ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη δέσμευσή του στη διευθέτηση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη δέσμευσή του στη διευθέτηση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων για διευθέτηση του Κυπριακού που θα αντιμετωπίζει τις θεμιτές ανησυχίες και θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών.

Αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας του Λουξεμβούργου, Elisabeth Cardoso Jordao, ο Πρόεδρος είπε ότι στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ισχυρή μας υποστήριξη και σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία. Σημείωσε ότι αυτό που έχει ύψιστη σημασία σε αυτό το σημείο είναι να διασφαλιστεί μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, η άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει η τραγική απώλεια αθώων ζωών.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και ο λαός της έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες ξένης εισβολής, μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 της οποίας τις καταστροφικές συνέπειες βιώνουμε ως σήμερα. Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών του Λουξεμβούργου στο Κυπριακό και τη συνεπή υποστήριξη στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση, βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι η στάση αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα υπό το φως της δεδηλωμένης θέσης της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» και της συνολικής επιθετικής συμπεριφοράς της σε κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τα παράνομα σχέδιά της στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, αψηφώντας πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για άμεση ανατροπή αυτής της πορείας.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που κατέθεσε λέγοντας ότι μπορούν να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την προσπάθεια επίτευξης μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για τη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου καθώς και για τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ που μοιράζονται οι δύο χώρες, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί σε νέα πεδία. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο για την ΕΕ, είπε, οι δύο χώρες μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.

"Σε εποχές κρίσης όπως αυτή, με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση να είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, είναι σημαντικό να θυμηθούμε τις εμπειρίες μας και να εμπνευστούμε από την επανένωση της Ευρώπης και την ίδρυση της ΕΕ" είπε ο Πρόεδρος, εστιάζοντας στην ανάγκη διατήρησης των δημοκρατιών μας, των ευρωπαϊκών αξιών, της ενότητας και της αλληλεγγύης ώστε η Ευρώπη να βγει πιο δυνατή.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top