ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή για την τοπική μεταρρύθμιση έδωσαν οι «δημοτικοί υπάλληλοι» στα κατεχόμενα

Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή για την τοπική μεταρρύθμιση έδωσαν οι «δημοτικοί υπάλληλοι» στα κατεχόμενα

Τελεσίγραφο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έδωσαν οι «δημοτικοί υπάλληλοι» στην «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα για να αποσύρει το «νομοσχέδιο» για την τοπική μεταρρύθμιση που προνοεί μείωση των «δήμων» από 28 σε 13 και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Σε αντίθεση περίπτωση, από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν επ’ αόριστον απεργία. Το αίτημα αφορά την πλήρη απόσυρση του «νομοσχεδίου». Ο τ/κ Τύπος καλύπτει πρωτοσέλιδα την χθεσινή πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας των «δημοτικών υπαλλήλων» που ανήκουν σε τρεις συντεχνίες του χώρου, την πιο μαζική το τελευταίο διάστημα, όπως σχολιάζουν οι εφημερίδες.

Πρόκειται για επιβολή και αυτή την επιβολή εμείς την απορρίπτουμε πλήρως, δήλωσε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συντεχνίας εργαζομένων στους «δήμους», BES, Μουσταφά Γιαλίνκαγια. Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί σε διαδικτυακή τηλεόραση είπε ότι όλοι συμφωνούν πως οι «δήμοι» πρέπει να γίνουν βιώσιμοι και πως ο υφιστάμενος «περί δήμων νόμος» του 1995 πρέπει να εκσυγχρονιστεί, καθώς υπήρχαν κενά και έγιναν υπερβολικές προσλήψεις. Παραδέχθηκε δε ότι υπάρχουν «δήμοι» όπου έγινε κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια, και παρ’ ΄ότι αυτά καταγράφονταν σε εκθέσεις του «γενικού λογιστή» δεν ξεκίνησε ποτέ μια νομική διαδικασία.

Στο όνομα της μεταρρύθμισης, συνέχισε ο κ. Γιαλίνκαγια ζητείται ουσιαστικά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, είναι ασαφές το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων και υπάρχει μόνο μια αριθμητική θεώρηση χωρίς περιεχόμενο. Λείπει το όραμα ενώ δεν έγινε καμία προεργασία και επαφή με τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν καν, πρόσθεσε. «Μας έβαλαν μπροστά μας ένα νομοσχέδιο» το θέμα, συνέχισε, δεν αφορά μόνο τον αριθμό των «δήμων», αλλά να είναι αυτοί βιώσιμοι, ν’ αυξηθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες και ν’ αυξηθούν οι αρμοδιότητες των «δήμων», να γίνει μια κοινωνική τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είπε,

«Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει να κλείσουν δήμοι», σημείωσε ο συνδικαλιστής.

Την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που κατέληξε στην «βουλή» στήριξαν και άλλες συντεχνίες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως οι εργαζόμενοι στην «αρχή ηλεκτρισμού», οι εργαζόμενοι στον Τύπο και η τ/κ πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας».

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν και «δήμαρχοι» των οποίων οι «δήμοι» θα κλείσουν, με βάση το «νομοσχέδιο». Κάποιοι από αυτούς μίλησαν στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω «νομοσχέδιο» έπρεπε να συζητηθεί μετά τις «τοπικές εκλογές» τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο «δήμαρχος» Δικώμου, Γκιουκσέλ Τσιελεμπί είπε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξαφάνισης των «δήμων» με την λογική ‘εγώ το κάνω, γίνεται’ (ΣΣ: επιβολής). Το σωστό, πρόσθεσε, είναι να γίνει μια προσπάθεια από ειδικούς με τις γνώμες όλων των ενδιαφερομένων.

Για δικαιώματα εργαζομένων που παραβιάζονται, μίλησε ο «δήμαρχος» Λουρουτζίνας, Χασάν Μπαρμπαρός λέγοντας ότι δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Παρόμοιες και οι δηλώσεις των «δημάρχων» Ακανθούς και Αγίου Σεργίου που επίσης καταργούνται.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» σε κυριακάτικο της δημοσίευμα αναφέρει ότι τέσσερα «νομοσχέδια» σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στους «δήμους» δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους για να ενημερωθούν οι Τουρκοκύπριοι και να εκφράσουν απόψεις και εισηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι 15 «δήμοι» που κλείνουν αν περάσει η μεταρρύθμιση, είναι του Ριζοκαρπάσου, της Κώμη Κεπήρ, του Τζιάους, του Αγίου Σεργίου, της Ακανθούς, της Βατυλής, της Σίντας, της Άσσιας, του Περγάμου, της Λουρουτζίνας, του Αγίου Αμβροσίου, του Αγίου Επικτήτου, της Λαπήθου, του Καραβά και του Γερόλακκου.

Τα ονόματα των 13 νέων «δήμων» που θα προκύψουν από ενοποιήσεις προβλέπεται να είναι: Νέας Καρπασίας, Μεγάλος «Δήμος» Γαλάτειας, Τρικώμου, Βόρειας Μεσαορίας, Αμμοχώστου, Νότιας Μεσαορίας, Κυθρέας, Κερύνειας, Αγίας Ειρήνης, Λευκωσίας, Γκιόνελι, Μόρφου και κατεχόμενης Λεύκας.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top