Μπάιντεν: Θέλω πολύ να επισκεφτώ την Ουκρανία

Μπάιντεν: Θέλω πολύ να επισκεφτώ την Ουκρανία

Πληθαίνουν, τις τελευταίες ώρες, οι συζητήσεις για μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Με τις ΗΠΑ να έχουν εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την Ουκρανία, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε επιβεβαίωσε την πληροφορία πως εξετάζεται η αποστολή ανώτατου αξιωματούχου στην εμπόλεμη ζώνη.

«Αυτό εξετάζουμε τώρα» επισήμανε, ειδικότερα, ο Μπάιντεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποστολή αξιωματούχου του επιτελείου του.

Την ίδια στιγμή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί και ο ίδιος την Ουκρανία, κάτι για το οποίο έχει εκφράσει την επιθυμία να πράξει και στο παρελθόν.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης

Την αποδέσμευση μεγάλου πακέτου οικονομικής βοήθειας θα ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να ενισχύσει με οπλισμό ύψους 800εκατ. δολαρίων την Ουκρανία μετά τις θηριωδίες και τις εικόνες βαρβαρότητας.

Το τελευταίο πακέτο - που ανεβάζει σε 2,5 δισεκ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο -περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Aμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ενέκρινε τη μεταφορά επιπλέον ελικοπτέρων, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλισμός που εστάλη στην Ουκρανία ήταν «κρίσιμος» στην αντιμετώπιση των εισβολέων.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Ώρα αποφάσεων για Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν-Σήμερα η νέα συνάντηση των δύο ηγετών και τα μηνύματα που στέλνει η Ολγκίν, πριν από την τριμερή

Κυπριακό: Ώρα αποφάσεων για Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν-Σήμερα η νέα συνάντηση των δύο ηγετών και τα μηνύματα που στέλνει η Ολγκίν, πριν από την τριμερή

Η νέα συνάντηση σήμερα, του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουφάν Ερχιουρμάν πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία το Κυπριακό διατηρείται στο διπλωματικό προσκήνιο, χωρίς όμως να διακρίνεται ακόμη καθαρός δρόμος προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE