ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές - Τα ατού και οι προκλήσεις

Η στρατηγική Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές - Τα ατού και οι προκλήσεις

Mέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές εκλογές και όπως όλα δείχνουν ο τέως Υπουργός Εξωτερικών θα τρέξει στην κούρσα του 2023 για το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενθαρρυμένος από τις μέχρι τώρα επαφές του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του εκλογικού σώματος, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, προσβλέποντας στη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας, κομμάτων ή και οργανωμένων συνόλων. Με τη βοήθεια τεχνοκρατών επί διαφόρων θεμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμορφώνει το πλαίσιο των εξαγγελιών του, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ενώπιον των πολιτών με τους βασικούς άξονες πολιτικής στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, από το Κυπριακό και την οικονομία, μέχρι τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.


Πλεονεκτήματα και αδυναμίες

Η υψηλή δημοφιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και τα ερείσματα που φαίνεται να διαθέτει οριζόντια στο εκλογικό σώμα, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του, με ή χωρίς τη στήριξη από οποιοδήποτε κόμμα. Η μείωση της επιρροής των κομμάτων στο εκλογικό σώμα, είναι επίσης ένας παράγοντας που ευνοεί μια τέτοια υποψηφιότητα, η οποία ασφαλώς θα δεχθεί έντονη πίεση όσο θα κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία και οι κομματικές μηχανές θα ανεβάζουν στροφές. Το οργανωτικό, η ανάγκη στελέχωσης του εκλογικού επιτελείου με άτομα που διαθέτουν εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις και οι αυξημένες ανάγκες σε οικονομικούς πόρους, συνιστούν τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Επιπλέον, θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρά πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά διλήμματα, όπως το κατά πόσον θα είναι συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.


«Δούρειος Ίππος»


Από πλευράς ηγεσίας του ΔΗΣΥ έγινε ξεκάθαρη η γραμμή που θα ακολουθηθεί για την αποδόμηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, στον οποίο θα καταλογίσουν πολιτική αγνωμοσύνη. Ο χαρακτηρισμός «Δούρειος Ίππος», που ακούστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Πινδάρου έναντι του τέως Υπουργού, ο οποίος προς το παρόν, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, διατηρεί σοβαρά ερείσματα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος. Σε περίπτωση που η υποψηφιότητά του στηριχθεί από το ΔΗΚΟ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα προσθέσει δυναμική αλλά ταυτόχρονα θα οπλίσει με επιχειρήματα την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία θα προσπαθήσει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Επίσης, τυχόν στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια στη διασαφήνιση θέσεων, ιδιαίτερα στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα, ώστε το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο και κατανοητό. Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία στην Πινδάρου, οτι μία έντονη πολιτική εναντίον του Χριστοδουλίδη μπορεί να δημιουργήσει συμπάθεια από την ευρύτερη κοινωνία συμπεριλαμβανομένων των Συναγερμικών. Ταυτόχρονα ενδεχόμενη στήριξη Χριστοδουλίδη από πέραν του ενός κόμματος θα αδυνατίσει σημαντικά την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, που δεν επέλεξε να στηρίξει ένα μέλος του και στενό συνεργάτη του Αναστασιάδη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τρίτη θητεία στην εξουσία. Πάντως ο Χριστοδουλίδης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιχειρήσει το βήμα και αυτή την περίοδο στελεχώνει την ομάδα των συνεργατών που θα τον πλαισιώνουν. Θέλει να προσελκύσει νέους ανθρώπους αν είναι δυνατόν από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, με όρεξη για δουλειά, ώστε να δώσει ένα μήνυμα για πέρασμα της Κύπρου στη νέα εποχή, μακριά από αντιπαραθέσεις που υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Το ιδανικό για τον ίδιο σενάριο θα ήταν να τύχει της ανοικτής στήριξης προσωπικοτήτων και από το χώρο του ΔΗΣΥ, κάτι το οποίο είναι δύσκολο μετά την πανηγυρική επικύρωση της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το κρίσιμο σημείο


Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, όταν αυτή θα εξαγγελθεί και επισήμως. Εάν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να τον δείχνουν ψηλά στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, τότε θα διατηρήσει μια πρωταγωνιστική θέση στην προεκλογική ατζέντα, κάτι που θα του εξασφαλίζει πολύτιμη πολιτική και επικοινωνιακή ισοτιμία έναντι των υποψηφίων που θα στηριχθούν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Εάν όμως ξεφουσκώσει και λειτουργήσει η λογική της χαμένης ψήφου, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό για τον ίδιο. Πάντως, από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, προκύπτει ότι διαθέτει ένα κοινό που δείχνει αφοσίωση και πίστη στο πρόσωπό του, στοιχείο σημαντικό σε μια εκλογική αναμέτρηση. Επιπλέον, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της κοινωνίας από όλο το φάσμα του κομματικού παζλ, τον βλέπει με συμπάθεια, στοιχείο που είναι εξίσου σημαντικό, ειδικότερα σε μια εκλογική αναμέτρηση που ιστορικά έδειξε ότι μπορεί να κριθεί για μερικές χιλιάδες ψήφους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top