To φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες συγγενών καρκινοπαθούς, ο οποίος απεβίωσε.
Οι καταγγελίες οπως αναφέρεται και στην εφημερίδα «Σ» κοινοποιήθηκαν στον ΟΚΥπΥ στις 17 Μαρτίου 2022.
Όπως καταγγέλεται δεν ειναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που πεθαίνουν στην απομόνωση, εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με συγγενείς να κάνουν λόγο ότι οι δικοι τους άνθρωποι έφυγαν χωρίς να δουν κανένα δικό τους αλλα και χωρίς οι συγγενείς να εχουν γνώση την μεταχείριση που είχαν απο το νοσηλευτικό προσωπικό οι δικοί τους άνθρωποι.
Μάλιστα σε μια περίπτωση αναφέρεται, και αδιαφοριά των νοσηλευτικών υπηρεσιών προς ασθενή καρκινοπαθή, ο οποίος σπάραζε απο τους πόνους, δε μπορούσε οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συγγενείς να σηκώσει το χέρι να πάρει το ποτήρι με το νερό να ξεδιψάσει και οι νοσηλευτές δεν του έδιναν την απαραίτητη σημασία να ελέγξουν ή να τον βοηθησουν να φάει ή να πιει.
Η ιστορία και η καταγγελία Βάσει των σχετικών διαταγμάτων της περιόδου νοσηλείας του συγκεκριμένου ατόμου , τα επισκεπτήρια σε χώρους νοσηλευτηρίων απαγορεύονταν ( λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων) , εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες μπορούσε να παραχωρηθεί έγκριση με την προσκόμιση αρνητικής εξέτασης PCR 24 ωρών.
Όπως ανέφερε η κόρη του αποβιωσαντος στην «Σ», η κατάσταση του επιδεινωνόταν ραγδαία «Εμείς τους παρακαλούσαμε κλαίγοντας να μας αφήσουν να τον δούμε» ενώ οπως αναφέρει η απάντηση που έλαβαν αρχικά ήταν ότι θα ειδοποιούνταν όταν επρόκειτο να αποβιώσει με την κόρη του να αναφερει στους γιατρούς «δεν θα τον δούμε ποτέ, παρά μόνο όταν θα είναι σε κώμα και δεν θα καταλαβαίνει; Και μου είπε ότι αυτές είναι οι οδηγίες και ότι μάλιστα θα μας κάνουν χάρη, διότι κανονικά απαγορεύεται και αυτό».
«Καταλήξαμε να βάλουμε μέσον, γνωστούς και αγνώστους, φίλους φίλων, για να καταφέρουμε να τον βλέπουμε. Κάναμε άπειρα τηλεφωνήματα, σε δημάρχους, διευθυντές νοσοκόμων, φίλους γιατρών, υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας». Τελικά κατάφεραν να παραχωρηθεί άδεια επίσκεψης διάρκειας 10 λεπτών. Τότε ήταν που διαπιστωσαν πόσο άσχημη ήταν η κλινική εικόνα του πατέρα της.
«Ο παπάς μου ήταν πλέον τόσο αδύναμος, που δυσκολευόταν να σηκώσει το χέρι του και να φάει μόνος του. Επιμέναμε να μας αφήνουν να μένουμε παραπάνω για να τον βοηθούμε, αλλά ήταν ανένδοτοι. Έτσι ο παπάς μου δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου και κανένας νοσοκόμος δεν πήγε ποτέ να τον βοηθήσει να φάει. Δεν το θεωρούν ότι είναι μέρος των αρμοδιοτήτων τους».
Οπως αναφέρει η κόρη του αποβιώσαντος, όταν ζήτησαν απο γιατρό του Ογκολογικού του Γενικού Νοσοκομείου, να δει ένας δικός τους ψυχολόγος τον πατέρα τους, αφου του νοσοκομείου ήταν σε καραντίνα, η απάντηση που πήραν απο συγκεκριμένο γιατρό ήταν:«Ρωτήσαμε τότε αν μπορούσαμε να πάρουμε κάποιον δικό μας ψυχολόγο και μας απάντησε θυμωμένα –επί λέξει– ότι αυτός είναι γιατρός και δεν τον ενδιαφέρει η ψυχολογία των ασθενών».
Σύμφωνα με τη «Σημερινή» κατέχει ηχητικό ντοκουμέντο, με διάλογο του ιδίου με την κόρη του, με παρεμβολές νοσοκόμων. Ο ασθενής φαίνεται να αδυνατεί να καλέσει σε βοήθεια, ενώ παράλληλα δεν έχει δυνάμεις για να πιει νερό. Οι συγγενείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν με νοσηλευτές στο νοσοκομείο. Ωστόσο οπως ακούγεται στο ηχητικό ο ασθενής λέει: «Εν ήρτασιν. Ούλλα με καθυστέρηση.
Έσιει μιαν ώρα που πονώ συνέχεια. Έσιει ώρα πολλήν τζιαι εν ήρταν. Νερό, ένα νερό ρε, ένα νερό. Νερό… Πε τους να μου φέρουν νερό…». Κύριος στόχος της δημοσιοποίησης του περιστατικού από την οικογένεια οπως αναφέρει η κόρη του ανθρώπου που έφυγε απο την ζωη, είναι να αλλάξει η κατάσταση σε θεσμικό επίπεδο και όχι απλώς να αποδοθούν ευθύνες.
Να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού ως προς την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, ωστε η επικοινωνία ασθενών - συγγενών να γίνεται με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση αλλά και βάση στην ανθρώπινη ψυχολογία των ασθενών (πόσο μάλλον όσων βρίσκονται σε τερματικό στάδιο).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις