LIKE ONLINE

Ο μεγαλύτερος ξύλινος ουρανοξύστης του κόσμου φτιάχνεται στην Ελβετία - Το τέλος του τσιμέντου;

Ο μεγαλύτερος ξύλινος ουρανοξύστης του κόσμου φτιάχνεται στην Ελβετία - Το τέλος του τσιμέντου;

Δεν είναι ιδιαίτερα παράξενο το γεγονός ότι το ψηλότερο ξύλινο συγκρότημα κατοικιών του κόσμου, ένας ουρανοξύστης χωρίς τσιμέντο, ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στην Ελβετία.

Το έργο, με το όνομα Rocket & Tigerli, θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός με ύψος 100 μέτρων. Η κατασκευή θα γίνει στην ελβετική πόλη Βίντερθουρ, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ζυρίχη.
Ο σχεδιασμός θα προσφέρει σύγχρονη και υψηλής ποιότητας στέγαση με μέγιστη εισροή φυσικού φωτός, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL).

Οι αρχιτέκτονες θέλουν να δημιουργήσουν μια γειτονιά που θα «ενσωματωθεί στο ιστορικό πλαίσιο της περιοχής». Η πρόσοψη, για παράδειγμα, θα καλυφθεί με σκούρα κόκκινα και κίτρινα τούβλα από τερακότα σε συνδυασμό με πράσινες λεπτομέρειες, εναρμονισμένη με τις κόκκινες στέγες και τα κίτρινα τούβλα των παλαιότερων κτιρίων στη γύρω περιοχή.

«Προσεγγίζουμε αυτό το έργο με μεγάλη αίσθηση ταπεινότητας», είπε ο Κρίστιαν Άλμαρκ, διευθυντής σχεδιασμού της SHL.

«Είναι ένα μεγάλο έργο που θα έχει σημαντική επιρροή στην κοινότητα, κοινωνικά και αισθητικά. Λόγω της ισχυρής τεχνογνωσίας που έχει η Ελβετία, όσον αφορά τις κατασκευές με ξύλο, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εργαζόμαστε σε αυτό το πρωτοποριακό πρότζεκτ σε αυτήν τη χώρα», συμπλήρωσε.

Τα τέσσερα κτίρια θα αποτελούνται από διαμερίσματα, καταστήματα, ένα sky bar και ένα ξενοδοχείο. Η κατασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, οπότε και οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακομίσουν σε αυτό.

Ξύλο αντί για τσιμέντο
Το έργο θα είναι ορόσημο στην κατασκευή κτιρίων από ξύλο, είπε η SHL. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι, στα 100 μέτρα, σπάει το ρεκόρ για κτίρια κατοικιών με ξύλινο σκελετό και «εισάγει ένα καινοτόμο σύστημα κατασκευής που για πρώτη φορά χρησιμοποιεί το ξύλο ως φυσικό υποκατάστατο του σκυροδέματος».

«Στο μέλλον θα μπορούμε να κατασκευάζουμε ψηλοτερα κτίρια με τη χαμηλότερη δυνατή ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα», ανέφερε το δελτίο τύπου της εταιρείας.

Ο Άλμαρκ πρόσθεσε: «Μας ενδιέφερε πάντα η χρήση του ξύλου, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και λόγω των τεχνικών του δυνατοτήτων». Η SHL κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό σχεδίασης κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το δικό της σχέδιο δίνει μεγάλο βάρος στο φυσικό φως και στο πώς αυτό θα μπαίνει στα σπίτια.

Το έργο είναι μέρος ενός ευρέως φάσματος αρχιτεκτονικών εγχειρημάτων που επιδιώκουν να αποδείξουν ότι η ξυλεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του σκυροδέματος και του χάλυβα κατά την κατασκευή πολυόροφων κτιρίων.

Ο πύργος Mjøstårnet στη νορβηγική πόλη Μπρούμουνταλ έγινε το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο όταν άνοιξε το 2019. Η 18όροφη κατασκευή περιλαμβάνει διαμερίσματα, χώρους γραφείων και το ξενοδοχείο με το εύστοχο όνομα Wood Hotel.

Πηγή: cnn.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top