ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά η Λευκωσία για εμπλοκή στο χακάρισμα του Foreign Office  

Απαντά η Λευκωσία για εμπλοκή στο χακάρισμα του Foreign Office   

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαψεύδει κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή της με τη σύνδεση του ισχυρού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus σε δίκτυο της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, διάψευσε την όποια εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας με το περιστατικό, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως: «για να αποφευχθούν περαιτέρω εικασίες για σύνδεση με την Κύπρο, σημειώνουμε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει άριστες σχέσεις με τη Βρετανική Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, ουδέποτε έχει προσεγγιστεί για κανενός είδους έρευνα για το ευρύτερο θέμα, από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου, εντοπίστηκε συσκευή που ήταν συνδεδεμένη στο δίκτυο της βρετανικής κυβέρνησης με το ισχυρό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την 24ωρη παρακολούθηση μηνυμάτων, φωτογραφιών και τηλεφωνικών κλήσεων.

Η συγκεκριμένη παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 7 Ιουλίου 2020, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή, ερευνητές από το εργαστήριο ψηφιακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Citizen Labs, εκτιμούν πως το κατασκοπευτικό λογισμικό που δημιουργήθηκε από το Ισραήλ, είχε, επίσης, «μολύνει» συσκευές που ήταν συνδεδεμένα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (Φόρεϊν Όφις), έχοντας καταγραφεί τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις παραβίασης μεταξύ του Ιουλίου 2020 και του Ιουνίου του 2021.

Όλες οι παραπάνω παραβιάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνδέονταν με φορείς εκμετάλλευσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Κύπρο και την Ιορδανία.

Η μόλυνση συσκευής του δικτύου της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύφθηκε από έναν ερευνητή δημοσιογράφο που εργάζεται για το περιοδικό New Yorker.

Το Pegasus αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και έχει τη δυνατότητα να μολύνει δισεκατομμύρια τηλέφωνα που «τρέχουν» είτε το λειτουργικό σύστημα της Apple (iOS) είτε αυτό της Google (Android).

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος, ενώ για το ίδιο ζήτημα, η εταιρεία ανάπτυξης NSO Group ανέφερε στη Mail Online πως «οι πληροφορίες που διακινήθηκαν είναι, για άλλη μια φορά, ψευδείς και δεν θα μπορούσαν να σχετίζονται με προϊόντα της NSO. Η εταιρεία συνεχίζει να αποτελεί στόχο ορισμένων πολιτικά υποκινούμενων οργανώσεων υπεράσπισης, για την παραγωγή ανακριβών και ανυπόστατων αναφορών που βασίζονται σε ασαφείς και ελλιπείς πληροφορίες. Έχουμε επανειλημμένα συνεργαστεί για κυβερνητικές έρευνες, όταν υπήρχαν αξιόπιστοι ισχυρισμοί».

Πηγή: Reuters

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top