ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή στις πισίνες - Σοβαρός κίνδυνος από αναθυμιάσεις χημικών προϊόντων

Προσοχή στις πισίνες - Σοβαρός κίνδυνος από αναθυμιάσεις χημικών προϊόντων

Προστασία εργαζομένων από αναθυμιάσεις λόγω της ανάμειξης χημικών προϊόντων σε κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες)

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της αναμενόμενης αύξησης στη χρήση χημικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις τονίζεται η ανάγκη για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για προστασία των εργαζομένων αλλά και τρίτων προσώπων από έκθεση σε αναθυμιάσεις που μπορεί να προκληθούν από λανθασμένους χειρισμούς των προϊόντων αυτών.

Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί περιστατικά από έκλυση αναθυμιάσεων λόγω λανθασμένης ανάμειξης χημικών προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούνται για απολύμανση/καθαρισμό κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνων) και τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων και πελατών ξενοδοχείων. Δυστυχώς, παρόλες τις επανειλημμένες υποδείξεις, τέτοια επικίνδυνα συμβάντα συνεχίζουν να παρατηρούνται κατ’ επανάληψη και δημιουργούν από απλή αναστάτωση μέχρι και σοβαρά αναπνευστικά ή και δερματικά προβλήματα στους επηρεαζόμενους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας τονίζει ότι τα χημικά προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Ιδιαίτερα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για απολύμανση/καθαρισμό κολυμβητικών δεξαμενών μπορούν, ως αποτέλεσμα ανάμειξης μη συμβατών χημικών ουσιών, να οδηγήσουν στην έκλυση επικίνδυνων ουσιών.

Για την αποφυγή αντίστοιχων επικινδύνων συμβάντων θα πρέπει να γίνεται από τον εργοδότη εκτίμηση των κινδύνων στον χώρο εργασίας που να βασίζεται σε κατάλληλα και επικαιροποιημένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας (ΔΔΑ) των χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται. Με βάση τις πληροφορίες των ΔΔΑ θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται από τον εργοδότη στη σωστή μέθοδο εργασίας ενώ θα λαμβάνονται και τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας στον χώρο ανάμειξης. Σημειώνεται ότι όλα τα χρησιμοποιούμενα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν σήμανση που να μεταφέρει τις αναγκαίες πληροφορίες για τους κινδύνους από τη χρήση τους ενώ παράλληλα πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο. Η παροχή των ΔΔΑ αποτελεί υποχρέωση των επαγγελματιών που διαθέτουν/προμηθεύουν τα χημικά προϊόντα σε άλλα πρόσωπα.

Για αντιμετώπιση της πιθανότητας έκτακτου περιστατικού, ο εργοδότης θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλο σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει τις διαδικασίες εκκένωσης, κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης αναθυμιάσεων και διαρροής χημικών και προσωπικό που να έχει καταρτιστεί στην παροχή πρώτων βοηθειών έχοντας στη διάθεσή του όλα τα μέσα παροχής πρώτων βοηθειών.

Για υποβοήθηση των εργοδοτών στην ετοιμασία της αναγκαίας εκτίμησης κινδύνων, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει ότι για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν διαδραστικό εργαλείο (OiRA) που βρίσκεται εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top