ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οργιάζει» το εκκλησιαστικό παρασκήνιο για τη διαδοχή- Έξω φρενών ο Αρχιεπίσκοπος

«Οργιάζει» το εκκλησιαστικό παρασκήνιο για τη διαδοχή- Έξω φρενών ο Αρχιεπίσκοπος

Δεν κρύβεται πλέον η ενόχληση του Αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου για τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, ο οποίος φέρεται να προαλείφεται για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ένας πόλεμος φθοράς και αλληλοκατηγοριών μεταξύ κορυφαίων ιεραρχών.

Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση έδωσε το πρόσφατο ταξίδι του Μητροπολίτη Ησαΐα στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και οι κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του ότι το έκανε για επικοινωνιακούς λόγους, με στόχο τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Οι δημόσιες δηλώσεις του γνωστού θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού ότι ιεράρχες στοχοποιούν αδίκως τον Μητροπολίτη Ησαΐα ώστε να αντλήσουν ψήφους υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου, που πρόσκειται στον Αρχιεπίσκοπο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μακαριοτάτου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι δεν γνώριζε για το ταξίδι του Ησαΐα στην Πολωνία και για το σκοπό που έγινε. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει επίσης ότι ο Μητροπολίτης τον ενημέρωσε γραπτώς ότι θα απουσιάζει από τις 23 μέχρι 30 Μαρτίου στο εξωτερικό, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. «Ο Αρχιεπίσκοπος με έκπληξη είδε από τα δελτία ειδήσεων πως ο Πανιερώτατος μετέβη στην Πολωνία για ”ιεραποστολικούς λόγους”», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής. Στην ίδια ανακοίνωση διατυπώνονται επικρίσεις και εναντίον του θεολόγου, Θεόδωρου Κυριακού, για τις δηλώσεις του, και ιδιαίτερα για το θέμα της διαδοχής, υπενθυμίζοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται εν ζωή, ασκεί τα καθήκοντά του» και πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί «όπως εργολαβικά διαδίδεται».

Οι δελφίνοι

Η αντιπαράθεση για το ταξίδι του Ησαΐα στην Πολωνία είναι παρανυχίδα μπροστά στον πόλεμο που μαίνεται στο παρασκήνιο για την κούρσα της διαδοχής, στην οποία φέρεται να «τρέχουν» οι μητροπολίτες Λεμεσού (Αθανάσιος), Ταμασού (Ησαΐας), Μόρφου (Νεόφυτος), Πάφου (Γεώργιος) και Κωνσταντίας (Βασίλειος). Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα, οι πληροφορίες έφεραν τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα να μην ενδιαφέρεται για τη διαδοχή και να στηρίζει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο. Αυτή η στροφή έγινε αφορμή για να προκληθούν συγκρούσεις μέσα στην Ιερά Σύνοδο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο διακριτές. Ο Ησαΐας υπήρξε «παιδί» του Επισκόπου Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, ο οποίος διατηρεί πλέον πολύ καλές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Λεμεσού, παρά το γεγονός ότι αναμετρήθηκαν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, στις οποίες επικράτησε ο νυν Αρχιεπίσκοπος.

Το «τριπρόσωπο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου έχει αλλάξει, και η ανάδειξη του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου θα γίνει πλέον από την Ιερά Σύνοδο και όχι από τον κλήρο και το λαό, μέσω των αντιπροσώπων. Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού επέκρινε την καταστατική αυτή αλλαγή και κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για «πραξικόπημα». Η νέα διαδικασία προβλέπει ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ένα ιεράρχη για τη θέση του Αρχιεπισκόπου και οι τρεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα αποτελέσουν το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Από αυτούς τους τρεις η Σύνοδος θα αποφασίσει με ψηφοφορία ποιος θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top