Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Νουρής για μετανάστες: Aνάγκη για αποτελεσματική διαχείριση της Πράσινης Γραμμής

23.03.2022
15:36
Κοινωνία

Την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση άμεσα της Πράσινης Γραμμής, καθώς και για μεγιστοποίηση του αριθμού οικονομικών μεταναστών που επιστρέφουν στις χώρες τους σε συνθήκες ασφάλειας, επεσήμανε την Τετάρτη 23/3 ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος στο πλαίσιο της ενημέρωσης κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Μεταναστευτικό, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Μάριο Καρογιάν και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντηση, «είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ και να τους ενημερώσω τόσο για το μεταναστευτικό όσο και την επιδείνωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις αυξημένες ροές μεταναστών ξεκάθαρα προερχόμενες από την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως έγινε και μια ενημέρωση αναφορικά με τη διαχείριση του ουκρανικού, που είναι η άλλη τραγική πτυχή που αντιμετωπίζει πλέον ολόκληρη η ανθρωπότητα».

Ο κ. Νουρής είπε ότι επεξήγησε με σαφήνεια πως «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πλέον ξεκάθαρο προσανατολισμό στο γεγονός ότι δεν παρακολουθούμε απαθείς τις μεταναστευτικές ροές, που φθάνουν στη χώρα μας και θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση, η οποία δεν είναι μια αόριστη φιλοσοφία, αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένες ενέργειες, που ήδη έχουμε τροχοδρομήσει».

Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη «για αποτελεσματική διαχείριση άμεσα της Πράσινης Γραμμής, ενώ θα πρέπει να μεγιστοποιηθούν οι επιστροφές στις ασφαλείς εκείνες χώρες από τις οποίες προέρχονται, οι κατά κύριο λόγο οικονομικοί μετανάστες».

Όπως είπε ο Υπουργός, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συνίσταται και «στην ανάλωση δυνάμεων και πόρων και ειδικά στην καλύτερη δυνατή διαχείριση όσων έχουν φθάσει ή αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους οποίους πρέπει να παρασχεθεί η πρέπουσα φροντίδα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πατρίδα μας».

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και χρειάζεται η στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σε σχέση με την εκπροσώπηση που έχουν στον ευρωπαϊκό χώρο για να περάσει σαφέστατα το μήνυμα ότι η Κύπρος ως κράτος – μέλος πρώτης γραμμής, ως το κράτος που για 5η συνεχή χρονιά καταγράφει την ανεπιθύμητη πρωτιά στις μεταναστευτικές ροές κατά αναλογία πληθυσμού χρειάζεται την ενεργό στήριξη της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο ΥΠΕΣ.

Πρόσθεσε ότι απαραίτητες είναι και οι συνεργασίες σε κομματικό επίπεδο ούτως «ώστε και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου να γίνονται αποδεκτές συγκεκριμένες εισηγήσεις ή να εφαρμόζονται πρακτικές και στην Κύπρο που σήμερα εφαρμόζονται σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών», όπως για παράδειγμα την Ελλάδα όπου οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν σημαντικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «εμείς είπαμε από την αρχή ότι πρέπει να συνδυάσουμε δύο πράγματα, αφενός μεν την ανθρωπιστική διάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -αλλά και τον σεβασμό μας προς τις διεθνείς συνθήκες και τις διεθνείς συμφωνίες- και από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να διαφυλάξουμε το δημογραφικό χαρακτήρα, τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή, ώστε να μην δημιουργούνται και παρατράγουδα».

Πρόσθεσε ότι «για αυτό το λόγο χρειάζεται νουσιμάδα και σωστοί χειρισμοί».

Όπως είπε ο Μάριος Καρογιάν, «ο Υπουργός, μας έχει εξηγήσει τις επαφές και τις συνεννοήσεις που έχει κάνει με τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ αλλά και με όσους εμπλέκονται με αυτά τα ζητήματα σε όλη την Ευρώπη όπως εξήγησε και τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, και κατ’ επέκταση τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται και στη δική μας χώρα».

Επεσήμανε ότι «στην ΕΕ υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και ασφαλιστικών δικλείδων για την κάθε χώρα, άρα λοιπόν η Κύπρος δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ σημείωσε ότι «άλλο ο σεβασμός –που υπάρχει- αλλά ταυτόχρονα και η διαφύλαξη και της ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα και της κοινωνικής συνοχής σε αυτό τον τόπο, για να μην έχουμε μετά άλλου είδους παρενέργειες».

Πρόσθεσε ότι ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων -στο μέτρο του δυνατού και στα πλαίσια των δικών τους δυνατοτήτων- θα συμβάλουν «στις προσπάθειες της κυβέρνησης και όλων όσων θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν θετικά προς την κατεύθυνση υπερπήδησης των διαφόρων ζητημάτων, και ταυτόχρονα της διαφύλαξης αυτών που έχω αναφέρει προηγουμένως».

Διαβεβαίωσε τον κ. Νουρή ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη δημιουργική σχέση, όχι μόνο για το θέμα της μετανάστευσης αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων του υπουργείου του οποίου προΐστασαι και πάντοτε με προσοχή, με επιχειρήματα, αλλά και με προτάσεις που κρίνουμε ότι μπορούν να βοηθούν τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα είμαστε σταθεροί σε αυτή μας την προσέγγιση».