ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώληση πακέτου δανείων €556 εκατ. της RCB στην Ελληνική Τράπεζα

Πώληση πακέτου δανείων €556 εκατ. της RCB στην Ελληνική Τράπεζα

Η RCB Bank Ltd ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα για την πώληση ενός εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων που ανέρχεται έως τα €556 εκατομμύρια, σχετικών καταθέσεων στους λογαριασμούς των αντίστοιχων δανειοληπτών, καθώς και σχετικών υποχρεώσεων εκτός ισολογισμού.

Η RCB ανακοίνωσε ότι η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω το κεφάλαιο και τα αποθέματα ρευστότητας της, ενώ η ρευστότητα της τράπεζας «θα υπερβαίνει το συνολικό ποσό όλων των υποχρεώσεών της».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις – Η πρώτη φάση ανέρχεται περίπου στα €292 εκατομμύρια και αφορά χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο και η δεύτερη φάση που ανέρχεται περίπου στα €264 εκατομμύρια και σχετίζεται με χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πρώτη φάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου 2022, ενώ η δεύτερη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαΐου 2022, υπό την αίρεση όλων των σχετικών ρυθμιστικών εγκρίσεων», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εν λόγω δανειακό χαρτοφυλάκιο είναι καλά εξασφαλισμένο και περιλαμβάνει κυρίως εταιρικά δάνεια. Περίπου το 75% των δανείων αφορούν κυπριακές χρηματοδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο περίπου 25% αποτελείται από χρηματοδοτήσεις για εμπορικά ακίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις σε Κύπριους και Ευρωπαίους δανειολήπτες που δραστηριοποιούνται στους ακόλουθους κύριους κλάδους της οικονομίας: ξενοδοχειακή βιομηχανία, εμπορικά ακίνητα, κατασκευές και ανάπτυξη γης, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταποίηση, εστίαση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκπαίδευση.

Η τράπεζα τονίζει πως η πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα ενισχύσει περαιτέρω το κεφάλαιο και τα αποθέματα ρευστότητας της RCB Bank Ltd και θα δημιουργήσει πρόσθετα σημαντικά αποθέματα, επιτρέποντας έτσι σημαντική ικανότητα απορρόφησης τυχόν πιθανών εξωτερικών κραδασμών.

Όπως αναφέρεται, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της RCB Bank Ltd θα αυξηθεί από περίπου 21% σε πάνω από 27%, με την ρευστότητα της τράπεζας να υπερβαίνει το συνολικό ποσό όλων των υποχρεώσεών της, γεγονός που επιτρέπει στην RCB Bank Ltd τόσο να εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των πελατών της όσο και να διατηρεί επαρκές επίπεδο ρευστότητας για τις περαιτέρω δραστηριότητές της.

«Η RCB Bank αναμένεται να λάβει συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια Ευρώ από την εν λόγω πώληση», αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτομαγιά: Θα μεταφερθεί η αργία και στην Κύπρο; Τι θα συμβεί με τις υπεραγορές - Ο λόγος που άλλαξε στην Ελλάδα

«Μίλησε» η νεκροτομή του άτυχου νεαρού που πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό - Όσα κατέδειξε

Tμ. Γεωργίας στο «Τ» για καταστροφή καλλιεργειών από κακοκαιρία - Ξεκίνησαν καταγραφές - Το ετήσιο κόστος ζημιών

«Ηλεκτρισμένες» οι τιμές ρεύματος: Οι αυξημένες τιμές λογαριασμών και θερμοκηπιακών αερίων - Τι ισχύει με την επιχορήγηση

Μήπως να γίνουμε vegan; - Πόσο αυξήθηκε η τιμή του κρέατος; - Οι παράγοντες που «πιέζουν» την αγοράΣυμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Παρουσίαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές του τελευταίου διαστήματος έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top