Το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με την πρόταση της ΔΗΠΑ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά οι επικεφαλής των δύο κομμάτων Στέφανος Στεφάνου και Μάριος Καρογιάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο. Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι θα συνεχίσει να προωθεί την πρότασή του γιατί αυτό πιστεύει ότι έχει ανάγκη ο τόπος.
Σε κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ που διήρκησε λίγο λιγότερο από 1,5 ώρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι στοχεύουν σε μια προοδευτική αλλαγή για τον τόπο και όσα κόμματα μοιράζονται την πεποίθηση ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα τέλμα με πολλά και σοβαρά αδιέξοδα, τα οποία έχει προκαλέσει η συναγερμική διακυβέρνηση, δημιουργούν το αντικειμενικό έδαφος για να πορευθούν μαζί στις προεδρικές εκλογές.
Η ιδέα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πρόσθεσε, ακούστηκε και στο παρελθόν μερικές φορές, δεν έγινε ποτέ κατορθωτό να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν εξαιτίας των διαφορών σε ζητήματα πολιτικής και προσέγγισης σε ουσιώδη ζητήματα. Ανεξαρτήτως αυτού, είπε, το ΑΚΕΛ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με οποιονδήποτε για οτιδήποτε «όταν έχουμε να κάνουμε με την Κύπρο, την κοινωνία, την οικονομία, τον λαό μας».
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάλογα με τις εξελίξεις θα δουν πώς θα πορευθούν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή με την ΔΗΠΑ γιατί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για διάφορα πράγματα αλλά και για να ανοίγουν προοπτική για τον τόπο.
Ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι ήταν μια πολύ δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση. Πιστεύουν, είπε, στην πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επειδή ο τόπος περνά δύσκολα, οι ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών είναι τεράστιες, δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης που δημιούργησαν τεράστια οικονομικά προβλήματα αλλά και στην ψυχολογίας των ανθρώπων, όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργούν μια σειρά από επιπρόσθετα ζητήματα.
Η Κύπρος είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υπάρχουν κίνδυνοι και προκλήσεις – συνέχισε – από το εθνικό θέμα, την οικονομία, και την δυσκολία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, τα κοινωνικά ζητήματα, οι λειψές μεταρρυθμίσεις και η ελλιπής προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά αλλά και οικονομικά. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος δυστυχώς, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, οι κίνδυνοι είναι δεδομένοι, υπάρχουν όμως και ευκαιρίες, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν. «Κι εδώ πρέπει να αναμετρηθεί το κομματικό και πολιτικό σύστημα με τα νέα δεδομένα», είπε.
Ο τόπος δεν έχει πλέον περιθώρια συγκρούσεων, διχασμών και άγονων αντιπαραθέσεων, το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσει μια κομματική δύναμη ένα εκλογικό πλεονέκτημα ή να χάσει η άλλη, συνέχισε. Το σημαντικό είναι πως θα βάλουμε όλοι πλάτες για να μπορέσουμε να δώσουμε μια ελπίδα και μια προοπτική στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που βλέπει τα όνειρά της να εξανεμίζονται μέσα απ’ όλα όσα έχουν συμβεί. Ο κόσμος, ανέφερε, έχει κουραστεί ν’ ακούσει θεωρητικά κατασκευάσματα αλλά επί της ουσίας να υπάρχουν ολιγωρίες και πρακτικές που πόρρω απέχουν από τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες τους.
Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε ο κ. Καρογιάν, θα συνεχίσει την προσπάθεια προώθησης της πρότασής του και προς τις άλλες δυνάμεις με την ελπίδα να πρυτανεύσει στο τέλος το συλλογικό καλό, ν’ αφήσουμε κατά μέρους για 5 χρόνια τις κομματικές σημαίες και «να εξυψώσουμε την σημαία της Κύπρου. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία, αυτό αναζητούν οι πολίτες, κατά την άποψή μας». Όλοι πήραμε από αυτόν τον τόπο, είναι η ώρα της δικής μας συνεισφοράς σε αυτόν, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο με το ΑΚΕΛ γιατί θεωρεί ότι είναι χρήσιμη η επικοινωνία μεταξύ των κομματικών δυνάμεων.
Απαντώντας σε ερώτηση σε ποια βάση θα συνεχίσουν τον διάλογο, αφού διαφωνούν με την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αν συζήτησαν κάποιο όνομα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν μπήκαν σε αυτή την λογική. «Συζητήσαμε την προσέγγιση που έχουμε ενόψει και των προεδρικών εκλογών αλλά και για το επόμενο διάστημα». Επανέλαβε την θέση του ΑΚΕΛ ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγει η κυβέρνηση του Συναγερμού που έχει προκαλέσει τεράστια αδιέξοδα.
Για τον κ. Στεφάνου, η κυβέρνηση είναι μέρος των προβλημάτων και ο τόπος δεν μπορεί να συνεχίσει με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Συναγερμού που ακολουθεί εδώ και 9 και πλέον χρόνια. Γι αυτό αυτή η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να τερματιστεί και να υπάρξει ένας προοδευτικός υποψήφιος με ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θ’ ανοίξει μια προοπτική και θα δείξει μια άλλη πορεία.
