Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ για το Κυπριακό είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο «Σώτος Χατζηπροκοπίου», στο Τσέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν η πλευρά μας με δεδομένη τη βούληση της για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένει από κάποιον να δώσει το σήμα για έναρξη μιας νέας διαδικασίας υπό τη σκιά και διεθνών εξελίξεων όπως το Ουκρανικό, είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε εκκρεμούντα προβλήματα, που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου, να επιλυθούν.
Είναι καλά γνωστό ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτές οι πηγές ενέργειας προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατολική Μεσόγειο είτε από τα ισραηλινά, τα αιγυπτιακά είτε από τα κυπριακά κοιτάσματα. Και όχι μόνο, διότι μπορεί οι αγωγοί να βοηθήσουν, ώστε να έχουμε και από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.
Συνεπώς, είναι η ευκαιρία, εάν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χθες για λόγους εντυπώσεων, και μακάρι να διαψευστώ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Και ήταν η πρόθεση μου πέραν των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να εισηγηθώ την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας και από πλευράς ΕΕ προ του πολέμου. Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ, οι οποίες διεμήνυσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να οριοθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας.
Δεύτερο, τα τετελεσμένα να αρθούν, οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση και τρίτο, υπάρχουν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών που δίνουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία, δηλαδή των δύο χωριστών κρατών, αλλά της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους, την ανεξαρτησία του κράτους ή την απεξάρτηση από εγγυήσεις και, συνεπώς, την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών.
Δεν θέλουμε να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενες έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν τη ουσία νεκρά κράτη.
Είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Αν το συνειδητοποιήσει αυτό η Τουρκία αίρονται πολλά των προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, όπως ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης, θεώρηση διαβατηρίων, πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρόοδος στα θέματα ενέργειας, πρόοδος στα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος απάντησε «δυστυχώς, όχι. Αντίθετα, αυτό που έχει διαμηνυθεί σε εμάς, παρά τα όσα χθες είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει από πλευράς τους πρόθεση να αναληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, χώρες του Αραβικού Κόλπου και προσπάθειας της για να περάσουν αγωγοί μέσω κατεχομένων, και ερωτηθείς αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα υλοποιηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε εδώ ακριβώς δείχνουν και το μέγεθος μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα.
Η τυχόν βελτίωση σχέσεων είτε με Ισραήλ είτε με Αίγυπτο, εάν και εφόσον επιτευχθεί, αποτρέπει από μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Ερωτηθείς αν το θέμα της πρωτοβουλίας στην οποία αναφέρθηκε σε σχέση με την ΕΕ θα τεθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «το είχα υπόψη μου για το Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου ήταν εγγεγραμμένο το θέμα, αλλά μετά τα γεγονότα ανατράπηκαν οι προτεραιότητες δυστυχώς. Όμως, έχω ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Ζοζέπ Μπορέλ όσο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και την κα Νιούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις