ΔΙΕΘΝΗ

Σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Σαγκάη επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα εξαιτίας του lockdown

Σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Σαγκάη επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα εξαιτίας του lockdown

Οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαγκάη ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Χονγκ Κονγκ και σε άλλα υπεράκτια κέντρα αφού πέρασαν μόνο λίγα χρόνια στην κινεζική πόλη, καθώς το σκληρό lockdown για την COVID-19 έχει βλάψει τις επιχειρηματικές προοπτικές τους και έχει ανατρέψει την καθημερινότητά τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, χιλιάδες τραπεζικοί, έμποροι και επενδυτές στον οικονομικό κόμβο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έχουν βρεθεί περιορισμένοι στα σπίτια τους, με κάποιους να αγωνίζονται ακόμη και να εξασφαλίσουν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για τις οικογένειές τους.

Το lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, που ανάγκασε τους περισσότερους από τους 26 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης σε εσωτερικούς χώρους, έχει αρχίσει να επιβαρύνει τις πιθανές οικονομικές συμφωνίες με ορισμένες συναλλαγές να τίθενται σε αναμονή λόγω υλικοτεχνικών προκλήσεων, δήλωσαν στελέχη του κλάδου.

«Αυτό που συνέβη στη Σαγκάη είναι σοκαριστικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Λίγοι θα φαντάζονταν ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο σε τέτοιο βαθμό», δήλωσε ο Μέλβιν Ξου, επενδυτής ιδιωτικών μετοχών που μετακόμισε στη Σαγκάη από το Χονγκ Κονγκ στα τέλη του 2020.

Ο Ξου περιμένει τώρα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις διασυνοριακές μετακινήσεις, ώστε να γίνουν ευκολότερα τα ταξίδια μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ, και σκέφτεται να στείλει τα παιδιά του πίσω στα τοπικά σχολεία στο Χονγκ Κονγκ, ενώ παράλληλα εξομαλύνει τους δεσμούς του με τη Σαγκάη «ως έδαφος μόνο για δουλειά».

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι 'αυτό (το lockdown), το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε. «Για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, έχεις εντελώς μηδενική διαπραγματευτική δύναμη».

Μια έξοδος θα βλάψει τις φιλοδοξίες της Σαγκάης να γίνει περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο και θα φέρει άσχημα νέα για ξένες επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και πλούτου που επεκτείνουν την παρουσία τους στην πόλη τα τελευταία χρόνια καθώς η Κίνα άνοιξε τον χρηματοοικονομικό της τομέα.

Η Goldman Sachs θέλει να προσθέσει σχεδόν 10 θέσεις εργασίας στη Σαγκάη, έδειξε μια ανάρτηση στο WeChat. Η JPMorgan ενισχύει τη μονάδα της στη Σαγκάη αφού ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία πέρυσι, ενώ η BlackRock προσθέτει περίπου 20 άτομα στον αριθμό των εργαζομένων της στη μονάδα κεφαλαίων της στη Σαγκάη.

Οι αναπτυξιακές κινήσεις του κλάδου είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί τραπεζίτες, έμποροι και διαχειριστές κεφαλαίων να μετακινηθούν από το Χονγκ Κονγκ και άλλα κέντρα στη Σαγκάη για να είναι πιο κοντά στους πελάτες τους και να αποκτήσουν εξειδίκευση στην εργασία σε νέους τομείς και σε μεγάλες συναλλαγές. Αυτά τα όνειρα φαίνονται τώρα να κινδυνεύουν.

«Μόλις τελειώσει αυτό το lockdown, οι μετανάστες σε όλες τις βιομηχανίες θα διαπραγματευτούν μια νέα καριέρα εκτός Κίνας», δήλωσε ο Jason Tan, διευθυντής με έδρα τη Σαγκάη στον όμιλο REForce.

Οι συνομιλίες με επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαγκάη έδειξαν βαθιές ανησυχίες για τα μέτρα καραντίνας, είπε ο Ταν. «(Δεν είναι) πολύ ελκυστικό για το μέλλον... Αυτό το lockdown μπορεί να συμβεί ξανά. Την επόμενη φορά μπορεί να είναι μεγαλύτερο και αυστηρότερο».

Όσον αφορά την εργασία, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους τραπεζικούς στη Σαγκάη είναι ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επιτόπια δέουσα επιμέλεια στους πελάτες τους που σχεδιάζουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο ή να εξερευνήσουν ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

«Πρέπει να πάμε στα εργοστάσια τους για να επαληθεύσουμε τα πράγματα. Είναι αδύνατο να γίνει ουσιαστικά η δέουσα επιμέλεια», δήλωσε ένας ανώτερος επενδυτικός τραπεζίτης σε ευρωπαϊκή τράπεζα, ο οποίος εργάζεται στη Σαγκάη σε προσωρινή βάση από τον Φεβρουάριο.

Ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα τη Σαγκάη είπε ότι το lockdown έχει αλλάξει «βαθιά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» το επιχειρηματικό περιβάλλον της πόλης.

«Η Σαγκάη είναι ένα χρηματοπιστωτικό και βιομηχανικό κέντρο της Κίνας που λειτουργεί σαν μηχανή», αλλά σχεδόν δεν έχουν γίνει προσαρμογές για να διατηρηθεί η λειτουργία της ακόμη και μετά τη δημοσίευση καταγγελιών από τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

Τόσο ο επενδυτικός τραπεζίτης όσο και ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αναφέρει το Reuters.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top