ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον θεμέλιο λίθο του Κτιρίου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τον θεμέλιο λίθο του Κτιρίου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τον θεμέλιο λίθο του Κτιρίου Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) κατέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε τον ρόλο του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη στην ίδρυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, αφού μέρος του κόστους ανέγερσης και του εν λόγω κτιρίου προήλθε από δωρεά ύψους €6 εκ. από το Ίδρυμα.

Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία αξιωματούχων του κράτους, εκπροσώπων της εκκλησίας, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητών, ενώ ακολούθησε τελετή, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης, Αναστάσιος Π. Λεβέντης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης, και ο Πρύτανης του ΠΚ, Τάσος Χριστοφίδης.

Με την κατάθεση του Θεμέλιου Λίθου, τοποθετήθηκε στο φρεάτιο του εργοταξίου γυάλα με την κτητορική πράξη που υπέγραψε ο Πρόεδρος, κέρματα και χαρτονομίσματα που είναι σήμερα σε κυκλοφορία, ο σημερινός Τύπος, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στο έργο, καθώς και άλλο υλικό σχετικό με το υπό ανέγερση κτίριο.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι, πέρα από τη δωρεά για το υπό ανέγερση κτίριο, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη είχε συνεισφέρει με ποσό €6,5 εκ. το 2004, για την ανέγερση του κτιρίου της Συγκλήτου «Αναστάσιος Λεβέντης». Τόνισε ότι, με τις γενναιόδωρες χρηματικές συνεισφορές της, η οικογένεια Λεβέντη προσφέρει στο Πανεπιστήμιο τη δυνατότητα ενσωμάτωσης νέων αντικειμένων εκπαίδευσης και έρευνας σε τομείς αιχμής.

«Το Πανεπιστήμιο, όπως και όλα τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτιμάται από την Πολιτεία ως πυρήνας κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης», είπε ο Πρόεδρος, παραθέτοντας σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η Πολυτεχνική Σχολή, το Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου και το Κτίριο Διδασκαλίας Ιατρικών και Βιολογικών Επιστημών «Δρ. Αρτέμης Χατζηπαναγής», ενώ σημείωσε ότι προωθείται η υλοποίηση του δεύτερου Φωτοβολταϊκού Πάρκου και του νέου Ενεργειακού Κέντρου Πανεπιστημιούπολη, με διεθνείς διαγωνισμούς.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση για αύξηση του ποσού του υφιστάμενου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά €20 εκατομμύρια ευρώ, για χρηματοδότηση συμπληρωματικών έργων υποδομής, όπως η δημιουργία πράσινου πάρκου στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης, ενώ μελετάται η συνομολόγηση πρόσθετων δανειακών συμβάσεων, ύψους €45 εκ. για την ανέγερση της δεύτερης φάσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου, που θα περιλαμβάνει πέραν των 700 κλινών.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο», συμπεριλαμβάνεται κονδύλι €28 εκατομμυρίων ευρώ για την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο σχολείο της Φανερωμένης και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Κτίριο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη», θα αποτελέσει χώρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση τη χώρα μας», κατέληξε ο Πρόεδρος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η στήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη «συνάδει με την επιθυμία για ενθάρρυνση της εκπαίδευσης, της περιβαλλοντικής αειφορίας και της έρευνας στις βιολογικές επιστήμες».

Κλείνοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα εργαστούν κατά τρόπο που οι νέες υποδομές να τεθούν στη διάθεση των ακαδημαϊκών, των επιστημόνων, ερευνητών και των φοιτητών εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Αναστάσιος Λεβέντης στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε σταθμό την τελετή της κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, που είναι, όπως είπε, μία νέα μεγάλη εξέλιξη για το ΠΚ. Αναφέρθηκε, επίσης, στους λόγους που το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη επέλεξε να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο κτίριο, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παγκόσμια, αλλά και ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου διαπιστώνεται εξαφάνιση ειδών της πανίδας, δραστική μείωση της βροχόπτωσης και αύξηση της θερμοκρασίας.

«Η οικονομική ανάπτυξη σε έναν κόσμο περιορισμένων φυσικών πόρων δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστο», τόνισε ο κ. Λεβέντης, παραπέμποντας στον οικονομολόγο Α. Σμιθ, και υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης βιώσιμων πρακτικών ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και ο εναλλακτικός τουρισμός, ως φιλικός προς τις προστατευόμενες περιοχές Natura. «Η επιστήμη θα μας επιτρέψει να βρούμε μέσα ήπια και βιώσιμα για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο», κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε αυτό θα συμβάλει και η Σχολή Βιολογικών Επιστημών του ΠΚ.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης Τάσος Χριστοφίδης, επεσήμανε ότι το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη στηρίζει το ΠΚ επί 12 συναπτά έτη, με χρηματοδότηση της έρευνας, με πολιτιστικές δράσεις, με υποτροφίες και με ενίσχυση στρατηγικών υποδομών. Υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η στήριξη στο Κτίριο της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία και υπευθυνότητα των δωρητών σε θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Πλατεία Πέτρας, τον υπαίθριο χώρο του κτιρίου, «που θα διαμορφωθεί ώστε να θυμίζει στους επισκέπτες και επισκέπτριες τον τόπο καταγωγής των δωρητών».

Ο Πρύτανης τόνισε, ακόμα, ότι η κλιματική κρίση και η πανδημία ανέδειξαν τη σημασία της παρέμβασης της επιστήμης και της πίστης στα ευρήματά της. «Οι επιστήμονες φέρουν τεράστια ευθύνη στη διάχυση της αλήθειας και στην επικοινωνία της στην ευρύτερη κοινωνία«, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι οι υποδομές του ΠΚ δεν είναι αποξενωμένες από τη σημαντική αυτή αποστολή. Ευχαρίστησε τόσο τους δωρητές, όσο και την πολιτεία για τη στήριξή τους, καθώς και την ομάδα αρχιτεκτόνων για τον σχεδιασμό του έργου, ως ένα πράσινο κτίριο, με χαρακτηριστικά αειφορίας και συμβατό με τον περιβάλλοντα χώρο, και εξέφρασε την ευχή ότι «με αφοσίωση και συνέπεια» θα τηρηθούν οι προθεσμίες εκτέλεσης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, Ανδρέας Κ. Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη στο ΠΚ, καθώς και στη στήριξη της πολιτείας στην υλοποίηση των στόχων του Πανεπιστημίου. Όπως είπε, για ένα έργο «που αρχίζει μέσα σε οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πληθωριστικές τάσεις, απαιτείται ο συντονισμός και η συνεργασία όλων, με στόχο την ολοκλήρωσή του εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Το κτίριο, που καταλαμβάνει εμβαδό γύρω στα 8.400 τ.μ. και είναι οργανωμένο σε πέντε επίπεδα και σε δύο ζώνες, ανάλογα με το βαθμό προσβασιμότητάς τους, περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, ερευνητικά εργαστήρια, χώρους υποστήριξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, χώρους σεμιναρίων, γραφεία ακαδημαϊκών, χώρους ερευνητών, μονάδα διατήρησης ζώων (τρωκτικών) και άλλα.

Κατά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Πλατεία Πέτρας, ως χώρο κοινωνικής συνάντησης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στις περιβαλλοντικές του επιδόσεις, στην ανθεκτικότητά του σε ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στη δυνατότητα να καλύπτει 40%-50% των αναγκών του σε ενέργεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top