ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομική Υπηρεσία: Έρχονται σημαντικές αλλαγές - Θα ανακοινωθούν και νέες θέσεις εργασίας

Νομική Υπηρεσία: Έρχονται σημαντικές αλλαγές - Θα ανακοινωθούν και νέες θέσεις εργασίας

Συνάντηση με τους Δικηγόρους της Δημοκρατίας που υπηρετούν σε όλες τις επαρχίες, είχαν σήμερα 24/3 ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης, δίδοντας έτσι συνέχεια στις επαφές που πραγματοποιούν διαδοχικά με το προσωπικό όλων των βαθμίδων της Νομικής Υπηρεσίας.

Σκοπός της συνάντησης, που έγινε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ήταν οι νομικοί λειτουργοί να ενημερωθούν λεπτομερέστερα για τις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στον τρόπο λειτουργίας και διεκπεραίωσης της εργασίας στη Νομική Υπηρεσία από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας ηγεσίας και για να καταστούν κοινωνοί των επερχόμενων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στη βάση βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρονοδιαγραμμάτων.

Αλλαγές που, όπως επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, δημιουργούν την υποδομή για τη μελλοντική πορεία της Νομικής Υπηρεσίας και αποσκοπούν να την καταστήσουν έναν ευέλικτο και σύγχρονο Οργανισμό, ικανό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα, αμεσότερα και ταχύτερα στο τεράστιο εύρος και όγκο δουλειάς που επί καθημερινής βάσεως καλείται να διεκπεραιώσει.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν πέντε πυλώνες, ήτοι:
1. Διοικητική και τεχνική ενίσχυση της Νομικής Υπηρεσίας – Ψηφιοποίηση.
2. Διαδικασία ανέγερσης ιδιόκτητου κτηρίου.
3. Προώθηση πλήρωσης κενών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.
4. Ταχεία ανταπόκριση της Νομικής Υπηρεσίας στο έργο της και ολοκλήρωση όλων των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων.
5. Ενίσχυση παραγωγικότητας, δημιουργία νέας δομής και ανακατανομή εργασίας.

Όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, εκ των σημαντικότερων αλλαγών που έγιναν κατά την περίοδο που η παρούσα ηγεσία βρίσκεται στο πηδάλιο της Νομικής Υπηρεσίας, είναι η αναδιοργάνωση του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας, η δημιουργία Υποτομέων στη βάση θεματολογίας/εξειδίκευσης, η ανακατανομή εργασιών στους νομικούς λειτουργούς στη βάση της εξειδίκευσης και η αναθεώρηση εσωτερικών διαδικασιών κατά τρόπον που να μειώνεται η γραφειοκρατία και η δαπάνη πόρων.

Η ενίσχυση δε της διοικητικής δομής της Νομικής Υπηρεσίας που, όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, επενήργησε ώστε λειτουργικής φύσεως θέματα να επιλύονται σε διοικητικό επίπεδο, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τάχιστα και η εισαγωγή εσωτερικών διαδικασιών και ελέγχων, αποτελούν επίσης αλλαγές που βοήθησαν στην πιο εύρυθμη λειτουργία του Θεσμού, ώστε βασικές προκλήσεις που πηγάζουν από το τεράστιο φάσμα αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας να αντιμετωπιστούν.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και στο θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων στην Υπηρεσία, με τον κ. Σαββίδη να σημειώνει ότι ήδη, με ενέργειες της Διοίκησης της Νομικής Υπηρεσίας, έχει πληρωθεί αριθμός κενών θέσεων που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό και αφορούν σε θέσεις Ανώτερου Δικηγόρου της Δημοκρατίας και σε θέσεις Δικηγόρου της Δημοκρατίας Α’. Προσωρινές ανάγκες καλύπτονται με την πρόσληψη αριθμού δικηγόρων, σε καθεστώς εργοδοτούμενου ορισμένου χρόνου και αγοράς υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ακόμη πως θεωρεί πολύ σημαντικό στοιχείο της εργασίας της Νομικής Υπηρεσίας τη συμμετοχή λειτουργών της στις συνεδρίες Επιτροπών της Βουλής κατά τη συζήτηση σημαντικών προτάσεων νόμων, εξ ου και πλέον Δικηγόροι της Δημοκρατίας συμμετέχουν σε αυτές, μια πρακτική που προηγουμένως δεν ακολουθείτο.

Σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές και ως προς τον πυλώνα τεχνική ενίσχυση-ψηφιοποίηση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι ποσό πέραν του 1 εκ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ηλεκτρονική αναβάθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο, όπως επεσήμανε, θα δαπανηθεί για τη δημιουργία και εγκατάσταση εξειδικευμένου συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και εγγράφων της Νομικής Υπηρεσίας, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημείωσε επίσης ότι η ιστοσελίδα της Νομικής Υπηρεσίας επανασχεδιάστηκε κατά τρόπον που να είναι φιλική προς τον χρήστη και τέθηκε ήδη σε λειτουργία.

Σε σχέση με την απόκτηση νέου, ιδιόκτητου κτηρίου, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως παρά τις ενέργειες που έγιναν για συστέγαση όλων των λειτουργών της επαρχίας Λευκωσίας στον ίδιο περιβάλλοντα χώρο και οι οποίες βοήθησαν ποικιλοτρόπως στην εργασία των νομικών λειτουργών, η ανέγερση ενός νέου, υπερσύγχρονου κτηρίου Νομικής Υπηρεσίας θα επιλύσει τελεσίδικα το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει. «Με τη συγκέντρωση όλων των λειτουργών σε ένα κτήριο, θα εξυπηρετούνται οικονομίες κλίμακας, θα διασφαλίζεται ομαλότερη λειτουργία και θα εξοικονομούνται πόροι, οικονομικοί και μη», όπως είπε. Προς τούτο και κατόπιν σχετικής Απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο 2022, έχει δρομολογηθεί η ανέγερση του νέου κτηρίου, με τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και σύντομα θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανέγερσης, μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έχει καθοριστεί στα 3 χρόνια. Ενέργειες για τη δημιουργία νέων γραφείων στην επαρχία Λάρνακα, προς εξυπηρέτηση των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, και για επαναστέγαση των λειτουργών στην επαρχία Πάφου βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην ανέλιξη και στην αύξηση του αριθμού του προσωπικού, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως σκοπός είναι όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν στη δομή της Νομικής Υπηρεσίας σύντομα να πληρωθούν και θέσεις νεοεισερχομένων να προκηρυχθούν. Σημείωσε δε πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πλήρωσης των κενών θέσεων Εισαγγελέων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον Προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας, προωθήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιλυθεί τελεσίδικα το πρόβλημα.

Η αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για τους επικεφαλής της, είπε στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πτυχών που θα ικανοποιηθούν με την υλοποίησή της. Για τούτο και έγινε επικαιροποίηση του νομοσχεδίου που προνοεί για τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της Νομικής Υπηρεσίας και το οποίο βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία, στη Βουλή προς ψήφιση.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στην ολοκληρωτική αναδιοργάνωση της Νομικής Υπηρεσίας και στον εξορθολογισμό της δομής της, ώστε να μπορούν να τύχουν αποτελεσματικότερης διαχείρισης οι πολύ μεγάλες, ποικιλόμορφες και σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες η Νομική Υπηρεσία του Κράτους βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα.

Θίγοντας το θέμα των καθυστερήσεων και υπογραμμίζοντας πως θεωρεί την παρατηρηθείσα σε κάποια θέματα καθυστέρηση ως απαράδεκτη, ανέφερε πως για τις υφιστάμενες εκκρεμότητες της Νομικής Υπηρεσίας έχει αποφασιστεί σχέδιο ενεργειών με στόχο αυτές να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο. Συμπλήρωσε δε λέγοντας πως «σκοπός είναι τα νέα αιτήματα για γνωμοδοτήσεις και νομοτεχνικό έλεγχο που προωθούνται στη Νομική Υπηρεσία, να απαντώνται εντός μικρού, τακτού χρονικού διαστήματος.»

«Τόσο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας όσο και εγώ είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε μιας τόσο νευραλγικής και ουσιώδους υπηρεσίας. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς αισθάνεστε το ίδιο. Έχουμε εντυπωσιαστεί με την ποιότητα και την ικανότητα των λειτουργών μας. Το μόνο πρόβλημα είναι η ταχύτητα διεκπεραίωσης. Θέλω να σας παρακαλέσω να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά μας για να κάνουμε την Υπηρεσία μας να ξεχωρίζει. Και να είστε βέβαιοι ότι όταν το πετύχουμε, θα νιώθουμε πολλαπλάσια υπερήφανοι», κατέληξε λέγοντας ο κ. Σαββίδης.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων από τους νομικούς λειτουργούς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top