ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη εβδομάδα για το ΑΚΕΛ- Γράφουν και σβήνουν ονόματα υποψηφίων

Μεγάλη εβδομάδα για το ΑΚΕΛ- Γράφουν και σβήνουν ονόματα υποψηφίων

Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας για συνεργασία με το ΔΗΚΟ, στο ΑΚΕΛ προχωρούν τάχιστα ώστε το συντομότερο να υπάρξει κατάληξη στην επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Xωρίς συνεργασία με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τα δεδομένα στο ΑΚΕΛ διαφοροποιούνται και πλέον η επιλογή του προσώπου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το πρόσωπο θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ελκυστικό στους ψηφοφόρους του κόμματος για να επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και την ίδια ώρα να προσελκύει ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους.

Για την ηγεσία του ΑΚΕΛ ο στόχος παραμένει μια επιλογή νίκης που θα οδηγεί στην πολιτική αλλαγή αλλά αντιλαμβάνεται ότι τα δεδομένα κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είναι.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ μελέτησε την κατάσταση την Παρασκευή και έθεσε στο τραπέζι διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Πέραν των τριών γνωστών ονομάτων που προτάθηκαν και στο ΔΗΚΟ (Αχιλλέας Δημητριάδης, Τάσος Χριστοφίδης, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή), στον κατάλογο του ΑΚΕΛ προστέθηκαν αρκετά άλλα ονόματα, τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο που να κερδίσει προβάδισμα, παρόλον ότι εκ των πραγμάτων, η υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, γιατί είναι ένα δεδομένο στο προεκλογικό σκηνικό, που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους πολύ σύντομα» ανέφερε στο themaonline στέλεχος του ΑΚΕΛ, το οποίο ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια ολιγοήμερη μετάθεση της οριστικής απόφασης του κόμματος. Κι αυτό γιατί τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί ακόμη ένας γύρος επαφών με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγους) προτού το ΑΚΕΛ δρομολογήσει τις αποφάσεις του. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν έχει υπεβολικές προσδοκίες από το διάλογο με τα άλλα κόμματα, αλλά θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Οι όποιες εξελίξεις, θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει πρόταση προς την Εκτακτη Συνδιάσκεψη. Σε περίπτωση που προηγηθεί νέος κύκλος ενημέρωσης των μελών στις ομάδες βάσης προτού συγκληθεί η Συνδιάσκεψη, τότε υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μετάθεση των αποφάσεων κατά δύο περίπου εβδομάδες, λόγω και του κενού που δημιουργεί η περίοδος του Πάσχα.

Οι ανησυχίες

Το σενάριο της μοναχικής πορείας είναι αυτό που το ΑΚΕΛ θα ήθελε να αποφύγει αλλά εάν δεν έχει άλλη επιλογή θα δώσει τη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκ των πραγμάτων ο πρώτιστος στόχος είναι ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο και από εκεί και πέρα να δώσει την τελική μάχη για την εκλογή. Σε μια τέτοια περίπτωση πολλά θα κριθούν από τον δεύτερο μονομάχο, και τις συνεργασίες που θα διαμορφωθούν με τις πολιτικές δυνάμεις που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Σε περίπτωση κατά την οποία ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ μείνει εκτός δεύτερου γύρου, τότε το κόμμα της Αριστεράς θα βρεθεί ενώπιον πολιτικών διλημμάτων και ενδεχομένως να κληθεί να κάνει επώδυνες πολιτικές επιλογές. To χείριστο σενάριο για το ΑΚΕΛ είναι να κληθεί στο δεύτερο γύρο να επιλέξει ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, τους οποίους έχει αποκλείσει με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Υποψηφιότητα Στεφάνου

Η διεκδίκηση της προεδρίας με κομματικό υποψήφιο ήταν κάτι το οποίο η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν έβαζε στο τραπέζι, γιατί ακριβώς έθεσε ως προτεραιότητα τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και τη δημιουργία προϋποθέσεων για εκλογή νίκης. Ωστόσο, το σενάριο της αυτόνομης καθόδου δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη σε μια υποψηφιότητα, η οποία θα μπορούσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Σε αυτή την περίπτωση εκ των πραγμάτων το όνομα του Στέφανου Στεφάνου αναμένεται ότι θα τεθεί στον κατάλογο των δυνητικών υποψηφίων, παρόλο που και ο ίδιος ο ηγέτης του κόμματος έχει δηλώσει ότι δεν προκρίνει κάτι τέτοιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top