Ερωτηθείς εάν ο διάλογος με το ΔΗΚΟ φαίνεται να ναυαγεί, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο διάλογος με το ΔΗΚΟ αλλά και άλλες δυνάμεις, που θα επιχειρήσουν να κάνουν, συνεχίζεται. «Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια θα έχουμε και το αποτέλεσμα, αλλά να μην βιάζεται κανένας να βγάλει το δικό του συμπέρασμα», σημείωσε.
Για την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, είπε ότι θα συζητήσουν για τις προσπάθειες που γίνονται για τις Προεδρικές. Σημείωσε δε ότι επειδή βρίσκονται σε μια σημαντική περίοδο των προσπαθειών που καταβάλλουν «γι’ αυτό μας βλέπετε να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις».
Σε ερώτηση προς τον κ. Καρογιάν εάν θα πάει προς έναν υποψήφιο μη κοινής αποδοχής, απάντησε ότι «έμαθα στην πολιτική να έχω υπομονή». Επανέλαβε ότι πιστεύει σε αυτή την πρόταση και την θεωρούν αναγκαία και δεν θα την εγκαταλείψει εύκολα. «Δεν είμαι αιθεροβάμων, Γνώριζα και γνωρίζω το δύσκολο του εγχειρήματος. Όμως στη ζωή τίποτε δεν έρχεται αν δεν το παλέψεις και δεν το προσπαθήσεις». Είναι στον άχαρο – όπως είπε – ρόλο να προσπαθήσει να δει εάν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες για ευρύτατες συναινέσεις.
Δεν έχουν κατά νου ονόματα, είπε ο Μάριος Καρογιάν και έφερε ως παράδειγμα για την δική του πρόταση την Ιταλία, όπου εκλέγηκε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν ήταν κομματικός ηγέτης, δεν ήταν αξιωματούχος πολιτικού κόμματος, ήταν μια προσωπικότητα και στη βάση ενός προγράμματος, συμβολαίου της πλειοψηφίας της κομματικής ζωής με τον λαό της Ιταλίας, το οποίο υλοποιεί. «Στην δική μας πρόταση δεν υπάρχει το Χ.Ψ όνομα. Εκείνο που μπορώ να σας πω, δεν θα είναι κομματικός ηγέτης, ούτε αξιωματούχος κόμματος, θα χαίρει εκτίμησης, σεβασμού, θα είναι συναινετικός, να μπορεί να συνθέτει, να μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη των κομμάτων για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα συναποφασιστεί».
Δεν έχει το όνομα, πρόσθεσε, και εφόσον μπουν στη διαδικασία συζήτησης ενός τέτοιου προγράμματος όλοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ονόματα, προσωπικότητες. Σεμνά και ταπεινά καταθέτουν στον πολιτικό διάλογο αυτή την πρόταση, εάν υπάρχουν οι συνθήκες θα φανεί, αλλιώς η κάθε πολιτική δύναμη θα πάρει την απόφαση που κατά την άποψή της, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει εάν, με βάση την περιγραφή για το άτομο που έκανε, μπορεί να είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιλογή για την ΔΗΠΑ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δυο πράγματα κι αυτός μίλησε μόνο για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που προνοεί σε κάποιους βασικούς πυλώνες, πολιτικές συγκλίσεων και παράλληλα τα κόμματα θα βρουν το άτομο. «Αν για παράδειγμα ο κ. Χριστοδουλίδης – αφού το αναφέρατε και δεν θα τραβήξω πίσω – δεν τυγχάνει της στήριξης, να πω του δικού μου κόμματος ή άλλου μεγάλου κόμματος ή κομμάτων, πώς μπορεί να είναι ο κοινός υποψήφιος;».
Σε ερώτηση αν θα τα ξαναπούν σύντομα τα δυο κόμματα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο διάλογος στη σωστή βάση είναι οξυγόνο και δεν έχουν πρόβλημα να κλείσουν ένα νέο ραντεβού εάν υπάρχει αντικείμενο. «Ούτε ο Στέφανος έχει χρόνο να χάνει μαζί μου. Εγώ έχω την υπομονή να αφιερώνω χρόνο στους φίλους», πρόσθεσε.
Τα γεγονότα τρέχουν, είπε από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι την Κυριακή εξαγγέλλει υποψηφιότητα ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει εκφράσει την πρόθεσή του. «Οι δύο διαγωνίζονται μεταξύ τους πως θα συνεχίσουν αυτή την διακυβέρνηση, την οποία εμείς θέλουμε να αλλάξουμε. Επομένως αντιλαμβάνεσαι ότι για μας είναι εκτός ατζέντας οι δύο αυτές υποψηφιότητες. Όμως τα γεγονότα τρέχουν και οι πολιτικές δυνάμεις, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο θ’ αναγκαστεί να τρέξει», ανέφερε.
Δεν έχουν πρόθεση, συνέχισε, την συζήτηση με το όποιο κόμμα – περιλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ – να την πάρουν σε βάθος χρόνου και σημείωσε ότι δεν θεωρούν πως το ΑΚΕΛ έχει καθυστερήσει όσον αφορά την λήψη αποφάσεων. Όταν κάνεις διάλογο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα καταλήγεις στο συμπέρασμα εάν μπορείς να έχεις το ποθούμενο αποτέλεσμα ή όχι, ανέφερε λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση πας σε άλλα σενάρια και επιλογές, «τις οποίες εμείς ασφαλώς κι έχουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις