ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πενήντα πρόσφυγες από την Ουκρανία επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Πάφου

Πενήντα πρόσφυγες από την Ουκρανία επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Πάφου

Πενήντα περίπου πρόσφυγες από την Ουκρανία που αφίχθηκαν στην Πάφο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους, επισκέφτηκαν τη Δευτέρα τον Δήμαρχο Πάφου. Σε δηλώσεις του ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως η Πάφος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, παρέχοντας τους φιλοξενία, όπως έτυχαν και άλλοι πρόσφυγες που αφίχθηκαν από την Συρία, παλαιότερα από τη Παλαιστίνη από το Λίβανο και σε κάποια στιγμή από την Αίγυπτο.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε, πως σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν 50 πρόσφυγες από την Ουκρανία, εκ των οποίων οι 44 είναι ουκρανικής καταγωγής και έξι ελληνικής καταγωγής, τονίζοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι «όλοι είναι πρόσφυγες και βρίσκονται εδώ κάτω από τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε».

Επιπρόσθετα σημείωσε πως εγείρονται από την άφιξη τους πέντε βασικά ζητήματα που είναι η στέγαση τους, η σίτισης τους, η εργασία τους, η πρόσβαση τους σε Νοσοκομεία, και το ζήτημα της εκπαίδευσης μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου που έχει διακοπεί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Τους κάλεσε επίσης να μεταβούν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για την πλήρη καταγραφή τους.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως μίλησε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κυριάκο Κούσιο, προκειμένου να υπάρξει ένας συντονισμός. Φαίνεται, συνέχισε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει κάποιες επιπλέον αποφάσεις στην επόμενή του συνεδρίαση που θα καλύπτει όλα τα θέματα υγείας, κάρτας πολιτικής προστασίας, αλλά και ζητήματα πρόσβασης, στέγης και φαγητού.

Επεσήμανε ωστόσο πως αυτό που προς το παρόν δεν ρυθμίζεται είναι η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία λόγω γλώσσας αφού τα περισσότερα, όπως είπε, δεν γνωρίζουν ελληνικά. Ανακοίνωσε, ωστόσο, πως γίνονται σκέψεις να υπάρχει νυχτερινό απογευματινό σχολείο μέσα σε υποδομές δικού μας σχολείο ενώ επικρότησε την τοποθέτηση του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω για την καταγραφή των μαθητών, δηλώνοντας παράλληλα πως «χρειάζεται να δράσουμε αστραπιαία».

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Μαρίνα Μπογαντίτα, ελληνόφωνη δασκάλα από το ελληνικό χωριό Σαρτανά, ανέφερε πως ήρθε στην Κύπρο στις 4 Μαρτίου του 2022 με τα παιδιά της, με πάρα πολλές δυσκολίες και με το αυτοκίνητο διανύοντας μεγάλη απόσταση ως την Αθήνα και ακολούθως αεροπορικώς στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, ήρθε στην Πάφο όπου διαμένουν συγγενείς της προκειμένου να την βοηθήσουν λίγο. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της να μείνει στην Πάφο και στην Κύπρο γενικότερα γιατί, όπως ανέφερε, στον τόπο τους δεν έχουν πια σπίτια. Ψάχνω, είπε, να βρω τις λύσεις για να μείνω εδώ για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, στην Κύπρο αφίχθηκαν 8,5 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top