ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχίες για λειτουργία ΓεΣΥ - Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ΠΙΣ και CIF

Ανησυχίες για λειτουργία ΓεΣΥ - Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ΠΙΣ και CIF

Τα Tαμεία Υγείας ημικρατικών και άλλων οργανισμών συνεχίζουν να παίρνουν πλήρεις εισφορές με τη δικαιολογία ότι καλύπτουν όσες υπηρεσίες ή αγωγές δεν καλύπτονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας και αυτή είναι μια από τις ανησυχίες που εκφράζουν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και Cyprus Integrity Forum CIF.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ΠΙΣ και CIF, «για ακόμα μια φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να ενεργήσουμε πριν να είναι πολύ αργά για την προάσπιση της διαφάνειας και την υγιή λειτουργία του ΓεΣΥ, προς το συμφέρον όλης της κυπριακής κοινωνίας».

Διερωτώνται «ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες, αγωγές κτλ που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ και ποιο είναι το ποσό που πρέπει να πληρώνουν στην τελική, οι εργαζόμενοι για τη διασφάλιση της υγείας τους και πού διοχετεύονται αυτά τα χρήματα».

Όπως αναφέρουν ΠΙΣ και CIF «διενεργώντας μια σύντομη και απλή έρευνα για τα ποσά που καταβάλλονται από τους Κύπριους για την υγεία τους, δημιουργήθηκαν περισσότερες απορίες πάρα απαντήσεις».

Οι απορίες αφορούν στη συνδρομή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, η οποία καταβάλλεται από όλους τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το ακριβές ποσό αυτών των εισφορών».

ΠΙΣ και CIF διερωτώνται επίσης ποιο είναι το ποσό που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και τα δημόσια νοσοκομεία πληρώνονται από το κράτος και ως αποτέλεσμα από τον φορολογούμενο πολίτη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «ποσοστό περίπου 35% του πληθυσμού συνεχίζει να διατηρεί τις ιδιωτικές, προσωπικές ασφάλειες του, καταθέτοντας ένα σεβαστό ποσό κάθε μήνα» οι δύο φορείς αναφέρουν ότι «όλα αυτά τα ποσά που καταβάλλονται από τον γενικό πληθυσμό για την διασφάλιση της υγείας του θα μπορούσαν να καταβάλλονται σε ένα ενιαίο σύστημα υγείας, πλήρως ελεγχόμενο και με απόλυτη διαφάνεια, το οποίο και θα τους προσφέρει τις πλέον ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες και θα τους παρέχει, κυρίως, ασφάλεια».

ΠΙΣ και CIF επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί «και το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο ξοδεύει ένα επιπρόσθετο σεβαστό ποσό, για επείγοντα περιστατικά που παραπέμπονται στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια του εσωτερικού».

Τέλος, «δεν μπορούν να δεχτούν τους ισχυρισμούς ότι η διαφθορά στο ιατρικό επάγγελμα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΓεΣΥ» σημειώνοντας ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί μόνο ερωτήματα προκαλούν, εφόσον στις παγκόσμιες ταξινομήσεις των επαγγελμάτων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη διαφθορά δεν βρίσκουμε τους γιατρούς στις πρώτες δέκα θέσεις».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top