ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απεργιών συνέχεια στα κατεχόμενα - Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος

Απεργιών συνέχεια στα κατεχόμενα - Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος

Συνεχίζουν και την Παρασκευή την απεργία τους στον «δήμο» Αμμοχώστου οι εργαζόμενοι σε αυτόν καθώς είναι απλήρωτες οι υπερωρίες τους και οι μισθοί Μαρτίου.

Είναι η 8η απεργία, όπως γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος, και ξεκίνησε από χθες με τους εργαζόμενους να καλούν σε παραίτηση τον «δήμαρχο» Ισμαήλ Αλτέρ. Ο «δήμος» φαίνεται να χρωστά συνολικά 18 εκ. ΤΛ (1,1 εκ. ευρώ περίπου) στους υπαλλήλους του. Η συμπρόεδρος της τοπικής συντεχνίας Türk Genel İş, Αϊσεγκιούλ Σιακαλί είπε ότι χθες κατήλθαν σε προειδοποιητική απεργία αλλά τίποτε δεν έγινε και γι αυτό συνεχίζουν και σήμερα. Υπενθύμισε την υπόσχεση πως θα καταβάλλονται εκτός από το ταμείο προνοίας και κοινωνικές ασφαλίσεις 8 εκ. ΤΛ, αλλά αυτό δεν έγινε.

Το απόγευμα στις 17.30 οι τ/κ συντεχνίες που χθες είχαν συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Φαΐζ Σουτζούογλου θα πραγματοποιήσουν σε κεντρικό κυκλικό κόμβο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας και των αυξήσεων. Θα ανάψουν κεριά και θα μοιράσουν ψωμί σε περαστικούς.

Οι τ/κ συντεχνίες ανέφεραν ότι θα προχωρήσουν σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες ώστε η «κυβέρνηση» να λάβει σοβαρά υπόψη τα οικονομικά μέτρα που κατέθεσαν χθες στον «πρωθυπουργό».

Στο μεταξύ, η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» El Sen, ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη δεν θα πηγαίνουν επ’ αόριστον στις εργασίες τους σε κανένα τομέα ή τμήμα της «αρχής» εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της «αρχής» και την προσπάθεια να πληρώσει ο «λαός» την ζημιά της «αρχής ηλεκτρισμού» την οποία εσκεμμένα οδεύουν σε πτώχευση.

Την απόφαση της συντεχνίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Κουμπιλάι Όζκιρατς έχοντας δίπλα του εκπροσώπου άλλων συντεχνιών που στηρίζουν τους εργαζόμενους στην «αρχή ηλεκτρισμού». Δεν μας έμεινε τίποτε άλλο από το να αντισταθούμε, ανέφερε ο συνδικαλιστής.

Αποκάλυψε δε ότι στην συνάντηση που είχαν χθες ως συντεχνίες με τον «πρωθυπουργό», Φαίζ Σουτζούογλου τους είπε πως σκοπεύουν να δώσουν το 400% της παραγωγής ρεύματος στην (τουρκική) εταιρεία Karadeniz Enerji Holding ενώ το 45% ανήκει ήδη στην (τουρκική) εταιρεία AKSA. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να πουλήσουν την «αρχή ηλεκτρισμού» σε ιδιωτική ξένη εταιρεία, σημείωσε ο Όζκιράτς, σημειώνοντας ότι η «αρχή» είναι ένας θεσμός που ανήκει στον κόσμο, μια αξία της τ/κ κοινότητας.

Με την στήριξη των εργαζομένων, της συνδικαλιστικής πλατφόρμας και όλης της κοινωνίας θα αντισταθούμε στην πτώχευση και ιδιωτικοποίηση της «αρχής», δήλωσε ο τ/κ συνδικαλιστής.

Εξάλλου, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή ηλεκτρισμού, συνεχίζονται οι διακοπές στην παροχή καθημερινά. Για σήμερα είχαν ανακοινωθεί τρίωρες εκ περιτροπής διακοπές σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα.

Αίσθηση προκάλεσε στα κατεχόμενα η ανάρτηση ενός εγγονού με τον παππού του μέσα στο αυτοκίνητο να έχει ενώσει το μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής με πρίζα εντός του οχήματος.

Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, στην κατεχόμενη Λευκωσία είχε διακοπή στις 3 τα ξημερώματα και ο εν λόγω άνδρας, ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, δεν μπορούσε να λειτουργήσει τον αναπνευστήρα μέσα στο σπίτι, οπότε αναγκάστηκε να πάει στο αυτοκίνητο, να συνδέσει το μηχάνημα με την πρίζα φόρτισης εντός του οχήματος και να βγάλει την νύχτα του εκεί, μέχρι το πρωί.

Ο εγγονός, Νεμίρ Μοντά ανέβασε την φωτογραφία στα ΜΚΔ γράφοντας: «Δηλαδή, αν πεθάνεις, ποιος θα ρωτήσει για σένα... Βαρεθήκαμε, αγανακτήσαμε με όλους σας».

Στο μεταξύ, ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Κουτλού Εβρέν, μετά τις έντονες αντιδράσεις για την νέα αύξηση στην φιάλη υγραερίου κατά 30 ΤΛ και την ανακοίνωση των υπεραγορών ότι σταματούν την πώληση γιατί δεν βγάζουν κέρδος, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν την ανά ημέρα προσαρμογή των τιμών των καυσίμων.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς πέφτουν, θα πέσουν αυτόματα και στο ψευδοκράτος, πρόσθεσε. Σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες πέρυσι, φέτος το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε αύξηση 384% στο φυσικό αέριο, σημείωσε. Για να μειώσουν, είπε, τις επιπτώσεις αυτών των τεράστιων αυξομειώσεων στον κόσμο, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top