ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Ισχυροί οι φιλικοί δεσμοί Κύπρου-Ιταλίας

Αναστασιάδης: Ισχυροί οι φιλικοί δεσμοί Κύπρου-Ιταλίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας είναι ισχυροί.

Αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Ιταλίας, Federica Ferrari Bravo, ο Πρόεδρος είπε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ισχυρή μας υποστήριξη και σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία. Σημείωσε ότι αυτό που έχει ύψιστη σημασία σε αυτό το σημείο είναι να διασφαλιστεί μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, η άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η τραγική απώλεια αθώων ζωών.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και ο λαός της έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες ξένης εισβολής, μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 της οποίας τις καταστροφικές συνέπειες βιώνουμε ως σήμερα. Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών της Ιταλίας στο Κυπριακό και τη συνεπή υποστήριξη στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση, βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι η στάση αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα υπό το φως της δεδηλωμένης θέσης της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» και της συνολικής επιθετικής συμπεριφοράς της σε κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τα παράνομα σχέδιά της στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, αψηφώντας πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για άμεση ανατροπή αυτής της πορείας.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που κατέθεσε λέγοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την προσπάθεια επίτευξης μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η Κύπρος και η Ιταλία έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας, οι οποίοι πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα την Ενετοκρατία στην Κύπρο, τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας και τα έργα των Ιταλών ποιητών της Αναγέννησης, του Δάντη, του Βοκκάκιου και του Πετράρχη.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ιταλική Δημοκρατία, ως κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν επεκτείνει και εντείνει τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, μέσω ενός δυναμικού διαλόγου σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο", τόνισε.

Χαρακτήρισε την Ιταλία ως ένα από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες της Κύπρου ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει ενώπιόν της η Ευρώπη. Επιπλέον, η Κύπρος και η Ιταλία έχουν τους ίδιους στόχους για το μέλλον της Μεσογείου και συμμετέχουν ενεργά στο Med Group για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΤοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Σημαντικές αλλαγές στις νομοθεσίες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση, οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν τόσο τον αριθμό των αξιωματούχων όσο και τον αριθμό των δήμων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top