ΥΓΕΙΑ

Αποκοιμιέστε στην πολυθρόνα; Σήμα SOS για μια επικίνδυνη νόσο

Αποκοιμιέστε στην πολυθρόνα; Σήμα SOS για μια επικίνδυνη νόσο

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ακούγεται άκρως δελεαστικός αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να αποτελεί προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι ηλικιωμένοι ενήλικες που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ίδια ώρα που ο σύντομης διάρκειας ύπνος μπορεί να είναι συνέπεια της εξέλιξης της νόσου.

Σε μία προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή των ηλικιωμένων μάλιστα η Δρ. Yue Leng, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε πως ιδιαίτερα όσοι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τη νόσο θα πρέπει «να είναι προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αναλύοντας τους λόγους συσχέτισης των δύο η Δρ. Leng τόνισε πως «θα μπορούσε να είναι μία αντανάκλαση της νόσου Αλτσχάιμερ στο προκλινικό στάδιο που επηρεάζει το δίκτυο που προωθεί την αφύπνιση και συμβάλλει στην αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας» προσθέτοντας πως «ο υπερβολικός ημερήσιος υπνάκος μπορεί να επηρεάσει το νυχτερινό, με αποτέλεσμα την αλλαγή των 24ωρων κιρκαδιανών ρυθμών, που έχει σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ» .

Για τις ανάγκες της έρευνας, περισσότεροι από 1.400 Αμερικανούς ηλικιωμένους, μέσης ηλικίας 81 ετών, φορούσαν ρολόι που έμοιαζε με όργανο παρακολούθησης της δραστηριότητας τους για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο. Οποιαδήποτε παρατεταμένη περίοδος απραξίας από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. θεωρούνταν ύπνος. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε μία σειρά από νευρολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο.

Στην αρχή της μελέτης μάλιστα, περισσότερα από τα 3/4 των συμμετεχόντων δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι γνωστικής εξασθένησης, το 19.5% είχε ήπια γνωστική εξασθένηση και λίγο περισσότερα από το 4% είχε διαγνωσθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Βάσει των ευρημάτων, ο καθημερινός ύπνος αυξήθηκε κατά περίπου 11 λεπτά της ώρας ανά έτος στα άτομα που δεν εμφάνισαν καμία γνωστική εξασθένηση, την περίοδο των 14 ετών παρακολούθησης. Όσο μάλιστα πιο μεγάλη ήταν η αύξηση του ύπνου, τόσο πιο γρήγορα μειώνονταν οι δεξιότητες μνήμης και σκέψης, όπως έδειξαν τα ευρήματα.

Ο ρυθμός αύξησης του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, διπλασιάστηκε μετά τη διάγνωση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης και σχεδόν τριπλασιάστηκε μετά τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας, αφορούσε στην απάντηση του ερωτήματος, αν δηλαδή ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Για να το απαντήσουν οι ερευνητές, συνέκριναν τους συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογική μνήμη και δεξιότητες σκέψης κατά την έναρξη της μελέτης αλλά εμφάνισαν τη νόσο, με εκείνους των οποίων η σκέψη παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως οι ηλικιωμένοι που κοιμόντουσαν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη μνήμη και τις σκέψεις πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τον Δρ. Aron Buchman, συγγραφέα της έρευνας και καθηγητή νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Ειδικοί, ωστόσο, που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, τόνισαν πως είναι αρκετά νωρίς για να συνδεθεί ο μεσημεριανός ύπνος με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ τόνισε ο Ricardo Osorio, διευθυντής της Κλινικής Ύπνου και Εγκεφαλικής Υγείας στο NYU Langone, της Νέας Υόρκης. «Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπνικής άπνοιας, υπερκόπωσης ή ακόμα και κατάθλιψης και μοναξιάς» πρόσθεσε.

Συμπερασματικά πάντως οι ειδικοί τονίζουν πως θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού του, να αναζητήσει βοήθεια με την κατάθλιψη, να προσπαθήσει να έχει κάθε μέρα ποιοτικό ύπνο και να ελέγξει με το γιατρό του τα προβλήματα όπως είναι η υπνική άπνοια ιδίως όταν κάποιος νυστάζει κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτομαγιά: Θα μεταφερθεί η αργία και στην Κύπρο; Τι θα συμβεί με τις υπεραγορές - Ο λόγος που άλλαξε στην Ελλάδα

«Μίλησε» η νεκροτομή του άτυχου νεαρού που πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό - Όσα κατέδειξε

Tμ. Γεωργίας στο «Τ» για καταστροφή καλλιεργειών από κακοκαιρία - Ξεκίνησαν καταγραφές - Το ετήσιο κόστος ζημιών

«Ηλεκτρισμένες» οι τιμές ρεύματος: Οι αυξημένες τιμές λογαριασμών και θερμοκηπιακών αερίων - Τι ισχύει με την επιχορήγηση

Μήπως να γίνουμε vegan; - Πόσο αυξήθηκε η τιμή του κρέατος; - Οι παράγοντες που «πιέζουν» την αγοράΣυμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων για Μεταναστευτικό - Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

Παρουσίαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη από το κάθε αρμόδιο Υπουργείο των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές του τελευταίου διαστήματος έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), την Παρασκευή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top