ΕΛΛΑΔΑ

Με Rafale για πρώτη φορά η στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα - Δείτε φωτογραφίες

Με Rafale για πρώτη φορά η στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα - Δείτε φωτογραφίες

Με τα τέσσερα νεοαποκτηθέντα ελληνικά Rafale της μοίρας 332 «Γεράκι» να εμφανίζονται στον αθηναϊκό ουρανό και άλλα τέσσερα της γαλλικής αεροπορίας, που «σηκώθηκαν» από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ προκειμένου να ενταχθούν στα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που εκτελούν διελεύσεις άνωθεν της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την 201η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην παρέλαση συμμετείχε το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος Spitfire της Π.Α. το οποίο ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος, απογειώθηκε από το Τατόι και συνοδεύτηκε από ένα ελληνικό F-16 της 335 μοίρας «Τίγρης», καθώς και τα θωρακισμένα οχήματα του Ε.Σ. Μ1117. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης F-16, Phantom, ελικόπτερα Απάτσι και τέσσερα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior.

5547931__1_
5547932


Παρόντες στο Σύνταγμα ήταν o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, που παρακολούθησε για δεύτερη συνεχή χρονιά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και 18 ναύτες από τη γαλλική φρεγάτα ALSACE.

Στο μήνυμά της, μετά το τέλος της παρέλασης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας οδήγησε μετά από αγώνες και θυσίες στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ενός κράτους που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επέτειος που τιμήσαμε φέτος, μας θυμίζει πως τα έθνη καταλαμβάνουν θέση στον χάρτη της ιστορίας. Το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει, ώστε να διαφυλάσσουμε την εθνική μας κυριαρχία». 

5547970
5547973
5547980
5547988


Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Γιορτάζουμε με λαμπρότητα, στην αθηναϊκή λιακάδα, αφενός τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού και τη μεγάλη εθνική γιορτή. Τιμούμε τη μνήμη όσων πολέμησαν και θυσιάστηκαν για μια Ελλάδα ελεύθερη, κυρίαρχη ανεξάρτητη. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πλειάδα σύνθετων κρίσεων, που απαιτούν δύναμη και ανθεκτικότητα για να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς. Αντλούμε δύνσαμη και έμπενυση από τους αγωνιστές του 1821 και οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις. Οφείλουμε να αντέξουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό απ' όπου κι αν προέρχεται και υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως οι μεγάλες νίκες έχουν έρθει όταν ήμασταν ενωμένοι και οι μεγάλες ήττες όταν μαλώναμε».

«Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Οι αγωνιστές το 1821 έγραψαν ιστορία, καθώς αποελευθέρωσαν την πατρίδα μας από τους κατακτητές. Οι ένοπλες δυνάμεις αναβαθμίζονται διαρκώς, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πριν την έναρξη της παρέλασης.

5547811
5547813
5547762
Ναύτες από τη γαλλική φρεγάτα ALSACE

 

5547856
5547860


Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, όσοι προσήλθαν στην παρέλαση για να την παρακολουθήσουν, έπρεπε να φορούν τη μάσκα τους, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της συνάθροισης αρκετών πολιτών.

5547749
5547755
5547774



Όσοι συμμετείχαν δε στις παρελάσεις, δεν ήταν υποχρεωμένοι να τις φορούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά έπρεπε να φορούν μάσκες τόσο κατά την προσέλευσή τους όσο και κατά την αποχώρηση.

parelasi_in__4_
parelasi_in__1_
parelasi_in__3_
parelasi_in__2_

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top