ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Στο τραπέζι και κυρώσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από Ρωσία, όμως οι ΥΠΕΞ δεν έλαβαν αποφάσεις

Μπορέλ: Στο τραπέζι και κυρώσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από Ρωσία, όμως οι ΥΠΕΞ δεν έλαβαν αποφάσεις

Η επιβολή κυρώσεων και στους τομείς της εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένει στο τραπέζι, δήλωσε μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο πως σε αυτή τη φάση συζητήθηκε μόνο ο βαθμός εξάρτησης κάθε χώρας και τα επόμενα βήματα. Ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί και πώς θα αποτρέψουν την παράκαμψή τους. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως έγινε συζήτηση όσον αφορά τους αριθμούς που σχετίζονται με τους τομείς αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, ο όγκος της αγοράς πετρελαίου είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από την αγορά φυσικού αερίου. Υπογράμμισε πως για αυτό και είναι λογικό οι κυρώσεις να ξεκινήσουν από το πετρέλαιο, καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου φέρνουν περισσότερα έσοδα στη Ρωσία και είναι πιο εύκολο να αντικατασταθούν. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε πως οι ΥΠΕΞ αντιλαμβάνονται πως οι επιπτώσεις από την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αποτελούν «ασσύμετρο σοκ» για τα κράτη μέλη, ανάλογο με αυτό του βάρους από τις προσφυγικές ροές, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή απεξάρτηση επηρεάζει περισσότερο την κεντρική Ευρώπη ενώ η άφιξη προσφύγων την ανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως ο στόχος για ενεργειακή αυτονομία περνά μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, προσθέτοντας πως πλέον ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής και ο αγώνας κατά των γεωπολιτικών περιορισμών της ΕΕ προχωρούν μαζί. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ότι και να γίνει τώρα, οι μάχες των επόμενων ημερών στην Ουκρανία θα γίνουν, και για αυτό η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην άμυνα και στη στήριξη του Ουκρανικού στρατού, ενόψει της επικείμενης επίθεσης στα ανατολικά της χώρας.

Η Ρωσική εισβολή, συνέχισε, μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο λέξεις, την αποτυχία και τον τρόμο, θυμίζοντας πως ο Ρωσικός στρατός απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και για αυτό έχει ανασυνταχθεί στα ανατολικά.

Ειδικότερα όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως αυτή ανέρχεται σε ακόμα μεγαλύτερα ποσά πέραν του 1,5 δις ευρώ που έχει κινητοποιήσει η ΕΕ, καθώς σε αυτήν προστίθεται η βοήθεια από τα κράτη μέλη σε διεθνές επίπεδο.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμα με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς και με την γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας «για το πώς η Ρωσία θα λογοδοτήσει για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου ενώ θα βοηθήσει οικονομικά και τους δύο εισαγγελείς ώστε να διεξάγουν τις έρευνες τους επί του εδάφους.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, ο κ. Μπορέλ επέμεινε πως ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης δεν προέρχεται από τις κυρώσεις, αλλά από τις ενέργειες του Ρωσικού στρατού ο οποίος, είπε, αποτρέπει την εξαγωγή σιταριού και άλλων εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν θα παρουσιαστούν ούτε αυτή την εβδομάδα ενώπιον της Ανακριτικής οι δύο μοναχοί - Εργάζονται νυχθημερόν στην Επιτροπή

Κάμερες τροχαίας: Ενώπιον Βουλευτών οι προτάσεις Βαφεάδη για «έκπτωση» στα πρόστιμα - Τι προνοούν

Στη φυλακή για δυο χρόνια ο 25χρονος για τον θάνατο της 19χρονης Μαριλένας - Αντέδρασε η οικογένεια της για την ποινή

Υπόθεση 82χρονου: Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για αναστολή ποινής φυλάκισης η Νομική Υπηρεσία - Στο Εφετείο ο Αγγελίδης

Με δημιουργία γνωστού Κύπριου σχεδιαστή η Silia Kapsis στην Eurovision

Δημήτρης Κόκοτας: Mεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο ο γνωστός τραγουδιστής



ΠτΔ για ακρίβεια: «Τα μέτρα, είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης»

ΠτΔ για ακρίβεια: «Τα μέτρα, είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης»

Η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top