ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοκίνητα, παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές τα προϊόντα με τις περισσότερες καταγγελίες για ασφάλεια στην Ευρώπη

Αυτοκίνητα, παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές τα προϊόντα με τις περισσότερες καταγγελίες για ασφάλεια στην Ευρώπη

Τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές είναι οι τρεις κατηγορίες μη εδώδιμων προϊόντων για τις οποίες καταγράφηκαν οι περισσότερες προειδοποιήσεις στο Safety Gate, to σύστημα έγκυρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με την ετήσια σχετική έκθεση της Κομισιόν για το 2021.

Είναι η πρώτη φορά που τα αυτοκίνητα είναι η κατηγορία με τις περισσότερες καταχωρήσεις στο σύστημα. Μεγάλος αριθμός καταχωρήσεων αφορά επίσης εξοπλισμό ιατρικής προστασίας όπως οι μάσκες προσώπου, καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται.

Η νέα έκθεση, την οποία παρουσίασε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, καλύπτει τις προειδοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος το 2021, καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν σε κάθε κράτος μέλος για προστασία των καταναλωτών.

Οι προειδοποιήσεις είναι διαθέσιμες προς το κοινό στην ιστοσελίδα Safety Gate (https://ec.europa.eu/safety-gate) σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Η Επιτροπή εγκαινίασε ακόμα και ένα νέο εργαλείο για εντοπισμό της πώλησης μη ασφαλών προϊόντων μέσω του διαδικτύου. Το εργαλείο ηλεκτρονικής επιτήρησης (γνωστό ως web crawler) θα βοηθά τις εθνικές αρχές να εντοπίζουν περιστατικά πώλησης στο διαδίκτυο προϊόντων που καταγράφονται στο Safety Gate ως μη ασφαλή.

Πιο συγκεκριμένα, το web crawler θα εντοπίζει και θα καταγράφει αυτόματα την προσφορά για πώληση μη ασφαλών προϊόντων, δίνοντας στις αρχές επιβολής του νόμου τη δυνατότητα να εντοπίσουν τον πωλητή και να ζητήσουν την απόσυρση της προσφοράς.

Ο κ. Ρέιντερς υπογράμμισε τη σημασία το Safety Gate «να προσαρμοστεί στο νέο καταναλωτικό περιβάλλον» ούτως ώστε να παραμείνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην ενιαία αγορά το οποίο θα προστατεύει τους καταναλωτές σε κάθε είδους εμπορίου.

Ο Επίτροπος υπενθύμισε ακόμα πως το σύστημα συνέβαλε στη διασφάλιση του ότι «ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πανδημίας πληροί τα υψηλότερα πρότυπα».

Ειδικότερα, το 2021 οι αρχές των 30 χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο (τα 27 κράτη μέλη συν η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία) αντάλλαξαν συνολικά 2.142 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα. Οι πρώτες τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες προειδοποιήσεις ήταν τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές - εξοπλισμός.

Όσον αφορά τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα μέτρα αφορούσαν κυρίως ανακλήσεις μετά τη διαπίστωση τεχνικών προβλημάτων.

Όσον αφορά τα παιχνίδια, τα μέτρα αφορούσαν στην ύπαρξη επικίνδυνων χημικών ουσιών καθώς και στις μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σε σχέση με ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό αφορούσαν την έκθεση των καταναλωτών σε ηλεκτροφόρα εξαρτήματα και ζητήματα υπερθέρμανσης.

Στο σύστημα εμφανίζονταν επίσης συχνά προειδοποιήσεις που αφορούσαν προστασία από τον COVID-19, ιδιαίτερα προστατευτικές μάσκες.

Οι πέντε πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που καταγράφηκαν στο σύστημα ήταν ο τραυματισμός, οι χημικές ουσίες, η πρόκληση πυρκαγιάς, ο πνιγμός/ ασφυξία και η ηλεκτροπληξία. Συνολικά στο Safety Gate αναρτήθηκαν 4.965 ειδοποιήσεις που σχετίζονται με τις ενέργειες που ανέλαβαν οι αρχές των κρατών μελών ως συνέχεια των προειδοποιήσεων.

Το σύστημα Safety Gate λειτουργεί από το 2003. Αποτελεί το πλαίσιο για ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Ηνωμένου Βασιλείου (όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα τα οποία συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Επίσης, μέχρι σήμερα έντεκα ιστοσελίδες διαδικτυακών αγορών έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τα κράτη μέλη για την αφαίρεση επικίνδυνων προϊόντων από τους ιστοτόπους τους. Πρόκειται για τις bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy και Joom.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top