ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιγύπτιος Πρέσβης: Στρατηγικού χαρακτήρα και στο καλύτερο σημείο τους οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου

Αιγύπτιος Πρέσβης: Στρατηγικού χαρακτήρα και στο καλύτερο σημείο τους οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους αυτή τη στιγμή, δηλώνει ο Αμρ Χάμζα, Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια ανοδική πορεία, καθώς υπάρχει πρόοδος σε διάφορους τομείς».

Ο κ. Χάμζα προέβη σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο πρακτορείο το πρωί της Τρίτης, κατά την οποία είχε συζητήσεις με στελέχη για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος περαιτέρω στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρέσβης λέει ότι «η δύναμη της σχέσης μας δεν έγκειται μόνο στην επιδίωξη διαφόρων τρόπων διμερούς συνεργασίας, αλλά και στο επίπεδο διαβούλευσης και συντονισμού που έχουμε αναπτύξει σε διάφορα περιφερειακά θέματα».

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χαρακτηρίσουμε τη φύση των σχέσεών μας παρά ως στρατηγικές και ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε και να προβάλουμε το μέλλον των σχέσεών μας από το να τις χαρακτηρίσουμε ελπιδοφόρες και γεμάτες δυνατότητες», σημειώνει ο Αιγύπτιος διπλωμάτης.

Ερωτηθείς για τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ενέργεια αυτή τη στιγμή, ο κ. Χάμζα επιβεβαιώνει ότι η ενέργεια αποκτά μεγάλη σημασία, όχι μόνο σε περιφερειακό ή σε διμερές επίπεδο μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, αλλά παγκοσμίως.

«Τα ενεργειακά ζητήματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και θεωρούμε ότι η συνεργασία με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Η συνεργασία μας είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, είτε σε ό,τι αφορά τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, είτε σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις που ακολουθούμε», τονίζει.

«Έχουμε διμερή έργα με την Κύπρο, τόσο για το φυσικό αέριο, όσο και για τον ηλεκτρισμό, έχουμε επίσης τριμερή έργα με τη συνεργασία της Ελλάδας και πολυμερή περιφερειακά έργα, όπως το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο είναι ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός οργανισμός που όχι μόνο διαβουλεύεται για τομείς που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, αλλά χρησιμεύει ως μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και καθορισμού μελλοντικών πτυχών του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή μας», αναφέρει σχετικά.

Τέλος, σε σχέση με την επίσκεψή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χάμζα αναφέρει ότι «όλες οι πρεσβείες ενδιαφέρονται για τα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι, όπως σε κάθε χώρα, τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης».

«Η συνάντηση με το ΚΥΠΕ, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο πρακτορείο ειδήσεων στην Κύπρο, είναι πολύ σημαντική από αυτή την άποψη», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top