ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Το έντομο με τη «δυνατή» όσφρηση που τον ανιχνεύει

Καρκίνος: Το έντομο με τη «δυνατή» όσφρηση που τον ανιχνεύει

Το μέλλον στη διάγνωση του καρκίνου βρίσκεται στις κεραίες των μυρμηγκιών; Σύμφωνα με μελέτη γαλλικής διεπιστημονικής ομάδας (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας / CNRS, Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Ινστιτούτο Κιουρί και Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών), η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική αν και μελλοντικές έρευνες θα μπορέσουν να την επιβεβαιώσουν.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει η σχετική επιστημονική δημοσίευση στο iScience, τα 36 μυρμήγκια Formica fusca -ένα είδος του εντόμου με δυνατή όσφρηση- που χρησιμοποίησαν στα πειράματα οι ερευνητές, κατάφεραν να διακρίνουν τα καρκινικά από τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα καθώς και διαφορετικές καρκινικές κυτταρικές γραμμές.

Κατά το αρχικό πειραματικό στάδιο, τα μυρμήγκια εκτέθηκαν στην οσμή ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, την οποία οι ερευνητές συσχέτισαν με ένα σακχαρούχο διάλυμα ως ανταμοιβή. Εν συνεχεία, τα ίδια μυρμήγκια εκτέθηκαν σε διάφορες οσμές μεταξύ των οποίων και η αρχική, την οποία κατάφεραν να διακρίνουν. Εφόσον εκπαιδευτούν, εξηγούν οι επιστήμονες, τα μυρμήγκια Formica fusca μπορούν να εντοπίσουν πτητικές οργανικές ενώσεις που εκλύονται από τα καρκινικά κύτταρα.

«Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου πρέπει τώρα να αξιολογηθεί και μέσα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», ανέφερε το CNRS σε δελτίο τύπου και σχολίασε πως τα πρώτα αυτά ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα μυρμήγκια έχουν μεγάλη δυναμική, μπορούν να μαθαίνουν γρήγορα, με χαμηλό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα και, ενδεχομένως, να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο και για την ανίχνευση ναρκωτικών, εκρηκτικών, χαλασμένων τροφίμων καθώς και άλλων ασθενειών όπως η ελονοσία, διάφορες λοιμώξεις και ο διαβήτης.

Μυρμήγκια ή σκυλιά;

Δεν είναι πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα αναζητά «συμμάχους» στο ζωικό βασίλειο. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα σκυλιά έχουν προηγουμένως αξιοποιηθεί για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, η εκπαίδευσή τους όμως, απαιτεί μήνες ή και χρόνο.

Εν αντιθέσει, η εκτροφή εντόμων είναι εφικτή υπό ελεγχόμενες συνθήκες και οικονομική, ενώ τα έντομα έχουν πολύ καλά ανεπτυγμένο οσφρητικό σύστημα και μπορούν να εκπαιδευτούν κατά εκατοντάδες με πολύ λίγες δοκιμές, κατέληξαν.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top