ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιάρρηκτη και στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, τόνισαν οι ΥΠΕΞ μετά την Τριμερή στην Αθήνα

Αδιάρρηκτη και στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, τόνισαν οι ΥΠΕΞ μετά την Τριμερή στην Αθήνα

Τον στρατηγικό και αδιάρρηκτο χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα υπό το βάρος των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, τόνισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης, που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα γερά θεμέλια, στα οποία εδράζεται η τριμερής συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι συζητήθηκε η διεύρυνση αυτής της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων.

Έκανε λόγο για ένα σχήμα που προωθεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, με συνεκτικό ιστό ένα κοινό όραμα για την περιοχή, μια κοινή αντίληψη των προκλήσεων, της προέλευσής τους και των εμπλεκομένων παραγόντων.

«Η εταιρική αυτή σχέση έχει μια σημαντική δυναμική», ανέφερε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σχέση που «δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή σχέσεις με άλλες χώρες».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας καταδίκασε για ακόμα μια φορά τη ρωσική εισβολή, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στη Μαριούπολη, όπου διαβιεί και μεγάλος αριθμός Ελλήνων ομογενών.

Ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου είναι καταδικαστέα και δεν είναι αποδεκτά στον 21ο αιώνα, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία», επισήμανε.

«Το Κυπριακό είναι αποτέλεσμα ξένης εισβολής εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε με τους πιο ξεκάθαρους όρους, μας υπενθυμίζει αυτή τη χαίουσα πληγή στην Ευρώπη, την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Αντίθετα, όλα τα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες να διασφαλιστεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκε και η δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας, ώστε να περιληφθούν και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα, καθώς και η σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας «3+1», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Χαιρέτισε και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Νέγκεβ, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετική συνάντηση» και συγχαίροντας τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Τέλος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό, όπως και άλλες περιφερειακές προκλήσεις που αφορούν το Ιράν, αλλά και τις πρόσφατες τρομοκρατικών επιθέσεις στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σημασία της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο και την Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτή αποτέλεσε πρότυπο για τον ίδιο και κατά τη διοργάνωση της Διάσκεψης του Νέγκεβ.

«Η ισχύς των κρατών μετριέται από την ισχύ των συμμαχιών τους», είπε ο κ. Λαπίντ, τονίζοντας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν μια αδιάρρηκτη συμμαχία.

Η βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία είναι μια παράλληλη, ευπρόσδεκτη και επίκαιρη διαδικασία, η οποία αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία για την ενίσχυση των συνθηκών περιφερειακής σταθερότητας, τόνισε ο κ. Λαπίντ. «Όπως πάντα, θα το κάνουμε σε πλήρη συντονισμό μαζί σας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, απευθυνόμενος στους ομολόγους του.

«Ο κόσμος αλλάζει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι τα κράτη αναζητούν νέους τρόπους συνεργασίας.

Ο κ. Λαπίντ καταδίκασε και ίδιος από την πλευρά του την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου.
Πριν από τις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ. Επίσης, οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση και με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top