ΔΙΕΘΝΗ

Η Βραζιλία αυξάνει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά - Προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό

Η Βραζιλία αυξάνει τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά - Προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για ένατη συνεχόμενη φορά την Τετάρτη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να παρασύρεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, που τώρα επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας αύξησε το βασικό επιτόκιο Selic κατά 1%, στο 11,75%, όπως προέβλεπαν αναλυτές, επικαλούμενη τον πληθωρισμό που «συνεχίζει να εκπλήσσει αρνητικά» τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βραζιλία έχει πραγματοποιήσει έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους αύξησης των επιτοκίων στον κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει τιμές που οδηγούνται ανοδικά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τελευταία αύξηση έσπρωξε προς τα πίσω τον ρυθμό αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής --οι προηγούμενες τρεις αυξήσεις του Selic ήταν κατά 1,5% η κάθε μία.

Αλλά η επιτροπή «θεωρεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της για τον κίνδυνο παραμονής των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο για μακροπρόθεσμη βάση, είναι σκόπιμο ο κύκλος της νομισματικής αυστηροποίησης να συνεχίσει να προχωρά σημαντικά σε ακόμη πιο αυστηρό έδαφος», όπως ανακοίνωσε.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη από τα εννιά μέλη της επιτροπής. Η επιτροπή είπε ότι αναμένει ακόμα μία άνοδο "του ίδιου μεγέθους" κατά την επόμενη συνάντηση για ορισμό επιτοκίων, που είναι προγραμματισμένη για τις 3 και 4 Μαΐου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Βραζιλίας κυμαίνεται στο 10,54%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για 3,5%. Η οικονομία έχει βγει από την ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά παραμένει αργή -και έχει αναδειχθεί ως ένα κρίσιμο αδύναμο σημείο του Προέδρου Μπολσονάρο, καθώς ετοιμάζεται να αναζητήσει επανεκλογή τον Οκτώβριο.

Το "ουσιώδες χτύπημα" της Ουκρανικής κρίσης

Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας προειδοποίησε ότι οι διεθνείς προοπτικές είχαν «σημαντικά επιδεινωθεί» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Το φάσμα του πληθωρισμού τρομάζει τους φορείς λήψεως αποφάσεων παγκόσμια. Στη Βραζιλία, το πρόβλημα φαίνεται να πρόκειται να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί.

Προσθέτοντας στις πιέσεις από τις τιμές, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras αύξησε τις τιμές της βενζίνης κατά 19% και του πετρελαίου κατά 25% την περασμένη βδομάδα, επικαλούμενη την επίπτωση της ουκρανικής κρίσης στις αγορές πετρελαίου.

Η Κεντρική Τράπεζα άρχισε τον περιοριστικό κύκλο πριν ένα χρόνο, αυξάνοντας ταχύτατα το βασικό επιτόκιο από το 2% που ήταν το χαμηλότερο που είχε φτάσει ποτέ, για να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία. Οι τεράστιες αυξήσεις δεν έχουν ρίξει ακόμα τον πληθωρισμό. Εντωμεταξύ, εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί ακτά 0,49% φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές από την Κεντρική Τράπεζα.

Ανέκαμψε από την ύφεση για να σημειώσει ανάπτυξη 4,6% πέρυσι, ξεπερνώντας την επώδυνη συρρίκνωση 3,9% το 2020 που επλήγη από την πανδημία.

Οι ψηλές τιμές και η αργή ανάπτυξη χτυπούν τα πορτοφόλια των Βραζιλιάνων και τη δημοφιλία του Μπολσονάρο, «καθώς ο ακροδεξιός Πρόεδρος δίνει μια δύσκολη μάχη για να κερδίσει την επανεκλογή σε επτά μήνες», όπως αναφέρει το Reuters. Ο πιθανός αντίπαλός του, ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προηγείται επί του παρόντος από τον Μπολσονάρο κατά 44% έναντι 26%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Genial Investimentos και την Quaest.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top