ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την κρίση

Λαγκάρντ: Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την κρίση

To κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα κρίση, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

 
Σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» ενόψει της επίσκεψής στην Κύπρο και κληθείς να αξιολογήσει πώς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει τις αναταραχές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως τα άμεσα ανοίγματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα είναι σχετικά περιορισμένα και συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ η μείωση των κερδών, που συνδέονται με χρεώσεις για συναλλαγές με κάρτες και εμβάσματα Ρώσων πελατών είναι επίσης περιορισμένη.
 
«Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη βελτίωση των θέσεων φερεγγυότητας και ρευστότητας και τη μείωση των αποθεμάτων προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (ΜΕΔ)», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Σήμερα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα κρίση».
 
Αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως οι έμμεσες επιπτώσεις μέσω του τουρισμού είναι σημαντικές, όμως μπορούν να περιοριστούν χάρη στις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών τουρισμού.
 
Τονίζοντας πως ο πόλεμος θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία μέσω διαφόρων καναλιών, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία αντιπροσώπευαν σχεδόν στο 25% των συνολικών αφίξεων, σημειώνοντας πως για αυτό το λόγο οι πρωτοβουλίες των αρχών να υποκαταστήσουν και να διαφοροποιήσουν τις πηγές του τουρισμού αποτελούν σωστή προσέγγιση.
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, δεδομένης της σπουδαιότητας της Κύπρου ως κέντρου ξένων άμεσων επενδύσεων από και προς τη Ρωσία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως λογιστικές, συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες, αναμένεται και αυτές να επηρεαστούν, ενώ η κυπριακή οικονομία θα επηρεαστεί από τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρισμού.
 
«Ωστόσο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε πρόκληση αποτελεί και μια ευκαιρία. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο και νοτιότερο άκρο της ΕΕ. Παρέχει ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, την ασφάλεια του ευρώ ως νομίσματος και λειτουργεί ως κόμβος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η χώρα σας έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι είναι ευέλικτη και ότι μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να αναδύεται πιο δυνατή, τόνισε η κ. Λαγκάρντ.
 
Σε ερώτηση σε σχέση με την παύση των τραπεζικών εργασιών της RCB Bank, η κ Λαγκάρντ είπε πως πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση και απέφυγε να σχολιάσει στη βάση της θέσης της ΕΚΤ να μην σχολιάζει μεμονωμένα ιδρύματα και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ότι θα επιστραφούν όλες οι καταθέσεις.

«Κατά κάποιον τρόπο, αυτή η απόφαση περιορίζει εν μέρει την αβεβαιότητα και αναμένεται να ενισχύσε ιτην εμπιστοσύνη στον κυπριακό τραπεζικό τομέα μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Μεγάλη αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις

 
Εξάλλου, σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη αν ο πόλεμος συνεχιστεί, η κ. Λαγκάρντ είπε πως ο πόλεμος αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και ιδίως στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της εγγύτητας της Ευρώπης με τη Ρωσία και της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
 
Όπως είπε, το βασικό σενάριο των εκτιμήσεων των τεχνοκρατών της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει «αρχική αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου», κάνει λόγω για ανάπτυξη 3,7% το 2022 και 2,8% το 2023.
 
Αναγνώρισε μεν ότι η πόλεμος είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα, τονίζοντας πως οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχει εκπονήσει δύο εναλλακτικά σενάρια, ένα δυσμενές και ένα ακραίο σενάριο.
 
«Στο δυσμενές σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει στο 2,3%το 2022», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top