ΔΙΕΘΝΗ

Ελαφρά μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021 λόγω της χρήσης αποθεμάτων

 Ελαφρά μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021 λόγω της χρήσης αποθεμάτων

Στο 83% μειώθηκε ελαφρά η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021 σε σχέση με το 2020, όταν βρισκόταν στο 84%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται, αυτή η μικρή μείωση οφείλεται στο γεγονός πως τα πλείστα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν μέρος του αποθέματος φυσικού αερίου που είχαν εισάγει τα προηγούμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η πτώση των αποθεμάτων το 2021 ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2008 οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Η μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφηκε το 2021 στη Μάλτα (104%), τη Σουηδία (102%) και τη Λιθουανία (101%), χώρες που έχουν ενισχύσει τα αποθέματα τους.

Οι χαμηλότεροι δείκτες εξάρτησης καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24%), τη Δανία (26%) και την Ολλανδία (33%).

Η Κύπρος, υπενθυμίζεται, δεν εισάγει φυσικό αέριο ούτε το αξιοποιεί προς το παρόν στο ενεργειακό της μείγμα, και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται εξάρτηση από το συγκεκριμένο καύσιμο.

Ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης υπολογίζεται διαιρώντας τις καθαρές εισαγωγές με την εγχώρια παραγωγή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις μια πιθανής διαταραχής στην προμήθεια πρέπει να υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της κάθε χώρας.

Ενώ η εξάρτηση από τις εισαγωγές στην Σουηδία, τη Φινλανδία και την Εσθονία προσεγγίζει το 100%, το φυσικό αέριο αποτελεί σχετικά μικρό μόνο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος (3%, 7% και 8% αντίστοιχα).

Από την άλλη, το υψηλότερο ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα καταγράφεται στην Ιταλία (40%) όπου η εξάρτηση από τις εισαγωγές βρίσκεται στο 94%.

Επίσης, αν και οι Κάτω Χώρες έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης φυσικού αερίου στο ενεργειακό τους μείγμα, έχουν αρκετά χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές λόγω της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη εξάρτησης το 2021 σε σύγκριση με το 2020 καταγράφηκε στη Μάλτα (από 96% σε 104%, αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων), την Ιρλανδία (από 64% σε 71%, αύξηση 7 πμ) και τη Ρουμανία (από 17% σε 24%, αύξηση 7 πμ).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην εξάρτηση παρατηρήθηκαν στη Λετονία (από 121% σε 61%, μείωση 59 πμ), την Αυστρία (από 73% σε 51%, μείωση 22 πμ) και τη Σλοβακία (από 88% σε 69%, μείωση 20 πμ).

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top