτου στον θάλαμο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα του αζώτου σε ένα ένα μικρό γραφείο και ένα μεσαίου μεγέθους γραφείο με διαφορετικά επίπεδα αερισμού. Στο μικρό γραφείο, χωρίς επαρκή αερισμό και με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πέντε φυτά εσωτερικού χώρου θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) κατά περίπου 20%.

Αντίστοιχα, σε έναν μεγαλύτερο χώρο η μείωση θα μπορούσε να είναι μικρότερη κατά 3,5%, θα μπορούσε όμως να αυξηθεί με την προσθήκη περισσότερων φυτών, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη λειτουργία των συγκεκριμένων φυτών.

Προηγούμενες μελέτες που διερεύνησαν τη συμβολή των φυτών στην καθαρότητα του αέρα, παρατήρησαν ότι η ικανότητα των φυτών εσωτερικού χώρου να προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) «εξαρτάται έντονα από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η νύχτα ή η ημέρα ή η περιεκτικότητα σε νερό του εδάφους».

Όμως, όπως σημειώνει ο δρ. Christian Pfrang, τα συγκεκριμένα φυτά λειτούργησαν διαφορετικά:«Δεν πιστεύουμε ότι τα φυτά χρησιμοποιούν την ίδια διαδικασία όπως κάνουν για την πρόσληψη του διοξειδίου του άνθρακα, κατά την οποία απορροφάται από τα φύλλα» και συνεχίζει καταλήγοντας ότι «δεν υπήρχε καμία ένδειξη, ακόμη και κατά τη διάρκεια πειραμάτων μεγαλύτερης διάρκειας, ότι τα φυτά μας απελευθέρωσαν το διοξείδιο του αζώτου πίσω στην ατμόσφαιρα, επομένως είναι πιθανό να πραγματοποιείται μια βιολογική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει επίσης το έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό – αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top