ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άναψε φωτιές στην Ελλάδα ο Ζελένσκι- Απογοήτευσε στην Κύπρο

Άναψε φωτιές στην Ελλάδα ο Ζελένσκι- Απογοήτευσε στην Κύπρο

Ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης από Ελλάδα και Κύπρο πήρε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη γι᾽αυτό, αλλά η οπτικογραφημένη παρουσία του, στα κοινοβούλια των δύο χωρών, την Πέμπτη, κάθε άλλο παρά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή στην Ελλάδα, όταν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του οπτικογραφημένου μηνύματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, προβλήθηκε σύντομη παρέμβαση μαχητή του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι Έλληνας στην καταγωγή. Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα, και καταδικάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ωστόσο, επέκρινε μερίδα της αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύτηκε το λάθος για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή.

Το περιστατικό προκάλεσε στην Κύπρο την άμεση αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ότι οι βουλευτές του δεν θα παρίσταντο στην Βουλή κατά τη μετάδοση του οπτικογραφημένου μηνύματος του Ουκρανού Προέδρου, εξαιτίας ακριβώς της συμπερίληψης μηνύματος από μαχητή του τάγματος Αζόφ στην παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων. «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», ανέφερε το ΑΚΕΛ. «Αφορμή βοήθα» ήταν το άμεσο σχόλιο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκίνηση και ενόχληση

Το μήνυμα Ζελένσκι στην κυπριακή Βουλή και τα πλάνα από τις τεράστιες καταστροφές και την ανθρωπιστική κρίση που αφήνει πίσω της η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσαν συγκίνηση στους παριστάμενους βουλευτές, καθώς και τα μέλη της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ωστόσο, η παράλειψη του Προέδρου Ζελένσκι να αναφερθεί ευθέως στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προκάλεσε την ενόχληση της κυβέρνησης, κάτι το οποίο ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου. «Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων», είπε. Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα», δηλαδή την καταδίκη της τουρκικής εισβολής όμως, «βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974».

Ενόχληση προκάλεσε και η προτροπή του Ζελένσκι για αφαίρεση κυπριακών διαβατηρίων που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία σε Ρώσους, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει αμέσως μετά ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Στην εισαγωγική της ομιλία η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι ο κυπριακός λαός αισθάνεται την οδύνη του ουκρανικού λαού. Όπως τόνισε «οι εικόνες αυτές είναι γνώριμες σε εμάς, αφού είναι νωπές οι πληγές της τουρκικής εισβολής».

Το παρασκήνιο

Ελλάδα και Κύπρος προσκάλεσαν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να προσφωνήσει τα κοινοβούλια, σε μια πολιτική κίνηση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, όπως έκαναν και οι εθνικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών, όπως επίσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πληροφορίες του themaonline αναφέρουν ότι από πλευράς Ελλάδας, καταβλήθηκαν παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε ο Πρόεδρος Ζελένσκι να αναφερθεί με κάποιο τρόπο στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ώστε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η ουκρανική πλευρά τήρησε ουδέτερη στάση και το μήνυμα του Ζελένσκι σε Ελλάδα και Κύπρο κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τις προσδοκίες, αλλά προκάλεσε πολιτική θύελλα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top