ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την ακρίβεια» - «Το ευτύχημα για την Κύπρο» στην ενέργεια

ΠτΔ: «Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την ακρίβεια» - «Το ευτύχημα για την Κύπρο» στην ενέργεια

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για την επέτειο της 1ης Απριλίου, και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να πράξει κάτι για να συγκρατηθεί η ακρίβεια ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Δεν οφείλεται σε τοπικούς ή ιδιόρρυθμους παράγοντες της πατρίδας μας».

Ήδη, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Τον Μάιο , είπε,θα γίνει μια ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το παγκόσμιο, γενικότερα. «Συνεπώς, και παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα πάρουμε».

Ερωτηθείς αν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την ΕΕ, η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μια επιλογή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί. Και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως».

Το ευτύχημα για την Κύπρο, πρόσθεσε, είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κλπ, στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς», Η Ευρώπη, συνέχισε, αγοράζει ήδη από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μια ποσότητα η μεταφορά της οποίας θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία.

Κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι η μέρα που μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους αγωνιστές της ελευθερίας, «τους απλούς αγρότες, τους εργάτες, τους προεστούς, την εκκλησία και τους δύο μεγάλους αρχηγούς του αγώνα που συνενώνοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό έδωσαν μια άνιση, αλλά υπέρ των δικαίων μάχη, κατορθώνοντας να δώσουν ελευθερία σε αυτό τον λαό».

Μια ελευθερία, πρόσθεσε, που, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, προδοσίας, εξωτερικής εισβολής κατά κατάχρηση των συμφωνιών, κρατά υπόδουλο το 36% της πατρίδας μας. «Χρέος και υποχρέωση, τιμή προς όσους αγωνίστηκαν είναι να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές και αξίες που δεν προβλέπουν παρά μόνο ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι. Το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ `55-`59.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top