ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήσεις Εστία: Δεν απορρίφθηκε το 39% - Εγκρίθηκαν 543 ενστάσεις

Αιτήσεις Εστία: Δεν απορρίφθηκε το 39% - Εγκρίθηκαν 543 ενστάσεις

Στο 39% ανήλθε το ποσοστό των αιτήσεων για το Σχέδιο Εστία που δεν έχουν απορριφθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάριος Σαββίδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι με την ολοκλήρωση της εξέτασης όλων των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί και ανέλθει γύρω στο 45% με 50%.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 2.470 ενστάσεις για την απόρριψη της αίτησης τους, εκ των οποίων μέχρι στιγμής εγκρίθηκαν 543. Σημείωσε ότι συνολικά απάντηση σε σχέση με την ένσταση τους έλαβαν 1.455 αιτητές του Σχεδίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από τις συνολικά 6.398 αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί, έχουν εγκριθεί 922, άλλες 814 αιτήσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις (μη επιλέξιμες, μη βιώσιμες), και έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχουν απορριφθεί 2.712 και έχουν αποσυρθεί 92.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ημιτελείς αιτήσεις ανέρχονται στις 1.858, ενώ 4.448 είναι πλήρεις αιτήσεις και σημείωσε ότι το ποσοστό των αιτήσεων που δεν έχει απορριφθεί σε σχέση με τις πλήρεις αιτήσεις ανέρχεται στο 39%.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και την επανεξέταση των εκκρεμών ενστάσεων, αυτό το ποσοστό που σήμερα ανέρχεται στο 39%, θα αυξηθεί και αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 45% και 50%, υπογράμμισε.

Στις 2.470 οι ενστάσεις για απόρριψη των αιτήσεων για το Εστία

Επιπλέον, ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν υποβληθεί 2.470 ενστάσεις εκ των οποίων 543 αιτητές έχουν λάβει έγκριση της ένστασης τους και θα επανεξεταστούν, ενώ για 912 απορρίφθηκε η ένσταση. Σημείωσε πως συνολικά 1.455 έλαβαν απάντηση για την ένσταση τους.

Είπε ακόμη ότι στην διαδικασία να απαντηθούν βρίσκονται 696 ενστάσεις, ενώ εκκρεμεί η εξέταση 319 ενστάσεων.

Αναφορικά με τις 543 ενστάσεις που έχουν εγκριθεί, ο κ. Σαββίδης είπε ότι το 27% των εγκεκριμένων ενστάσεων έχει απορριφθεί εκ νέου.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τις 543 ενστάσεις που έχουν εγκριθεί, έχουν επανεξεταστεί 289, εκ των οποίων οι 113 έλαβαν τελική έγκριση, οι 97 αποστάλησαν στο Υπουργείο Οικονομικών και για 79 αιτητές απορρίφθηκε η αίτηση τους (27% στο σύνολο των εγκεκριμένων ενστάσεων).

Στις 103 οι αιτήσεις για δάνεια πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017

Σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9 Φεβρουαρίου του 2022 για εντοπισμό των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 και για τα οποία αρχικά καταβαλλόταν από τον δανειολήπτη μικρή δόση, η οποία αυξανόταν στη συνέχεια, ο κ. Σαββίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι μετά από στοιχεία που δόθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας από τις τράπεζες προέκυψαν 103 αιτήσεις, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι αρχικά οι συγκεκριμένοι αιτητές έλαβαν επιστολή απόρριψης της αίτησης τους για το Εστία, θα λάβουν έγκριση μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται πως το Σχέδιο Εστία αφορούσε Πιστωτικές Διευκολύνσεις (Δάνεια) που ήταν κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 Μη Εξυπηρετούμενες Πιστωτικές Διευκολύνσεις κατά την έννοια του ορισμού που δίνεται στο Σχέδιο.

Στο Σχέδιο Εστία, στο οποίο είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν αιτητές που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, είχε στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας και την άμβλυνση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top