Ουκρανία: Κάλεσμα για εκκένωση Ντονμπάς – Φόβοι για μαζική επίθεση – Αργή η πορεία των διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Κάλεσμα για εκκένωση Ντονμπάς – Φόβοι για μαζική επίθεση – Αργή η πορεία των διαπραγματεύσεων

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «πηγαίνουν πιο αργά απ' όσο θέλαμε» λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο δεν προχωρούν τόσο γρήγορα ή δυναμικά όσο θα επιθυμούσε.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία πυροδοτώντας μια "υστερία" σχετικά με πληροφορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις δυνάμεις της Μόσχας μετά την αποχώρησή τους από την περιοχή του Κιέβου.

Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις, μεταξύ των οποίων εικόνες και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που συγκέντρωσαν το Reuters και άλλοι οργανισμοί ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία και έχει χαρακτηρίσει τις δηλώσεις αυτές "άθλια πλαστογραφία".

"Το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω είναι πως η εργασία (για τις συνομιλίες) συνεχίζεται", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

"Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας. Η εργασιακή διαδικασία συνεχίζεται αλλά πηγαίνει πιο αργά από ό,τι θα θέλαμε".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η Μόσχα πιστεύει πως οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου συγχρονίστηκαν προκειμένου να εκτροχιαστεί η διαπραγματευτική διαδικασία.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της γειτονικής της χώρας και την εξάλειψη αυτών που αποκάλεσε επικίνδυνοι εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προέβαλαν ισχυρή αντίσταση και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνέντευξη ΠτΔ σε τ/κ ΜΜΕ: «Πιστεύω ότι και ο κ. Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση»

Συνέντευξη ΠτΔ σε τ/κ ΜΜΕ: «Πιστεύω ότι και ο κ. Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση»

Την πεποίθηση ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν μπορούν να «γράψουν ιστορία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη «Γενί Ντουζέν», στην πρώτη του συνέντευξη σε τουρκοκυπριακό μέσο μετά από τρία χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ως Ελληνοκύπριοι δεν έχουμε Σχέδιο Β. Η μόνη δυνατή λύση είναι η επανένωση της Κύπρου. Το υφιστάμενο στάτους κβο δεν επιτρέπει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της».

BEST OF TOTHEMAONLINE