ΔΙΕΘΝΗ

Το Αζερμπαϊτζάν προτιμά μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, αλλά τηρεί αυστηρή γραμμή

Το Αζερμπαϊτζάν προτιμά μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, αλλά τηρεί αυστηρή γραμμή

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κάλεσε την Παρασκευή να διεξαχθούν σύντομα διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία, αλλά είπε ότι το Ερεβάν θα πρέπει να αποκηρύξει κάθε εδαφική αξίωση κατά της χώρας του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Αλίεφ είπε ότι οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες πολέμησαν τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο τους το 2020, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία γρήγορα εάν η Αρμενία αποδεχτεί τις αρχές που είχε θέσει η χώρα του.

«Η Αρμενία πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν και δεν θα έχει ούτε στο μέλλον», φέρεται να είπε.

Διαφορετικά, «δεν θα αναγνωρίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, θα το ανακοινώσουμε επίσημα», είπε.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Αρμενίας μετά τα σχόλια του Αλίεφ, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι δεν θα υπογράψει καμία ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν χωρίς να συμβουλευτεί τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων το 2020, που ήταν η τελευταία έξαρση μιας σύγκρουσης που χρονολογείται από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τελείωσε όταν η Ρωσία παρενέβη και έστειλε ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενούσε περίπου 150.000 Αρμένιους πριν από τον τελευταίο γύρο μαχών.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον Πασινιάν να είπε: «Αποκλείω ότι θα πλησιάσω στην υπογραφή ενός εγγράφου που δεν θα είχε τύχει εκτενούς δημόσιας συζήτησης, συμπεριλαμβανομένων όλων των στρωμάτων της κοινωνίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

«Αυτή είναι μια ισχυρή εγγύηση ότι η μοίρα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν μπορεί να κριθεί πίσω από τις πλάτες του λαού».

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση αφού αναδείχθηκε ως ο νικητής, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη που είχε χάσει μεταξύ 1991 και 1994. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν άλυτα, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των συνόρων.

Η αποστολή σχεδόν 2.000 ειρηνευτικών δυνάμεων επιβεβαίωσε τον ρόλο της Μόσχας ως αστυνομικού και επικεφαλής μεσολαβητή εξουσίας σε ένα ασταθές τμήμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου η Τουρκία ασκεί επίσης αυξανόμενη επιρροή χάρη στη στενή της συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top