ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικόπεδα στη λίμνη Παραλιμνίου - Η απόφαση του δικαστηρίου για ποσό επίταξης

Οικόπεδα στη λίμνη Παραλιμνίου - Η απόφαση του δικαστηρίου για ποσό επίταξης

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επιδίκασε σε ιδιοκτήτες ακινήτων της λίμνης Παραλιμνίου το ποσό των 380 χιλιάδων ευρώ, ως αποζημίωση για την επίταξη των ακινήτων τους αντί 1.900 που είχε αρχικά εκτιμηθεί από το Κτηματολόγιο.

Σε ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Μιχάλης Δειλινός, αναφέρεται ότι πρόκειται «για την πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε στα κυπριακά Δικαστήρια και αφορούσε αποκλειστικά καθορισμό ποσού αποζημίωσης για επίταξη ακινήτων» και προστίθεται πως «ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει εφεσιβάλει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 27/5/2011 η Κυπριακή Δημοκρατία δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης για την εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων της και ειδικότερα την διατήρηση και αποκατάσταση του βιότοπου της Λίμνης Παραλιμνίου. Στις 25/5/ 2012 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το σχετικό Διάταγμα απαλλοτρίωσης με βάση το οποίο απαλλοτρίωσε 22 ακίνητα εντός της Λίμνης Παραλιμνίου έκτασης περίπου 1.900.000 τ.μ.

Ταυτόχρονα με την Γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης η Κυπριακή Δημοκρατία δημοσίευσε επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 27 5 /2011 και Διάταγμα Επίταξης της έκτασης των περίπου 1.900.000 τ.μ. που είχε πρόθεση να απαλλοτριώσει, για περίοδο ενός έτους. Το Διάταγμα Επίταξης παρατάθηκε στις 18/5/2012 για περίοδο ενός έτους και στις 31/5 2013 παρατάθηκε για τρίτη και τελευταία φορά για περίοδο ακόμη ενός έτους, δηλαδή μέχρι τις 30/5 /2014.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της λίμνης Παραλιμνίου προσέφυγαν στο Δικαστήριο για τον καθορισμό του δίκαιου ποσού αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση των ακινήτων τους. Στις 28/2/2014 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε δημοσίευση Διατάγματος ανάκλησης της απαλλοτρίωσης των ακινήτων της Λίμνης Παραλιμνίου».

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της λίμνης Παραλιμνίου «εκπροσωπούμενοι από τον δικηγόρο Μιχάλη Δειλινό, προσέφυγαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για καθορισμό του δίκαιου ποσού αποζημίωσης για την επίταξη των ακινήτων τους. Μέχρι τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε προσφέρει κανένα ποσό αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για την τριετή περίοδο επίταξης των ακινήτων τους».

Σημειώνεται ότι «μετά την καταχώρηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο, το Επαρχιακό Κτηματολόγιο Αμμοχώστου εκτίμησε την ενοικιαστική αξία των ακινήτων που είχαν επιταχθεί και πρόσφερε στους ιδιοκτήτες €1 για κάθε 1.000 τ.μ, δηλαδή συνολικά τους πρόσφερε 1.900 ευρώ για την επίταξη έκτασης περίπου 1.900.000 τ.μ».

Μετά από ακροαματική διαδικασία «η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου επιδίκασε στους ιδιοκτήτες της λίμνης Παραλιμνίου που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, το συνολικό ποσό των 380 χιλιάδων ευρώ, ως το δίκαιο ποσό αποζημίωσης για την επίταξη των ακινήτων τους».

Ο δικηγόρος θεωρεί πως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας "θα πρέπει να αρχίσει να φέρεται πιο δίκαια στους ιδιοκτήτες ακινήτων που επηρεάζεται η ακίνητη ιδιοκτησία τους".

Για παράδειγμα, σημειώνει, θα πρέπει όταν δημοσιεύεται Διάταγμα Επίταξης, να αποστέλλεται προσφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που επηρεάζεται η ιδιοκτησία τους, όπως γίνεται όταν δημοσιεύεται Διάταγμα απαλλοτρίωσης των ακινήτων, "κάτι που το Τμήμα Κτηματολογίου, δεν πράττει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top