Εκδήλωση με θέμα «Η άμυνα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και η θέση της Κύπρου» πραγματοποίησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σήμερα Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή μας επαναφέρει βίαια σε εποχές που θεωρούσαμε ξεπερασμένες».
Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία
«Τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν είναι κεκτημένο εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να το υπερασπιστείς.
Παράλληλα, μας απασχολούν βαθιά καθώς ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις του πολέμου. Τον αναθεωρητισμό, τον κίνδυνο της κανονικοποίησης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αλλά και την άμεση οικονομική διάσταση του πολέμου για την πατρίδα μας.
Δυο ήταν τα μηνύματά μας από την πρώτη μέρα:
Το πρώτο η ξεκάθαρη και χωρίς υποσημειώσεις καταδίκη μας. Η Κύπρος, θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δεν δικαιούται να σιωπά γιατί αλλιώς δεν θα δικαιούται να μιλά. Είμαστε με τη νομιμότητα, την ακεραιότητα των κρατών, την ελευθερία και την ειρηνική συνεργασία.
Το δεύτερο μήνυμα είναι προς τους ευρωπαίους συμμάχους μας. Ήρθε η ώρα των ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων που θα θωρακίσουν και αμυντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ώρα της αποφασιστικής υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας με πρακτικό τρόπο. Η ώρα της βίαιης ενηλικίωσης της Ευρώπης.
Η μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποτελεί νέα ιδέα. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος για τελευταία φορά στους ευρωπαίους πολίτες, έβαλε το θέμα στη σωστή του διάσταση.
Είπε ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας ως Ευρωπαίοι να μιλάμε με μία φωνή όσο αφορά την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βρει κοινή φωνή. Αυτό προτάσσει διαρκώς στη δημόσια συζήτηση η ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η Ευρώπη έχει τα θεσμικά εργαλεία για να προχωρήσει στη στρατηγική της αυτονομία, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ.
Στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτό προκύπτει μέσα από τις Συνθήκες, καθορίζεται επακριβώς ο θεσμικός χάρτης του πολιτικού πλαισίου της Άμυνας.
Από το 1999 που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και μέσω της Συνθήκης του Άμστερνταμ, καταγράφηκε μέχρι και σήμερα η ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Η πρόοδος είναι μεγάλη αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Φίλες και φίλοι
Η Κύπρος υποστηρίζει τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη στρατηγική της αυτονομία.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης στον ευρωστρατό είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μνημειώδης πολιτική αφέλεια.
Ιδιαίτερα την ώρα που ήδη συμμετέχουμε στη μόνιμη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Pesco, που από την πλευρά της συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ σε υψηλότατο επίπεδο.
Ως Κύπρος, με την απειλή της Τουρκίας μόνιμη και την ειρήνη επισφαλή, επιζητούμε την ισχυρή αμυντική παρουσία της Ένωσης στον τόπο μας.
Μπορεί εκείνη να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα μετά τη λύση του Κυπριακού και να λύσει έτσι ένα θεμελιώδες πρόβλημα που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη συμμετοχή μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στον οποίο είμαστε το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν συμμετέχει.
Φίλες και φίλοι
Έχουμε τα εργαλεία. Το βάρος τώρα πρέπει να πέσει στην πολιτική βούληση.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις