ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Kαταγγελία Μαυρομιχάλη για απόκρυψη μαρτυρίας- Κάνει λόγο για κακόβουλη δίωξη και στοχευμένη διερεύνηση

Kαταγγελία Μαυρομιχάλη για απόκρυψη μαρτυρίας- Κάνει λόγο για κακόβουλη δίωξη και στοχευμένη διερεύνηση

Πέντε μήνες μετά την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας που αθώωσε τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ντίντι Ρούντολφ για την απόπειρα φόνου κατά του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας», που διαπράχθηκε το Νοέμβριο του 2017, ο οποίος κρίθηκε αναξιόπιστος, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην πολύκροτη υπόθεση, αυτή τη φορά ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ενώπιον της Επιτροπής έφθασε καταγγελία από τον Μαυρομιχάλη που αφορά σε ισχυρισμό για απόκρυψη μαρτυρίας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θεωρείτο ουσιαστικής σημασίας, αφού ήταν η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας κατά τη διάρκεια της απόπειρας φόνου, που είχε αναφέρει μάλιστα πως είδε τον δράστη.

Τα όσα καταγράφονται στην καταγγελία του Μαυρομιχάλη, όπως ανέφερε η εν λόγω πηγή, αναμένεται να εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Αρχής πριν το Πάσχα μαζί με τα υπόλοιπα παράπονα που υποβλήθηκαν, ώστε να αποφασιστούν και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. «Θα δούμε όλα τα παράπονα, συμπεριλαμβανομένου και το παράπονο του Μαυρομιχάλη για να αποφασιστεί ο χειρισμός του. Δηλαδή μπορεί να μπει ανακριτής ή να γίνει προκαταρκτική έρευνα. Θα το δει η Επιτροπή και θα αποφασίσει πώς θα το χειριστεί».

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση άνοιξε ξανά περίπου δύο χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων και αφότου ο παραπονούμενους σε νέα του κατάθεση ενέπλεξε τον Μαυρομιχάλη και τον Ρούντολφ, ενώ προηγουμένως είχε εμπλέξει στην υπόθεση άλλα πρόσωπα. Το Κακουργιοδικείο έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους και αναξιόπιστο το μάρτυρα, ενώ στην απόφαση του ανέφερε πως «ως γενικό σχόλιο, όμως θα μπορούσε να λεχθεί ότι η εξέλιξη της διερεύνησης ήταν τέτοια που θα μπορούσε να αναμενόταν περισσότερη σε βάθος εξέταση συγκεκριμένων ισχυρισμών. Έχοντας καταλήξει ως ανωτέρω, καθίσταται προφανές ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει την υπόθεση της εναντίον των κατηγορούμενων 1 και 2, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας σε όλες τις κατηγορίες».

Σημειώνεται πως εξαρχής θέση της υπεράσπισης ενώπιον Κακουργιοδικείου ήταν πως «υπήρχαν αλλότρια κίνητρα, πως επρόκειτο για μια κατασκευασμένη διαδικασία και ένα φιάσκο από παραπονούμενο και Αστυνομία». 

Η καταγγελία ενώπιον της Αρχής

Στην καταγγελία του ο Μαυρομιχάλης ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κάνει λόγο για κακόβουλη δίωξη και στοχευμένη διερεύνηση, καθώς όπως αναφέρει, η Αστυνομία «δεν παρουσίασε ή και δεν έλαβε μαρτυρία, η οποία καταδείκνυε την μη εμπλοκή μου στην υπόθεση», την οποία μάλιστα αποκαλύπτει και την θέτει στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Πρόκειται για αυτόπτη μάρτυρα, η οποία το 2017 που διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου, ανέφερε πως είδε τον δράστη και τον οποίο περιέγραψε στην Αστυνομία, ενώ εξέφρασε την θέση πως μπορεί να τον αναγνωρίσει. Περιγραφή που παρουσιάστηκε και αποτέλεσε παραδεκτό γεγονός στο Κακουργιοδικείο, από πλευράς υπεράσπισης και Κατηγορούσας Αρχής, η οποία ωστόσο δεν συνάδει, όπως ήταν και η θέση της υπεράσπισης, με τον Ρούντολφ, στον οποίο αποδόθηκε ο ρόλος του δράστη, που είναι ύψους 1.64 και λεπτής σωματικής διάπλασης ενώ η περιγραφή ήταν πως ο δράστης ήταν 1.75 και λίγο παχουλός.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, μετά τη σύλληψη Μαυρομιχάλη και Ρούντολφ το 2020, η Αστυνομία κάλεσε εκ νέου την αυτόπτη μάρτυρα για κατάθεση, χωρίς ωστόσο να της υποδεικνύεται φωτογραφία του συλληφθέντα Ρούντολφ ώστε να απαντήσει εάν είναι το πρόσωπο που είδε ως δράστη, αλλά ούτε και η φωτογραφία του Μαυρομιχάλη, ωστόσο της αναφέρεται, την υποδείχθηκε άγνωστο πρόσωπο. Περαιτέρω, όπως καταγγέλλεται, δεν καταγράφεται οτιδήποτε σε κανένα ημερολόγιο ενεργείας της Αστυνομίας που κατατέθηκαν ως τεκμήρια στη δίκη, ώστε να διαφανούν οι ενέργειες γύρω από την μάρτυρα.

Θέση του Μαυρομιχάλη στην καταγγελία του είναι πως η Αστυνομία δεν προέβη στις ενδεδειγμένες ενέργειες ως όφειλε γύρω από την μοναδική αυτόπτη μάρτυρα, παραθέτοντας στην Ανεξάρτητη Αρχή διάφορα ερωτήματα, τα οποία επικεντρώνονται στην μη υπόδειξη των φωτογραφιών των τότε υπόπτων στην μάρτυρα για αναγνώριση, ενώ διερωτάται γιατί μια τέτοια ουσιώδης μαρτυρία δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο.

Η καταγγελία του Μαυρομιχάλη συνοδεύεται από άλλη μαρτυρία που κατατίθεται ενώπιον της Αρχής, η οποία σε περίπτωση που διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές ανοίγει νέος κύκλος ερευνών και καταθέσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top