ΔΙΕΘΝΗ

Βλαντιμίρ Ποτάνιν: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με περιουσία $25 δισ. – Οι σχέσεις με τον Πούτιν

Βλαντιμίρ Ποτάνιν: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία με περιουσία $25 δισ. – Οι σχέσεις με τον Πούτιν

Με περιουσία που ξεπερνά τα 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Είναι γνωστό πως ο δισεκατομμυριούχος Βλαντιμίρ Ποτάνιν έχει στενές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο. Η καθαρή του περιουσία, ωστόσο, έχει συρρικνωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε Ουκρανία. Στις αρχές του 2022, η αξία του υπολογιζόταν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο 58χρονος Ρώσος ολιγάρχης είναι ο βασικός μέτοχος και ο διευθύνων σύμβουλος της Nornickel, του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου στον κόσμο. Σύμφωνα με το BusinessInsider, κατέχει το 34,6% της Nornickel. Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2021.

Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν ελέγχει τη ρωσική φαρμακευτική εταιρεία Petrovax.

Γεννημένος στη Μόσχα το 1961, ο Ποτάνιν είναι γιος διπλωμάτη. Έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις. Πίσω στο 1990, ίδρυσε την Interros, έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με μερίδια σε βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, η ενέργεια καθώς και το real estate.

Όταν ήταν 30 ετών, ο Ποτάνιν γνώρισε τον Μιχαήλ Προκόροφ, ο οποίος θα γινόταν ο μελλοντικός επιχειρηματικός του συνεργάτης. Οι δυο τους ίδρυσαν τη International Company for Finance & Investments και στη συνέχεια, την Onexim Bank, η οποία έγινε η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας εκείνη την εποχή. Ο Ποτάνιν έγινε πρόεδρος της τράπεζας το 1992, σε ηλικία 32 ετών.

Μόλις 4 χρόνια αργότερα, λίγο μετά την επανεκλογή του Μπόρις Γιέλτσιν στην προεδρία της Ρωσίας, ο Ποτάνιν διορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την ενέργεια και την οικονομία. Ήταν ένας από τους 7 πιο ισχυρούς ολιγάρχες που βοήθησαν στην επανεκλογή του Μπόρις Γιέλτσιν στην προεδρία της χώρας το 1996. Ο Γιέλτσιν διόρισε τον Ποτάνιν ως πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό του από τον Αύγουστο του 1996 έως τον Μάρτιο του 1997.

Ενώ εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, ο Ποτάνιν δημιούργησε το πρόγραμμα «δάνεια για μετοχές» που θα γινόταν η πηγή του πλούτου πολλών ολιγαρχών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, πλούσιοι επιχειρηματίες και τράπεζες δάνεισαν χρήματα στη ρωσική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990 με αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο στις εταιρείες φυσικών πόρων της χώρας. Η κυβέρνηση συχνά δεν μπορούσε να αποπληρώσει αυτά τα δάνεια, αφήνοντας πολλές από τις εταιρείες φυσικών πόρων στα χέρια πλούσιων ατόμων.

Μέσω αυτού του προγράμματος ο Ποτάνιν απέκτησε την Nornickel, την εταιρεία χάρη στη οποία θα γινόταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία. Όπως αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες, ο Ποτάνιν έχει στην κατοχή του – κυριότητά του υπερπολυτελή γιοτ. Επιπλέον, το 2010 ο Ρώσος ολιγάρχης ανακοίνωσε πως θα δώριζε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αντί να το δώσει στα τρία παιδιά του. Επιθυμία του είναι «βοηθήσει τα παιδιά του να αποφύγουν την πίεση δισεκατομμυρίων».

Μέχρι πρόσφατα, ήταν διαχειριστής του Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη. Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 2 Μαρτίου, «Το Guggenheim καταδικάζει σθεναρά τη ρωσική εισβολή και τον απρόκλητο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας», ανέφερε το μουσείο.

Πηγή: Newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top